Eredeti nevén mazsolás lakodalmi étel, mert régebb a falusi
szász lakodalmak alkalmával készítették. No nem a nagy napon, hanem a
rákövetkezőn, amikor főleg a férfiak gyomrának ki kellett pihenni az előző nap
"fáradalmait". Savanykás és fűszeres volta miatt jót tett másnaposság
ellen, éppen ezért a szász korhelylevesként is számon tartották.
Mazsolás-szőlős leves (Ehestandskächen)
Hozzávalók (8-10 személyre): 1 egész házi tyúk, 3-4 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, 2 fürt szőlő, 10-15 dkg mazsola, 2 dl
tejföl, 1 evőkanál liszt, 1/2 citrom, 4 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, só.
Elkészítése: A tyúkot bő hideg vízben főni tesszük, miután
felforrt, lehabozzuk, megsózzuk, és addig főzzük, amíg teljesen meg nem puhul.
Ekkor a húst kiszedjük a léből, ha szükséges, még kipótoljuk, felforraljuk, és
beletesszük a meghámozott, tetszés szerint darabolt zöldségeket. Amíg a
zöldségek főnek, egy másik edényben kevés vizet forralunk, beletesszük a citrom
levágott héját, a fahéjat meg a szegfűszeget, összeforraljuk, majd beleáztatjuk
a mazsolát. Amikor a zöldség is majdnem puha, beletesszük a beáztatott
mazsolát, illetve az áztatólevet is ráöntjük (előzőleg eltávolítjuk belőle a
fűszereket), és felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejföllel, kevés
forró lével hőkiegyenlítjük, és a leveshez öntjük. Beletesszük a leszemezett
szőlőt, és 1-2 percig forraljuk még. Sóval, illetve ha kell, citromlével
utánaízesítünk, és tálaljuk. A húst mellé kínáljuk, vagy külön fogásként, pl.
paradicsomszósszal.
KAL/2020.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése