Vadnyúlsült ribizlizselével
Hozzvalók (6-8 személyre): 1 jókora vadnyúl combjai, lapockái és gerince, 5 dl fehérbor, kevés olaj;
a fűszerkeverékhez: 1-1 evőkanál borókabogyó, koriandermag és só, 1-1 teáskanál őrölt bors és csípős pirospaprika, 3 babérlevél;
a
ribizlimártáshoz: 20 dkg fagyasztott ribizli, 1-2 evőkanál xilit (cukor), só, 1
evőkanál étkezési keményítő.
Elkészítése: A
borókabogyót, a koriandermagot és az összetört babérlevelet mozsárba tesszük és
jól megtörjük. Összevegyítjük a többi fűszerrel, majd alaposan megszórjuk vele
a nyúldarabokat. Meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal, jól átforgatjuk, és
legalább 1 napig pácolódni hagyjuk. Ezután aláöntjük a bort meg kevés vizet,
lefedjük, és 140 fokos sütőben 4-5 órán át hagyjuk párolódni. Ekkor megfordítjuk
és 180 fokra emelt hőn, de szintén lefedve további kb. 1 óráig sütjük. Ekkorra már
biztos elkészült, ha szeretnénk, rápiríthatunk, de vigyázat, mert könnyen
kiszáradhat. Az időközben elkészített krumplipürével és ribizlizselével kínáljuk.
Ha nincs ribizlizselénk üvegben, készíthetünk mártást is: a fagyasztott ribizlit
főni tesszük kevés vízzel, sóval és 1 evőkanál cukorral, majd 1-2 percnyi főzés
után besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Tetszés szerint hígítjuk,
jól kiforraljuk, majd ízlés szerint édesítjük még.
Nagyon finom lehetett! Házi nyulat párszor készítettem már, de vadat még nem. Szerencsés vagy, hogy hozzájutottál, én sem utasítottam volna vissza 😊
VálaszTörlés