Finom sütemény advent elős vasárnapjára...
Meggyes-kakaós
szelet
Hozzávalók a
piskótához: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 6 evőkanál olaj, 6 evőkanál liszt, 3
evőkanál kakaópor, só;
a krémhez: 3,5 dl
tej, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 15 dkg cukor, 5 dl édesítetlen habtejszín,
25 dkg magozott meggy (befőttből vagy fagyasztott), 15 g zselatinpor, 40 ml
víz;
a tetejére: 4 dl
meggylé (szörp), 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1-2 evőkanál cukor (ha
szükséges).
Elkészítése: A
meggyet szűrőbe tesszük, és hagyjuk jól lecsepegni. Ha fagyasztott, hagyjuk
kiolvadni. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá
verjük 3-4 csipet sóval, majd alacsony fokozaton beleforgatjuk a tojássárgáját
és a kanalanként adagolt olajat, végül pedig fakanállal a kakaóporral
elvegyített lisztet. A masszát háromfelé osztjuk, és sütőpapírral bélelt, kb.
35x28 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb.
15 perc alatt megsütjük. Vagy süthetjük a teljes masszát egyben, majd 3 lappá
vágjuk. Ha egyben sütjük, több időre van szükség a sütéshez. A krémhez a tejből
a pudingporból és a cukorból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A
zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, a tejszínt kemény habbá verjük, a
meggyet jól kinyomkodjuk, majd késsel kissé összedaraboljuk. A zselatint nagyon
kicsi lángon felolvasztjuk, elkeverjük kevés tejszínhabbal, majd a kihűlt
pudinghoz keverjük. Végül óvatos mozdulatokkal a többi tejszínhabot és a
meggyet is beledolgozzuk. Az elkészült krémet kétfelé osztva a lapok közé töltjük,
majd hidegbe tesszük dermedni. Végül a felfogott meggyléből (ha nem elég,
kiegészítjük szörppel, hogy 4 dl legyen) és a pudingporból, illetve ha
szükséges, a cukorral együtt pudingot főzünk, és rásimítjuk a sütemény
tetejére. Hagyjuk ezt is megdermedni, majd szeletelve kínáljuk.
ÉÍ - 2018/TÉL
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése