Túrófánk (Papanași)
Hozzávalók: 50
dkg tehéntúró, 3 tojás, 32-35 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt (vagy helyette 15 dkg búzadara és 20 dkg liszt), 2 teáskanál reszelt
citromhéj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál citromlé, 1
csipet só, bő olaj;
továbbá: tejföl
és lekvár, esetleg porcukor a tálaláshoz.
Elkészítése: A
tehéntúrót összetörjük, majd eldolgozzuk a tojással, a citromhéjjal, a
cukorral, a sóval meg a citromlével leoltott szódabikarbónával. Ezután
belekeverjük a lisztet is. A lisztet csak részletekben adjuk
hozzá, mert a milyenségétől, illetve a tojások méretétől függően,
meglehet kevesebb is elegendő lesz. A masszának puhának, de jól formázhatónak
és formatartónak kell lennie. 10 percig állni hagyjuk, majd nedves kézzel
pingponglabdányi gombócokat gömbölyítünk, ellapítjuk, közepüket ujjunkkal
kilyukasztjuk, és a forró olajba tesszük. Kis lángon sütjük, hogy a belsejük is
jól átsüljön. Ha szeretnénk – hagyományosan úgy csinálják –, annyi kis diónyi
gombócot is sütünk a masszából, ahány fánkkorongot sütöttünk. Papírtörlőre
szedve hagyjuk kissé hűlni, majd tejföllel és áfonya- vagy bármilyen más
savanykás lekvárral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése