2018. november 28., szerda

Csodálatos sütemény


Még van egy hasonló süti a blogomon, de ez most nem ostyalapos, és egy kicsit egyszerűbb megcsinálni.


Csodálatos 

Hozzávalók a barna piskótához: 4 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál olaj, 8 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor, só;
a fehér laphoz: 6 tojásfehérje, 1-1 bögre cukor, magozott meggy, pörkölt vagdalt dió és liszt;
a krémhez: 6 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 25 dkg vaj vagy margarin;
a tetejére: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál forró víz.

Elkészítése: A barna piskótához a tohásfehérjét keményre verjük a felváltva adagolt vízzel és cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját meg az olajat, végül pedig beleforgatjuk a kakaóval és a sütőporral összeszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt kb. 25x32 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük (tűpróba). A fehér laphoz keményre verjük a tojásfehérjét a cukorral, majd rendre beleforgatjuk a lisztet, a meggyet és a vagdalt diót. A masszát ugyanabban a tepsiben sütjük meg, amiben a barna piskótát, hogy a méretük egyezzen. A krémhez a tojássárgáját simára kavarjuk a cukorral meg a liszttel, felengedjük a tejjel, majd állandóan kavargatva sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt, összevegyítjük a habosra kavart vajjal, és jól kidolgozzuk. A barna piskótára kenjük a krém felét, ráhelyezzük a meggyes-diós lapot, és rákenjük a krém másik felét. A kakaómáz hozzávalóit simára kavarjuk, ráöntjük a süteményre és szépen elsimítjuk. Hidegbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


ÉÍ - 2018/TÉL


2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg csodálatos. Ez a krém esetleg más süteménybe vagy tortába is használható?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Éva, természetesen, más süteményhez is használható, de mivel sok tojás kell bele, érdemes úgy kigondolni a dolgokat, hogy a piskótához-laphoz csak a tojásfehérje kelljen. :) Például a kakaós piskótákhoz nem muszáj a sárgája is.

    VálaszTörlés