2019. február 3., vasárnap

Sült túrófánk - Papanași

Van már egy ilyen recept a blogomon, anno szakács ismerősömtől, Karesztől kaptam. Most (nem is éppen most :P ) újra csináltam, de mivel több túróm volt, és más lisztet is használtam, et is leírom.



Túrófánk (Papanași)

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 32-35 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt (vagy helyette 15 dkg búzadara és 20 dkg liszt), 2 teáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só, bő olaj;
továbbá: tejföl és lekvár, esetleg porcukor a tálaláshoz.

Elkészítése: A tehéntúrót összetörjük, majd eldolgozzuk a tojással, a citromhéjjal, a cukorral, a sóval meg a citromlével leoltott szódabikarbónával. Ezután belekeverjük a lisztet is. A lisztet csak részletekben adjuk hozzá, mert a milyenségétől, illetve a tojások méretétől függően, meglehet kevesebb is elegendő lesz. A masszának puhának, de jól formázhatónak és formatartónak kell lennie. 10 percig állni hagyjuk, majd nedves kézzel pingponglabdányi gombócokat gömbölyítünk, ellapítjuk, közepüket ujjunkkal kilyukasztjuk, és a forró olajba tesszük. Kis lángon sütjük, hogy a belsejük is jól átsüljön. Ha szeretnénk – hagyományosan úgy csinálják –, annyi kis diónyi gombócot is sütünk a masszából, ahány fánkkorongot sütöttünk. Papírtörlőre szedve hagyjuk kissé hűlni, majd tejföllel és áfonya- vagy bármilyen más savanykás lekvárral kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése