A szilveszterre való tekintettel jöhet a lencse is. Ez az étel tökletes lehet bárkinek, de főleg azoknak, akik nem esznek húst. A tejföl és a sajt helyettesítésével pedig vegánná is alakítható. Mindenesetre, emlékszem (hiszen még a nyáron készíettem ezt), hogy nekem nagyon ízlett a kombináció, és számomra még a hús sem hiányzott belőle. Csak kár, hogy nekem csak megkóstolni volt szabad akkor.
Lencsés-padlizsános rakottas
Hozzávalók (5-8 személyre): 50 dkg zöld lencse, 20 dkg vörös lencse, 2 hagyma,
4-5 cikk fokhagyma, 3 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál tejföl,
só, bors, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 3 padlizsán, 25 dkg sajt, olaj,
zsemlemorzsa.
Elkészítése: A zöld lencsét hideg vízbe áztatjuk, legalább
1-2 órára, majd tiszta hideg vízben, só nélkül puhára főzzük. A padlizsánt
megmossuk, meghámozzuk, hozzában 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapíros
tepsire fektetjük. A szeletek mindkét oldalát megkenjük olajjal, és 220 fokos
sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Kevés felforrósított olajon megdinszteljük
a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kis kockákra
vágott paradicsomot, és addig rotyogtatjuk, míg a paradicsom kezd szétfőni (kb.
10 perc). Ekkor beletesszük a jól megmosott vörös lencsét, fölöntjük 1 csésze
vízzel, enyhén megsózzuk-borsozzuk, majd közepes lángon, néha megkavarva addig
főzzük, amíg a lencse is meg nem puhul, illetve sűrű szósszá nem válik (ha
kell, még öntünk hozzá vizet). Ekkor beletesszük a leszűrt zöld lencsét meg a
tejfölt, ha szükséges kevés vizet is öntünk hozzá, és jól felrotyogtatjuk. Egy
hőálló tálat kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és lerétegezzük
benne a hozzávalókat: padlizsán, lencsés ragu, reszelt sajt, padlizsán, ragu,
padlizsán sajtszeletek sorrendben. Forró sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.
KAL - 2020.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése