2018. december 5., szerda

Gombás-húsos sertéstekercs


A tekercsek mindig olyan finomak. Én nagyon szeretem őket, mert sokféleképpen variálhatóak, ezért mindig más-más ízűek. És nem utolsó sorban kiadósak. Legalábbis az alábbi recept nagyon is az. Svédasztalon több személynek is elegendő, mint amennyit a receptben írtam.


Gombás-húsos sertéstekercs

Hozzávalók (4-6 személyre): 1-1,2 kg sertéskaraj (hosszúhús), só, bors, 50 dkg darált hús, 50 dkg gomba, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, zsemlemorzsa, 1 tojás, szárított fűszerek tetszés szerint (pl. oregánó, bazsalikom vagy petrezselyemzöld), olaj.

Elkészítése:  A sertéskarajt kétoldalról bevágjuk úgy, hogy nem vágjuk át teljesen, és így egy nagyobb lappá tudjuk kiteríteni. Klopfolóval jól megpotyoljuk, hogy szép egyenletesen vékony hússzeletet kapjunk. Megszórjuk sóval és borssal, összehajtogatjuk, és félretesszük. A töltelékhez az aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon, majd rádobjuk a kicsi darabokra vágott gombát, és nagy lángon addig pirítjuk kavargatva, amíg levet nem enged, és kissé össze nem esik. Sóval, borssal ízesítjük,10-15 percig pároljuk, majd félrevesszük. A darált húst szintén sózzuk és borsozzuk, illetve zúzott fokhagymával és szárított fűszerekkel ízesítjük. Hozzáadjuk az egész tojást meg a gombát, összegyúrjuk, és annyi zsemlemorzsával keverjük össze, hogy jól formázható massza legyen a végeredmény. A bepácolt hússzeletet kiterítjük, egy csíkban ráhalmozzuk a tölteléket, majd jó szorosan feltekerjük. Ha szükséges, megtűzzük fogpiszkálóval. A tekercset olajjal jól megkent alufóliába tekerjük, hőálló edénybe tesszük, aláöntünk kevés vizet, és 180 fokos sütőben 1-1,5 óra alatt hagyjuk elkészülni. Hidegtálra is jó, vagy melegen körettel is kínálhatjuk.

Megjegyzés: Ha szeretnénk, kis tekercseket is készíthetünk. A karajt normálisan fölszeleteljük, klopfoljuk és fűszerezzük, majd a tölteléket egyenlően elosztva mindegyik hússzeletet megtöltjük és megtűzzük. Kevés felforrósított olajban a tekercseket körbepirítjuk, majd vizet vagy bort aláöntve fedő alatt készre pároljuk.

NÚ - 2018/DEC.
BA - 2019/1.


Ruladă de porc cu carne și ciuperci

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 1 -1,2 kg cotlet de porc fără os, sar, piper, 500 g carne tocată, 500 g ciuperci, 2 cepe, 4-5 căței de usturoi, pesmet, 1 ou, verdețuri uscate după gust (ex. oregano, busuioc sau pătrunjel), ulei.

Prepararea: Se crestează bucata de cotlet din ambele părți, fără a fi tăiată de tot, obținându-se astfel o ”foaie” mare de carne. Se bate bine pentru a se obține un dreptunghi cât mai frumos și subțire. Se presară apoi cu sare și piper, se împăturește și se pune deoparte. Ceapa tăiată mărunt se călește în puțin ulei, după care se adaugă ciupercile tăiate bucățele și se prăjesc la foc mare amestecând încontinuu. După ce își lasă zeama sem mai lasă să se înăbușească puțin 10-15 minute, după care se ia de pe foc. Carnea tocată se condimentează cu sare, piper, usturoi pisat și verdețuri uscate, se adaugă oul întreg și tocănița de ciuperci, se amestecă și se adaugă pesmet cât cuprinde pentru a se obține o compoziție bună de modelat. Se întinde bucata de cotlet pregătită, pe latura lungă se pune umplutura într-o dungă mai groasă, după care se rulează cât mai strâns. Dacă e nevoie se pride cu scobitori. Rulada se înfășoară într-o bucată de folie de aluminiu unsă bine cu ulei, se pune într-un vas termorezistent, se toarnă puțină apă și se coace în cuptor la 180 grade 1-1,5 ore. Se servește caldă alături de orice fel de garnitură sau tăiată rondele la bufet rece.

Observație: Se pot pregăti și rulouri mai mici. Cotletul se taie felii normale, se bat, se condimentează și se umplu cu umplutura împărțită egal. Se prind cu scobitori, se prăjesc la foc mare în puțin ulei pe toate părțile, după care se domolește focul, se toarnă puțină apă sau vin, se acoperă vasul și se fierb înăbușit până ce se gătesc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése