2019. március 12., kedd

Csokoládés-málnás szelet


Egy nagyon finom, nagyon látványos süti. Tortának is kiváló. Nem egyszerű, de nem is nehéz megcsinálni,  inkább csak körülményes. Sok részből, sok lépésből áll, és mindent a maga idejében kell csinálni, hogy minden "klappoljon". A végeredmény azonban megér minden "logisztikát". :) 


Csokoládés-málnás szelet

Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez:
a lapokhoz: 3 tojás, 10 dkg nyírfacukor (xilit), 1,2 dl olaj, 2 dl joghurt, 22,5 dkg liszt, 4 dkg kakaópor, 1-1 csapott teáskanál sütőpor és szódabikarbóna, 1 csipet só, 1,2 dl forró kávé vagy tej (esetleg vegyesen);
a csokoládékrémhez: 1 tasak étcsokoládéízű pudingpor, 3,5 dl tej, 5 dkg nyírfacukor, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 g zselatinpor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porított nyírfacukor;
a karamellkrémhez: 10 dkg nyírfacukor, 2 evőkanál kókuszcukor, 30 ml víz, 3 dkg vaj, 2,5-3 dl cukrozatlan sűrített tej vagy tejszín, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porított nyírfacukor, 10 g zselatinpor, 5 dkg szeletelt mandula;
a gyümölcskrémhez és a málnazseléhez: 75 dkg friss vagy fagyasztott málna, 20 dkg + 2-3 evőkanál nyírfacukor , 1 dl víz, ½ citrom leve, 25 dkg fagyasztott vörös áfonya (vagy kék áfonya), 20+10 g zselatinpor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porított nyírfacukor.

Elkészítése: A krémekkel indítunk. A csokoládékrémhez a pudingporból, a xilitből és a tejből sűrű pépet főzünk, majd azon forrón beletesszük az összetördelt csokoládét, és simára keverjük. Hagyjuk kihűlni. A karamellkrémhez a xilitet, a kókuszcukrot meg a vizet összeforraljuk, majd addig főzzük haboztatva, míg karamellizálódik. Ekkor hozzáadjuk a vajat, felöntjük a sűrített tejjel, és közepes lángon, néha megkavarva addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, azaz a kanál hátát a krém szépen be nem vonja. A gyümölcsös krémhez a málnát főni tesszük a vízzel, a 20 dkg xilittel és a citromlével, kb. 10 percig főzzük, majd szitán átpasszírozzuk. Kb. 6,5 dl málnasűrítményt kell kapnunk. A vörös áfonyához adjuk a 2-3 evőkanál xilitet és 3 dl málnasűrítményt, botmixerrel simára turmixoljuk, és félretesszük; a többi málnasűrítményt is félretesszük.
A laphoz a tojásokat habosra verjük a xilittel, majd lassan hozzácsorgatjuk az olajat, és beledolgozzuk a joghurtot, miközben folyamatosan verjük. Ezután beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával és kakaóporral összeszitált lisztet, simára dolgozzuk, végül pedig belekeverjük a jó forró kávét vagy tejes kávét. Eléggé híg masszát kell kapnunk. 20x30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba). Miután megsült, kivesszük a tepsiből, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémekhez szükséges zselatinmennyiségeket külön-külön beáztatjuk (a 10 g-ot 2 evőkanál, a 20 g-ot 4-5 evőkanál vízbe), a mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A tejszínadagokat egyben felverjük 3 evőkanál porított nyírfacukorral, és félretesszük. Mindegyik krém zselatinját kis lángon vagy mikróban felolvasztjuk, elkeverjük 2-2 evőkanál tejszínhabbal, és hozzákeverjük a krémalapokhoz (a csokoládépéphez, a karamellkrémhez és az áfonyás-málnás péphez). Ezután minden krémbe beleforgatjuk a háromfelé osztott tejszínhabot, és simára dolgozzuk. A karamellkrémbe beletesszük a mandulát is.
A kihűlt piskótát lapjában kettévágjuk, megkenjük a csokoládés krémmel, befedjük a másik lappal, és rákenjük a karamelles krémet. Erre ráhalmozzuk és szépen elsimítjuk a gyümölcsös krémet, majd a süteményt hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. A málnazselé zselatinját is felolvasztjuk, elkeverjük kevés kanalanként adagolt málnasűrítménnyel (hogy fokozatosan hűljön), majd félretesszük, míg kissé kezd megkötni. Ekkor kanál segítségével szép lassan rácsorgatjuk a sütemény tetejére, és nem túl vastagon, finoman elkenjük. A műveletet 2x-3x megismételjük, amíg az összes zselét rá nem simítjuk. Ha szükséges, a kenések között a süteményt visszatesszük a hűtőbe, hogy a zseléréteg megszilárduljon, mielőtt a következő réteg rákerülne. 2-3 órán át hűtjük még, hogy az ízek és a rétegek jól összeérjenek, majd szeletelve kínáljuk.


Megjegyzés: Természetesen, elkészíthető cukorral is a megadott mennyiségeknek megfelelően. A karamellkrémnél a xilit és a kókuszcukor helyett is rendes cukrot használhatunk.

RETRO - 2019/tavasz



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2019. március 12., kedd

Csokoládés-málnás szelet


Egy nagyon finom, nagyon látványos süti. Tortának is kiváló. Nem egyszerű, de nem is nehéz megcsinálni,  inkább csak körülményes. Sok részből, sok lépésből áll, és mindent a maga idejében kell csinálni, hogy minden "klappoljon". A végeredmény azonban megér minden "logisztikát". :) 


Csokoládés-málnás szelet

Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez:
a lapokhoz: 3 tojás, 10 dkg nyírfacukor (xilit), 1,2 dl olaj, 2 dl joghurt, 22,5 dkg liszt, 4 dkg kakaópor, 1-1 csapott teáskanál sütőpor és szódabikarbóna, 1 csipet só, 1,2 dl forró kávé vagy tej (esetleg vegyesen);
a csokoládékrémhez: 1 tasak étcsokoládéízű pudingpor, 3,5 dl tej, 5 dkg nyírfacukor, 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 10 g zselatinpor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porított nyírfacukor;
a karamellkrémhez: 10 dkg nyírfacukor, 2 evőkanál kókuszcukor, 30 ml víz, 3 dkg vaj, 2,5-3 dl cukrozatlan sűrített tej vagy tejszín, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porított nyírfacukor, 10 g zselatinpor, 5 dkg szeletelt mandula;
a gyümölcskrémhez és a málnazseléhez: 75 dkg friss vagy fagyasztott málna, 20 dkg + 2-3 evőkanál nyírfacukor , 1 dl víz, ½ citrom leve, 25 dkg fagyasztott vörös áfonya (vagy kék áfonya), 20+10 g zselatinpor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porított nyírfacukor.

Elkészítése: A krémekkel indítunk. A csokoládékrémhez a pudingporból, a xilitből és a tejből sűrű pépet főzünk, majd azon forrón beletesszük az összetördelt csokoládét, és simára keverjük. Hagyjuk kihűlni. A karamellkrémhez a xilitet, a kókuszcukrot meg a vizet összeforraljuk, majd addig főzzük haboztatva, míg karamellizálódik. Ekkor hozzáadjuk a vajat, felöntjük a sűrített tejjel, és közepes lángon, néha megkavarva addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, azaz a kanál hátát a krém szépen be nem vonja. A gyümölcsös krémhez a málnát főni tesszük a vízzel, a 20 dkg xilittel és a citromlével, kb. 10 percig főzzük, majd szitán átpasszírozzuk. Kb. 6,5 dl málnasűrítményt kell kapnunk. A vörös áfonyához adjuk a 2-3 evőkanál xilitet és 3 dl málnasűrítményt, botmixerrel simára turmixoljuk, és félretesszük; a többi málnasűrítményt is félretesszük.
A laphoz a tojásokat habosra verjük a xilittel, majd lassan hozzácsorgatjuk az olajat, és beledolgozzuk a joghurtot, miközben folyamatosan verjük. Ezután beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával és kakaóporral összeszitált lisztet, simára dolgozzuk, végül pedig belekeverjük a jó forró kávét vagy tejes kávét. Eléggé híg masszát kell kapnunk. 20x30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba). Miután megsült, kivesszük a tepsiből, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémekhez szükséges zselatinmennyiségeket külön-külön beáztatjuk (a 10 g-ot 2 evőkanál, a 20 g-ot 4-5 evőkanál vízbe), a mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A tejszínadagokat egyben felverjük 3 evőkanál porított nyírfacukorral, és félretesszük. Mindegyik krém zselatinját kis lángon vagy mikróban felolvasztjuk, elkeverjük 2-2 evőkanál tejszínhabbal, és hozzákeverjük a krémalapokhoz (a csokoládépéphez, a karamellkrémhez és az áfonyás-málnás péphez). Ezután minden krémbe beleforgatjuk a háromfelé osztott tejszínhabot, és simára dolgozzuk. A karamellkrémbe beletesszük a mandulát is.
A kihűlt piskótát lapjában kettévágjuk, megkenjük a csokoládés krémmel, befedjük a másik lappal, és rákenjük a karamelles krémet. Erre ráhalmozzuk és szépen elsimítjuk a gyümölcsös krémet, majd a süteményt hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. A málnazselé zselatinját is felolvasztjuk, elkeverjük kevés kanalanként adagolt málnasűrítménnyel (hogy fokozatosan hűljön), majd félretesszük, míg kissé kezd megkötni. Ekkor kanál segítségével szép lassan rácsorgatjuk a sütemény tetejére, és nem túl vastagon, finoman elkenjük. A műveletet 2x-3x megismételjük, amíg az összes zselét rá nem simítjuk. Ha szükséges, a kenések között a süteményt visszatesszük a hűtőbe, hogy a zseléréteg megszilárduljon, mielőtt a következő réteg rákerülne. 2-3 órán át hűtjük még, hogy az ízek és a rétegek jól összeérjenek, majd szeletelve kínáljuk.


Megjegyzés: Természetesen, elkészíthető cukorral is a megadott mennyiségeknek megfelelően. A karamellkrémnél a xilit és a kókuszcukor helyett is rendes cukrot használhatunk.

RETRO - 2019/tavasz



Nincsenek megjegyzések: