Keresztelőn ettem egy hasonló süteményt, azt próbáltam utólag rekonstruálni. Úgy gondolom, elég jól sikerült. Érdekes volt az, hogy a felső lap nem csupán egy sima lap, hanem baracklekvárral megtöltött piskótatekercs. :)
Barackos
charlotte-szelet
Hozzávalók a
piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál víz, 5 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor,
10 evőkanál liszt, ½ teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só;
a tekercshez: 3 tojás,
3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csipet só; 1 üveg baracklekvár;
a krémhez: 25 dkg
mascarpone, 4 dl édesítetlen habtejszín, 3-4 evőkanál porcukor (vagy ízlés
szerint), 1 kisebb barackbefőtt (min. 6 fél barack), 20 g zselatinpor, 50 ml
víz.
Elkészítése: A
piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, illetve a kanalanként
és felváltva adagolt vízzel meg cukorral. Végül hozzáadjuk a tojássárgáját, a citromlével
leoltott sütőport meg a lisztet, óvatosan összekeverjük, és sütőpapírral
bélelt, kb. 25x30 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben, légkeverésen 20-25
perc alatt megsütjük (tűpróba). A tekercs piskótájával hasonlóan járunk el,
csak nem teszünk bele vizet és sütőport. A masszát sütőpapírral bélelt nagyobb
méretű (kb. 28x35 cm) tepsibe simítjuk (a lényeg, hogy jó vékony legyen majd),
és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Miután megsült, óvatosan lehúzzuk
róla a sütőpapírt, majd annak a papírnak a segítségével jó szorosan
feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, megkenjük baracklekvárral, szorosan
föltekerjük, végül pedig kb. 8 mm vastag szeletekre vágjuk. A zselatinport
beáztatjuk a hideg vízbe, a barackot nagyon kicsi kockákra vágjuk. A
mascarponét felhabosítjuk, a tejszínt pedig kemény habbá verjük az ízlés
szerinti porcukorral. Néhány perc múlva a beáztatott zselatint kis lángon
felolvasztjuk, és elkeverjük 2-3 evőkanálnyi tejszínhabbal. A mascarponéhoz
adjuk, majd óvatosan beledolgozzuk a barackot és a többi tejszínhabot is. Ha
szükséges, néhány percre hidegre tesszük, hogy a krém a formáját megtartsa. A
piskótát meglocsoljuk a barackbefőtt levével, rásimítjuk a krémet, majd
kirakjuk a lapjában ráfektetett baracklekváros piskótatekercsekkel. Kissé
belenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük néhány órára, hogy jól megdermedjen.
ÉÍ - 2018/TÉL
Nagyon mutatós, finom lehetett! Ügyesen megcsináltad :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! :)
VálaszTörlés