2020. március 7., szombat

Édesköményes rizottó


Még sosem készítettem eddig, ez életem első rizottója. Már sokszor rá akartam venni magam, de még sosem mertem kivitelezni. Bár fogalmam sincs, miért, mert olyan egy isteni étel született, hogy ihaj-csuhaj. Első volt, de most már biztos, hogy nem az utolsó. Ez most húsmentesen készült (az ízesítésére használt 3 ajókafilét nem számolom húsnak :D ), de eredetileg bacont is akartam tenni bele, csak már elfogyott. Legközelebb a kolbászosat fogom megkívánni. :D 



Édesköményes rizottó (néhány extrával)

Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma, ½ édesköménygumó (30-35 dkg), 30 dkg rizottórizs (egyszerű kerek szemű rizs is jó), 3 ajókafilé (elhagyható), 1-1,5 dl fehérbor, ½ -1 dl tejszín, kb. 2 l gombaalaplé (vagy zöldségalaplé, vagy szűrt húsleves), 4-5 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, só, bors, az édeskömény félretett zöldje vagy más zöldfűszer;
a gombaalapléhez: kb. 2 l víz, 4 evőkanál zöldfűszeres szárítottgomba-keverék (2-3 dkg szárított aprított gomba, 1-1 teáskanál szárított petrezselyem és bazsalikom, ½ - ½ teáskanál fokhagymapor, morzsolt kakukkfű és rozmaring).

Elkészítése: Főni tesszük az alaplé vizét, majd beletesszük a 4 evőkanálnyi keveréket, és enyhén megsózva, kis lángon, csendesen főzzük 10-15 percig. Ha már eleve kész alaplevet használunk, csak annyi a dolgunk, hogy felforrósítsuk. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesköményt, és együtt dinszteljük tovább néhány percig. Ezután hozzáadjuk a rizst, a villával összenyomott ajókafilét, ha használunk, elkeverjük, majd hozzáöntjük a bort, és kevergetve addig pároljuk, amíg a rizs a nedvességet beissza. Ezután merőkanalanként öntjük hozzá az elkészült alaplevet (a fűszerekkel és gombával együtt) (szinte) folytonosan kavargatva közben, a következő adagot pedig csak akkor öntjük hozzá, amikor az előzőt a rizs már jól beszívta (általában 1-2 perc). Addig öntjük az alaplevet, amíg a rizs elkészül, de nem kell vajpuhának lennie, csak amolyan puha al dentének, vagyis érezni lehessen a szemeket a fogaink között, de nem kell ropogniuk, természetesen. 😊 Ez az alaplémennyiség nagyjából szükséges is lesz, sőt, nekem kellett még vagy 2 merőkanálnyi vizet is hozzáönteni, de gondolom, a rizs fajtájától függ, hogy mennyi folyadékot képes felvenni. Amikor a rizst késznek ítéljük, hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, ízlés szerint utánasózunk, illetve megborsozzuk. Végül megszórjuk a felaprított édesköményzölddel, illetve rátesszük a vajat, és hagyjuk ráolvadni. Elkeverjük, és tálaljuk.

Megjegyzés: A rizottónak szép selymesnek, krémesnek kell lennie, nem szabad nagyon kiszárítani. A fotón úgy látszik, hogy kissé száraz, mert mire a képet elkészítettem, a nedvessége kissé leszivárgott, de nagyon jó krémes volt.

Megjegyzés 2.: Édeskömény helyett bármilyen más zöldséget lehet használni, pl. szárzellert, sárgarépát, paszternákot, karfiolt, brokkolit (ez utóbbi kettőt kicsit később adva hozzá a rizshez), sőt, én céklával is el tudnám képzelni. 

1 megjegyzés:

Ani írta...

A céklás nagyon izgalmas lehet. Még én sem készítettem rizottót, de ami késik, nem múlik. Kedvcsinálónak biztos jó a kép.

Related Posts with Thumbnails

2020. március 7., szombat

Édesköményes rizottó


Még sosem készítettem eddig, ez életem első rizottója. Már sokszor rá akartam venni magam, de még sosem mertem kivitelezni. Bár fogalmam sincs, miért, mert olyan egy isteni étel született, hogy ihaj-csuhaj. Első volt, de most már biztos, hogy nem az utolsó. Ez most húsmentesen készült (az ízesítésére használt 3 ajókafilét nem számolom húsnak :D ), de eredetileg bacont is akartam tenni bele, csak már elfogyott. Legközelebb a kolbászosat fogom megkívánni. :D 



Édesköményes rizottó (néhány extrával)

Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma, ½ édesköménygumó (30-35 dkg), 30 dkg rizottórizs (egyszerű kerek szemű rizs is jó), 3 ajókafilé (elhagyható), 1-1,5 dl fehérbor, ½ -1 dl tejszín, kb. 2 l gombaalaplé (vagy zöldségalaplé, vagy szűrt húsleves), 4-5 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, só, bors, az édeskömény félretett zöldje vagy más zöldfűszer;
a gombaalapléhez: kb. 2 l víz, 4 evőkanál zöldfűszeres szárítottgomba-keverék (2-3 dkg szárított aprított gomba, 1-1 teáskanál szárított petrezselyem és bazsalikom, ½ - ½ teáskanál fokhagymapor, morzsolt kakukkfű és rozmaring).

Elkészítése: Főni tesszük az alaplé vizét, majd beletesszük a 4 evőkanálnyi keveréket, és enyhén megsózva, kis lángon, csendesen főzzük 10-15 percig. Ha már eleve kész alaplevet használunk, csak annyi a dolgunk, hogy felforrósítsuk. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott édesköményt, és együtt dinszteljük tovább néhány percig. Ezután hozzáadjuk a rizst, a villával összenyomott ajókafilét, ha használunk, elkeverjük, majd hozzáöntjük a bort, és kevergetve addig pároljuk, amíg a rizs a nedvességet beissza. Ezután merőkanalanként öntjük hozzá az elkészült alaplevet (a fűszerekkel és gombával együtt) (szinte) folytonosan kavargatva közben, a következő adagot pedig csak akkor öntjük hozzá, amikor az előzőt a rizs már jól beszívta (általában 1-2 perc). Addig öntjük az alaplevet, amíg a rizs elkészül, de nem kell vajpuhának lennie, csak amolyan puha al dentének, vagyis érezni lehessen a szemeket a fogaink között, de nem kell ropogniuk, természetesen. 😊 Ez az alaplémennyiség nagyjából szükséges is lesz, sőt, nekem kellett még vagy 2 merőkanálnyi vizet is hozzáönteni, de gondolom, a rizs fajtájától függ, hogy mennyi folyadékot képes felvenni. Amikor a rizst késznek ítéljük, hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük, ízlés szerint utánasózunk, illetve megborsozzuk. Végül megszórjuk a felaprított édesköményzölddel, illetve rátesszük a vajat, és hagyjuk ráolvadni. Elkeverjük, és tálaljuk.

Megjegyzés: A rizottónak szép selymesnek, krémesnek kell lennie, nem szabad nagyon kiszárítani. A fotón úgy látszik, hogy kissé száraz, mert mire a képet elkészítettem, a nedvessége kissé leszivárgott, de nagyon jó krémes volt.

Megjegyzés 2.: Édeskömény helyett bármilyen más zöldséget lehet használni, pl. szárzellert, sárgarépát, paszternákot, karfiolt, brokkolit (ez utóbbi kettőt kicsit később adva hozzá a rizshez), sőt, én céklával is el tudnám képzelni. 

1 megjegyzés:

Ani írta...

A céklás nagyon izgalmas lehet. Még én sem készítettem rizottót, de ami késik, nem múlik. Kedvcsinálónak biztos jó a kép.