2019. január 13., vasárnap

Pacalleves

Ez az az étel, amiről azt mondtam, hogy soha életemben meg nem tudnám enni. És lám, már megeszem. Ez, amit én készítettem, kimondottan ízlett. Rájöttem, az a titka, hogy a pacal ne legyen "taknyosra" főzve. Ha puha, de még úgymond van rajta, mit rágni, akkor már teljesen más. A férjem azt mondta, első próbálkozásként szuper. Sok vendéglő szeretné, hogy ilyen pacallevest főzzön. 


Pacalleves (Ciorbă de burtă)

Hozzávalók (kb. 6 személyre): 1 kg tisztított, előfőzött pacal, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, 1 vöröshagyma, 2 piros színű kápia paprika, 1 fej fokhagyma, 3 dl tejföl, citromlé vagy almaecet, só, kevés olaj, 2-3 babérlevél;
a tálaláshoz: tejföl, friss vagy ecetes csípős paprika.

Elkészítése: A pacalt hideg vízben főni tesszük, majd miután felforrt, kb. 5 percnyi főzés után leszűrjük. Közben egy másik edényben fölforralunk kb. 3,5 liter vizet, és a leszűrt pacalt áttesszük a forrásban lévő vízbe. Megsózzuk, beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott petrezselyemgyökeret, zellert és hagymát, valamint a babérlevelet meg az összezúzott fokhagyma felét, és addig főzzük, amíg a pacal majdnem teljesen puha nem lesz. Közben a meghámozott sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn, a paprikát pedig félbevágjuk, magtalanítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát és néhány paprikacsíkot kevés olajon megdinsztelünk, majd felengedjük 4-5 merőkanálnyival a leves levéből, és szűrőn keresztül a levet visszaszűrjük a leveshez. Beletesszük a paprikacsíkokat is, és addig főzzük, amíg az is meg nem puhul. Eltávolítjuk a levesből a gyökereseket, a hagymát meg a babérlevelet, és hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymával, illetve kevés forró lével elkevert tejfölt. Egyet-kettőt hagyjuk lobbanni, és félrevesszük a lángról. Ízlés szerint utánasózunk, és ecettel vagy citromlével savanyítjuk kissé. Tejföllel, csípős paprikával kínáljuk.

Megjegyzés: Ha intenzívebb ízű levest szeretnénk, akkor nem kell leszűrni a pacal első főzővizét. Marhalábszárat vagy bármilyen más csontot is tehetünk a levesbe. 
Van, aki úgy készíti (pl. a húgom), hogy a főtt zöldségeket – beleértve a külön megdinsztelt sárgarépát is – összeturmixolja, és beleteszi a levesbe. Így kissé sűrűbb lesz. 

EK - 2019/2.

2 megjegyzés:

  1. Szia a pacalleves a ferjem kedvenc levesse !eleg gyakran fozom ..en is novendek velos csonttal keszittem meg a zoldsegekbol turmixolva keveset belecsempeszek 😉 mindenkinek csak ajalani tudom !!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Egyszer úgy is ki fogom próbálni. :) Szerintem mostantól én is beiktatom néha ezt a levest. :)

    VálaszTörlés