Kicsit másabb a "rendes" rakott krumplinál az édesburgonya édesebb volta miatt, de nagyon jó azért így is. Különleges az édeskés és a sós kombinációja.
Rakott édesburgonya
Hozzávalók (4 személyre): 1 - 1,2 kg kisebb fajta édesburgonya (3-4 darab), 10 tojás, 50 dkg
sűrű görög joghurt vagy tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 cikk fokhagyma,
só, bors, kevés olaj.
Elkészítése: Az édesburgonyát jól megsikáljuk, egyenként alufóliába csomagolva tepsire tesszük, és a 200 fokos sütőben puhára
sütjük. (Kb. fél óra, de hústűvel vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük, lehet
kevesebb vagy több idő is, főleg a burgonyák méretétől függően.) A puha
édesburgonyát hagyjuk hűlni vagy kihűlni, majd meghámozzuk, félbevágjuk és kb.
1 cm vastag szeletekre vágjuk. A tojást időközben keményre főzzük és lehűtjük,
a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, a joghurtot elkeverjük a zúzott
fokhagymával, és enyhén sózzuk-borsozzuk. Kevés olajat öntünk egy hőálló tál
aljára, majd lerétegezzük a hozzávalókat édesburgonya, tojás, fokhagymás
joghurt, petrezselyemzöld sorrendben. A krumpli- és tojásrétegeket enyhén
sózzuk-borsozzuk is. A rétegezést addig ismételjük, amíg a hozzávalók tartanak,
a tetejére joghurt kerüljön. 200 fokos sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt jól
összeforrósítjuk. A tetejét megszórjuk az utolsó adag petrezselyemzölddel.
KAL - 2020.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése