Görög pita
Hozzávalók: 40 dkg + még egy kevés liszt, 5 g szárított élesztő, 2,5 dl langyos víz, 1,5 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj;
Elkészítése: A pita hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, tetszés szerint 8 vagy 12 részre osztjuk (ha kisebb vagy nagyobb pitákat szeretnénk), és szép gombócokat formálunk belőle. További 20-30 percig hagyjuk még kelni, majd enyhén lisztezett felületen vékony körökké nyújtjuk (max. 3-4 mm vastag), és felforrósított száraz serpenyőben kb. 1-1 percig mindkét oldalukon megsütjük. Úgy is jó, ha felpúposodik, akkor is, ha nem.
ÉÍ - 2019/NYÁR
Pita grecească
Ingrediente pentru
8-12 bucăți: 400 g + încă puțină făină, 5 g drojdie
uscată, 250 ml apă călduță, 1,5 lingurițe sare, 2 linguri zahăr, 2 linguri ulei
de măsline.
Prepararea: Din
ingrediente se frământă un
aluat elastic, după care se lasă la dospit. Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe
o planșetă pudrată cu făină, și se împarte după plac în 8 sau 12 bucăți (depinde
dacă vrem pita mai mici sau mai mari) și se formează bile frumoase, rotunde. Se
mai lasă să dospească 20-30 minute, după care pe planșeta pudrată cu făină se
întind în cercuri cu grosimea de maxim 3-4 mm. Se încinge o tigaie fără ulei și
se coc cercurile de aluat pe ambele părți în câte 1 minut pe fiecare parte. S-ar
putea ca aluatul să se bombeze, s-ar putea să nu. E bine oricum.
BA - 2020/MAI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése