Nem panír sajttal készült az étel, mert ilyen sajtra jelen pillanatban
otthonról nem tudtam szert tenni, de a neten fellelhető saag receptek alapján
készülhet bármivel. Találtam olyan receptet is, amit indiai nő fetával
készített, szóval, ki-ki azt használ sajt gyanánt szerintem, amit akar, amit
szeret, vagy a jelenlegi bezártságos körülmények között: amihez éppen hozzájut.
Sőt, sajt nélkül is finom, önmagában, de lehet mellé tükörtojást, sült húst,
kolbászt is adni.
Saag paneer, avagy sajtos indiai spenótfőzelék
Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, diónyi friss
gyömbér, 40 dkg fagyasztott leveles spenót (de lehet püré is) vagy 1 kg friss
spenótlevél, 1 paradicsomkonzerv (aprított), 2 dl tejszín (vagy kókusztej), só,
bors, 1 teáskanál mozsárban széttört koriandermag, ½ - ½ teáskanál őrölt római
kömény és normál kömény, 1 teáskanál szárított keleti citromfű (ez utóbbiak
ízlés szerint elhagyhatóak), 4-5 evőkanál olívaolaj;
a tálaláshoz: tetszés szerint panír sajtkockák, feta- vagy telemeakockák,
tükörtojás, kolbász, hús, bármi.
Elkészítése: Felforrósítjuk az olívaolajat, beleszórjuk a fűszereket, és
néhány másodpercig magukban pirítjuk. Amikor megcsap az illatuk, beletesszük a
finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát meg a finomra reszelt gyömbért,
és 1-2 percig kavargatva dinszteljük. Ekkor felöntjük a paradicsomkonzervvel,
beletesszük a spenótot (fagyosan), öntünk rá annyi vizet, amennyi éppencsak
ellepné, sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt főzzük 10-15 percig, néha megkavarva.
A végén levesszük a fedőt, ha még túl sok a lé rajta, néhány percig fedő nélkül
hagyjuk rotyogni, majd ráöntjük a tejszínt, elkavarjuk, ízlés szerint
utánasózunk-borsozunk, és jól kiforraljuk. Tetszés szerinti feltéttel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése