2020. április 4., szombat

Saag paneer, avagy sajtos indiai spenótfőzelék


Nem panír sajttal készült az étel, mert ilyen sajtra jelen pillanatban otthonról nem tudtam szert tenni, de a neten fellelhető saag receptek alapján készülhet bármivel. Találtam olyan receptet is, amit indiai nő fetával készített, szóval, ki-ki azt használ sajt gyanánt szerintem, amit akar, amit szeret, vagy a jelenlegi bezártságos körülmények között: amihez éppen hozzájut. Sőt, sajt nélkül is finom, önmagában, de lehet mellé tükörtojást, sült húst, kolbászt is adni.


Saag paneer, avagy sajtos indiai spenótfőzelék

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 40 dkg fagyasztott leveles spenót (de lehet püré is) vagy 1 kg friss spenótlevél, 1 paradicsomkonzerv (aprított), 2 dl tejszín (vagy kókusztej), só, bors, 1 teáskanál mozsárban széttört koriandermag, ½ - ½ teáskanál őrölt római kömény és normál kömény, 1 teáskanál szárított keleti citromfű (ez utóbbiak ízlés szerint elhagyhatóak), 4-5 evőkanál olívaolaj;
a tálaláshoz: tetszés szerint panír sajtkockák, feta- vagy telemeakockák, tükörtojás, kolbász, hús, bármi.

Elkészítése: Felforrósítjuk az olívaolajat, beleszórjuk a fűszereket, és néhány másodpercig magukban pirítjuk. Amikor megcsap az illatuk, beletesszük a finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát meg a finomra reszelt gyömbért, és 1-2 percig kavargatva dinszteljük. Ekkor felöntjük a paradicsomkonzervvel, beletesszük a spenótot (fagyosan), öntünk rá annyi vizet, amennyi éppencsak ellepné, sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt főzzük 10-15 percig, néha megkavarva. A végén levesszük a fedőt, ha még túl sok a lé rajta, néhány percig fedő nélkül hagyjuk rotyogni, majd ráöntjük a tejszínt, elkavarjuk, ízlés szerint utánasózunk-borsozunk, és jól kiforraljuk. Tetszés szerinti feltéttel kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése