2020. május 13., szerda

Rebarbara-eper habos képviselőfánk sós karamellel

Apák napja alkalmából készült ez a finom süti, amit nagyon szerettünk mindannyian.


Rebarbara-eper habos képviselőfánk

Hozzávalók (kb. 40 db-hoz), a fánkhoz: 6 dl víz, 15 dkg vaj vagy olaj, ¼ mokkáskanál só, 2 teáskanál cukor (nálam xilit), 35 dkg liszt, 6 tojás;
a töltelékhez: 4-5 rebarbaraszár, 50 dkg eper, 5 evőkanál cukor (xilit), ½ citrom leve, 1 csipet só, 1 evőkanál zselatinpor (10 g), 3-4 evőkanál hideg víz, 4 dl tejszín, 2 tasak Bourbon-vaníliás cukor;
a karamellhez: 20 dkg cukor (ide a xilit nem jó, mert bár olvad, de nem karamellizálódik, nem barnul), 2 evőkanál (kb. 8-10 dkg) vaj, 2 dl tejszín, szemcsés só;
a díszítéshez: néhány eperszem, citromfű vagy mentalevél.


Elkészítése: Egy edényben főni tesszük a vizet, a vajat, a sót meg a cukrot, majd miután a keverék fölforrt, egyszerre belezuttyintjuk a lisztet, és félrevéve a lángról elkeverjük. Visszatesszük a lángra, és addig kavarjuk, míg el nem kezd válni az edény falától. Félrevesszük, majd néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, és miután mindegyikkel alaposan elkevertük, kisebb adagonként hozzádolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát habzsákba adagoljuk, és kb. kétujjnyi távolságot hagyva közöttük, kis csúcsos halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megvizezett ujjbeggyel a csúcsokat kissé visszanyomkodjuk, hogy sütés közben ne égjenek meg, majd hagyjuk állni legalább 30 percig, végül 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréssel sütjük. Kb. 10 perc után a hőt mérsékeljük 160 fokra, és további 20-25 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranysárgára nem sülnek. Közben a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki. Ezután kiszedhetjük, és hagyjuk kihűlni, majd mindegyiknek a tetejéről levágunk egy kis kalapkát.
A töltelékhez a jól megmosott (de nem hámozott) rebarbarát ujjnyi vastag darabokra vágjuk és odatesszük főni a cukorral, a citromlével meg egy pici vízzel. Amikor a rebarbara elszíneződött, hozzáadjuk a negyedelt (vagy ha nagyobbak az eprek, kisebb darabokra vágott) epret, és gyakran kavargatvasűrű, lekvárszerű szósszá főzzük (10-15 perc). Közben a zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, nagyon kis lángon folyóssá olvasztjuk, és hozzákeverjük az elkészült epres szószhoz. Ezt hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőben jól kihűtjük. Végül a tejszínt keményre verjük a vaníliás cukorral, és lazán összeforgatjuk a gyümölcsszósszal. A habot habzsákba töltjük, megtöltjük vele a képviselőfánkokat, és ráhelyezzük a kalapkákat. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a fánkok átpuhuljanak.
A karamellt csak tálalás előtt készítjük el, hogy ne dermedjen meg. Ehhez a cukrot szép aranyszínűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük vele, végül hozzáöntjük a tejszínt is, és addig forraljuk állandóan kavargatva, amíg eléri a kívánt sűrűséget. 1-2 csipet szemcsés sót kavarunk ekkor bele. (Jó, ha kellően folyós, hogy terülhessen, de ahogy a hideg fánkkal érintkezik, hamar kössön.) A karamellből minden fánkra óvatosan kanalazunk 1-2 teáskanálnyit, majd ahogy megdermedt rajta, kínálhatjuk is. Eperrel, zöld levelekkel díszíthetjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése