2001-ben, Svájcban ettem életemben először és mostanig utoljára valami ilyesmit. Csak a kinézetére emlékeztem, a "recés" káposztára, a belecsomagolt halra meg a sárga szószra, hogy hogyan készült vagy hogy pontosan milyen íze volt, már nem maradt meg. De amikor megkóstoltam az általam készített ételt, bizony, bizony, mintha ilyesmi lett volna a valamikori étel is. :) De akár igen, akár nem, ez nagyon finomra sikerült, és bár látványra, no meg gondolatra, kissé csúnya és furcsa, megéri kipróbálni annak, aki kedveli a keleties ízvilágot.
Kelkáposztába
csomagolt halfilé curryszósszal
Hozzávalók (4
személyre): 80 dkg halfilé, 8 kelkáposztalevél, só, bors, esetleg egyéb tetszés
szerinti fűszerek, olívaolaj;
a szószhoz: 1
nagyobb hagyma, 6-7 cikk fokhagyma, 1 piros húsú paprika, 2-3 darabka ázsiai
citromfű (citronella), 1 nagy marék petrezselyemzöld, diónyi friss gyömbér, 1
teáskanál kurkumapor, ½ teáskanál currypor, 5 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál
halszósz, 5 evőkanál oszezámolaj, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál méz, 1
citrom leve, 2-3 dl kókusztej, esetleg csili.
Elkészítése: A
kelkáposztaleveleket alaposan megmossuk, 10 percig sós vízben előfőzzük, majd
hűlni hagyjuk és vastag erezetét levágjuk. A halfilét kb. 10 dkg-os szeletekre
vágjuk, és sózzuk, borsozzuk, illetve megszórjuk a tetszés szerinti
fűszerekkel. A szósz hozzávalóit egészen az napraforgóolajig konyhai robotban
vagy blenderben sima szósszá turmixoljuk, áttesszük egy edénybe és kavargatva
felforraljuk. Hozzáöntjük a kókusztejet, tetszés szerint vízzel hígítjuk
(idővel még sűrűsödik, inkább hígabb legyen), és jól kiforraljuk. Végül mézzel
és citromlével ízesítjük. A halszeleteket belecsomagoljuk a káposztalevelekbe,
és a csomagocskákat olívaolajjal vékonyan kikent hőálló edénybe sorakoztatjuk.
Ráöntjük a szószt, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Friss salátát kínálhatunk mellé.
Megjegyzés:
Ázsiai (vagy indiai) citromfüvet üvegben eltéve is lehet venni a keleti
termékeket forgalmazó boltokban.