2019. november 9., szombat

Mazsolás-szőlős leves (Ehestandskächen)


Eredeti nevén mazsolás lakodalmi étel, mert régebb a falusi szász lakodalmak alkalmával készítették. No nem a nagy napon, hanem a rákövetkezőn, amikor főleg a férfiak gyomrának ki kellett pihenni az előző nap "fáradalmait". Savanykás és fűszeres volta miatt jót tett másnaposság ellen, éppen ezért a szász korhelylevesként is számon tartották.


Mazsolás-szőlős leves (Ehestandskächen)

Hozzávalók (8-10 személyre): 1 egész házi tyúk, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, 2 fürt szőlő, 10-15 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1/2 citrom, 4 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, só.
Elkészítése: A tyúkot bő hideg vízben főni tesszük, miután felforrt, lehabozzuk, megsózzuk, és addig főzzük, amíg teljesen meg nem puhul. Ekkor a húst kiszedjük a léből, ha szükséges, még kipótoljuk, felforraljuk, és beletesszük a meghámozott, tetszés szerint darabolt zöldségeket. Amíg a zöldségek főnek, egy másik edényben kevés vizet forralunk, beletesszük a citrom levágott héját, a fahéjat meg a szegfűszeget, összeforraljuk, majd beleáztatjuk a mazsolát. Amikor a zöldség is majdnem puha, beletesszük a beáztatott mazsolát, illetve az áztatólevet is ráöntjük (előzőleg eltávolítjuk belőle a fűszereket), és felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Beletesszük a leszemezett szőlőt, és 1-2 percig forraljuk még. Sóval, illetve ha kell, citromlével utánaízesítünk, és tálaljuk. A húst mellé kínáljuk, vagy külön fogásként, pl. paradicsomszósszal.


KAL/2020.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése