Igazi ínyencség a klasszikus ízek kedvelőinek.
Vadas marhaszelet
nokedlivel
Hozzávalók (5-6
személyre): 1 kg marhahús (hátszín vagy felsál) só, bors, szárított, morzsolt kakukkfű,
olívaolaj vagy sertészsír, liszt; 2 vöröshagyma, 3 sárgarépa, 1
petrzselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 piros húsú paprika, 5-6 cikk
fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj,
pici cukor;
a nokedlihez: 3
tojás, kb. 50 dkg liszt, só, víz, petrezselyemzöld, 5-7 dkg vaj.
Elkészítése: A
húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és kakukkfűvel,
majd lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalán hirtelen
megpirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük
az apróra vágott hagymát, majd rendre hozzáadjuk a kis kockákra vágott többi
zöldséget, és néhány percig együtt pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd
ráhelyezzük a hússzeleteket, aláöntünk annyi vizet, amennyi a húst éppencsak
ellepi, és nem túl nagy lángon, lefedve, néha megrázogatva 1-1,5 órán át
pároljuk. Ha a folyadék elpárolog, kevés forró vízzel pótoljuk. Az utolsó 10
percben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Végül, ha a hús már megpuhult, a
szeleteket óvatosan kiszedjük és melegen tartva félretesszük. A visszamaradt
zöldségeket botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, tetszés
szerint vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve
kevés cukorral igazítunk az ízén. A nokedlihez a tojást simára keverjük a
liszttel, sóval és annyi vízzel, amennyitől a tésztánk amolyan szottyanós lesz,
majd nokedliszaggatóval fővő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a nokedlik feljöttek
a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük, és átforgatjuk a felforrósított
vajon. Megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, majd a hússzeletekkel és a
zöldségmártással tálaljuk.
Finom lehet így is a vadas. Mi zsemlegombóccal készítjük. A nokedli családi szokás, vagy így főzik arrafelé?
VálaszTörlésA nokedli nagyon ritka errefelé, inkább főtt tésztával eszik, kínálják. Én is nagyon ritkán szoktam nokedlit készíteni. :)
VálaszTörlésEgyszer csináltam zsemlegombócot, nekem túl macerás. :P