Báránypástétom fűszerkéregben
Hozzávalók: 1,2 kg báránybelsőség (tüdő, szív, vese, máj
vagyesen), 4 nagy hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 20 dkg főtt hús (pl.
levesből), 15 dkg szikkadt kenyér, 4 főtt sárgarépa (levesből), 8 főtt tojás, 3
egész tojás, 5-6 szál újhagyma és ugyanannyi új fokhagyma, 2 csokor
petrezselyemzöld, 1 kisebb csokor kapor, 2-3 szál lestyán, olaj vagy zsír, só,
bors;
a fűszerkéreghez: 2 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor,
2-3 szál lestyán, 1 piros kápia, 3-4 evőkanál magos mustár.
Elkészítése: A belsőséget jól megmossuk és feldaraboljuk. A hagymát
csíkokra vágjuk, megdinszteljük kb. 1 dl olajon (vagy ennek megfelelő zsíron),
megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd rádobjuk a belsőséget a máj
kivételével. Sózzuk-borsozzuk, felöntjük vízzel, és fedő alatt addig főzzük,
amjg minden meg nem puhul. Az utolsó 5-6 percben hozzáadjuk a májat is, és
azzal együtt főzzük készre. Ha szükséges, a vizet pótoljuk, de a végére zsírjára
sütjük. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarva a belsőséghez adjuk,
illetve hozzáadjuk a darabokra tépkedett főtt húst, a feldarabolt újhagymát és
új fokhagymát meg a zöldfűszereket. Lazán összeforgatjuk, majd ledaráljuk. A darált
masszához hozzáadjuk a nyers tojást, sóval és borssal utánaízesítünk, jól eldolgozzuk,
majd beletesszük a kis kockákra vágott sárgarépát és a szintén felkockázott főtt
tojást. Lazán összeforgatjuk, majd egy nagy alufóliára ugyanakkora sütőpapírdarabotterítünk,
megkenjük olajjal, és vastag csíkban ráhalmozzuk a masszát. Kézzel szép,
egyenletes rúddá formázzuk, majd beletekerjük a sütőpapírba, végül pedig az
alufóliába is, két végét jól összecsavarva-szorítva. Tepsibe tesszük, kb. ujjnyi
vizet öntünk alá, és a 180 fokos sütőben kb. 1,5 órán át sütjük. Ezután kivesszük,
becsomagolva hagyjuk kihűlni, majd szépen lefejtjük róla a fóliát és a
sütőpapírt. A kéreghez való fűszereket nagyon finomra aprítjuk, a paprikát icipici
kockákra vágjuk, majd az egészet összekeverjük a mustárral. Egy sütőpapírdarabon
elterítjük a keveréket, majd a kihűlt, olajjal vékonyan megkent tekercset
megforgatjuk benne, illetve ha valahol nem tapadna rá a kéreg, kézzel
rátapasztjuk. Háztartási fóliába csomagolva hűtőbe tesszük néhány órára, és
utána szeleteljük.
Megjegyzés: Olyan mustárt használtam hozzá, amelyben szinte csak magok voltak, és egy átlátszó anyag fogta össze őket, tehát nem a hagyományos, sárga sz;ínű mustár. Nálunk francia mustárként árulják ezt a fajtát.
Bármilyen más belsőségből és húsból elkészíthető.
Bármilyen más belsőségből és húsból elkészíthető.