A mi családunkban nem volt szokás gyümölcslevest főzni, anyósomnál kezdtem ilyesmit enni. Nála az almaleves például mindig csirkehússal készült, és csupán annyira volt édeskés, amennyire az lett az almától. És urambocsá' teljesen finom volt, mégha eredetileg elképzelhetetlennek is tartottam, hogy olyasmit egyáltalán meg lehetne enni. :D Nos, a csirkehúsos almaleves mintájára készült nálam ez a szőlős csirkés leves, amit megspékeltem némi zöldséggel is. És urambocsá': finom! :)
Szőlőleves csirkehússal
Hozzávalók (4-6 személyre): 2 csirkefarhát vagy
más csontos csirkehús (pl.comb, szárny), 1 hagyma, 3 sárgarépa, 50 dkg szőlő
(fehér és kék vegyesen), 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor
petrezselyemzöld, só, almaecet, esetleg kevés cukor.
Elkészítése:
A csirkefarhátat hideg vízben főni tesszük, majd ha felforrt,
lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a behasított sárgarépát és az egészben hagyott hagymát, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. A lisztet simára
kavarjuk a tejföllel, felengedjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a
levesbe, és felforraljuk. Amikor fölforrt, beletesszük a szőlőt is, és csak
addig főzzük tovább, amíg kezdi kissé megváltoztatni a színét, illetve némelyik
el is hasad. Ízlés szerint utánasózunk, ha kell, almaecettel savanyítjuk,
illetve tetszés szerint kevés cukorral is ízesíthetjük. Megszórjuk
petrezselyemzölddel, és tálaljuk.
KAL - 2019.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése