2018. szeptember 14., péntek

Szőlőleves csirkehússal

Hamarosan itt a szüret ideje. Vagy ha nem is szüretelünk, a szőlőnek mindenképpen mostantól kezdve van a szezonja, úgyhogy, amellett hogy sokat-sokat eszünk belőle frissen, tegyük bele a lehető legtöbb ételbe.
A mi családunkban nem volt szokás gyümölcslevest főzni, anyósomnál kezdtem ilyesmit enni. Nála az almaleves például mindig csirkehússal készült, és csupán annyira volt édeskés, amennyire az lett az almától. És urambocsá' teljesen finom volt, mégha eredetileg elképzelhetetlennek is tartottam, hogy olyasmit egyáltalán meg lehetne enni. :D Nos, a csirkehúsos almaleves mintájára készült nálam ez a szőlős csirkés leves, amit megspékeltem némi zöldséggel is. És urambocsá': finom! :)



Szőlőleves csirkehússal

Hozzávalók (4-6 személyre): 2 csirkefarhát vagy más csontos csirkehús (pl.comb, szárny), 1 hagyma, 3 sárgarépa, 50 dkg szőlő (fehér és kék vegyesen), 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só, almaecet, esetleg kevés cukor.

Elkészítése:  A csirkefarhátat hideg vízben főni tesszük, majd ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a behasított sárgarépát és az egészben hagyott hagymát, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. A lisztet simára kavarjuk a tejföllel, felengedjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és felforraljuk. Amikor fölforrt, beletesszük a szőlőt is, és csak addig főzzük tovább, amíg kezdi kissé megváltoztatni a színét, illetve némelyik el is hasad. Ízlés szerint utánasózunk, ha kell, almaecettel savanyítjuk, illetve tetszés szerint kevés cukorral is ízesíthetjük. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és tálaljuk.

KAL - 2019.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése