Rebarbara-eper habos képviselőfánk
Hozzávalók (kb. 40 db-hoz), a fánkhoz: 6 dl víz, 15 dkg vaj vagy olaj, ¼ mokkáskanál só, 2
teáskanál cukor (nálam xilit), 35 dkg liszt, 6 tojás;
a
töltelékhez: 4-5 rebarbaraszár, 50 dkg eper, 5 evőkanál cukor (xilit),
½ citrom leve, 1 csipet só, 1 evőkanál zselatinpor (10 g), 3-4 evőkanál hideg
víz, 4 dl tejszín, 2 tasak Bourbon-vaníliás cukor;
a karamellhez: 20 dkg cukor (ide a xilit nem jó, mert bár olvad, de nem
karamellizálódik, nem barnul), 2 evőkanál (kb. 8-10 dkg) vaj, 2 dl tejszín,
szemcsés só;
a díszítéshez: néhány eperszem, citromfű vagy mentalevél.
Elkészítése: Egy
edényben főni tesszük a vizet, a vajat, a sót meg a cukrot, majd miután a
keverék fölforrt, egyszerre belezuttyintjuk a lisztet, és félrevéve a lángról
elkeverjük. Visszatesszük a lángra, és addig kavarjuk, míg el nem kezd válni az
edény falától. Félrevesszük, majd néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Ezután
egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, és miután mindegyikkel alaposan
elkevertük, kisebb adagonként hozzádolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét
is. A masszát habzsákba adagoljuk, és kb. kétujjnyi távolságot hagyva közöttük,
kis csúcsos halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Megvizezett ujjbeggyel a csúcsokat kissé visszanyomkodjuk, hogy sütés közben ne
égjenek meg, majd hagyjuk állni legalább 30 percig, végül 200 fokra előmelegített
sütőbe toljuk, és légkeveréssel sütjük. Kb. 10 perc után a hőt mérsékeljük 160
fokra, és további 20-25 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranysárgára nem
sülnek. Közben a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki. Ezután kiszedhetjük, és
hagyjuk kihűlni, majd mindegyiknek a tetejéről levágunk egy kis
kalapkát.
A töltelékhez
a jól megmosott (de nem hámozott) rebarbarát ujjnyi vastag darabokra vágjuk és
odatesszük főni a cukorral, a citromlével meg egy pici vízzel. Amikor a
rebarbara elszíneződött, hozzáadjuk a negyedelt (vagy ha nagyobbak az eprek,
kisebb darabokra vágott) epret, és gyakran kavargatvasűrű, lekvárszerű szósszá
főzzük (10-15 perc). Közben a zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, nagyon kis
lángon folyóssá olvasztjuk, és hozzákeverjük az elkészült epres szószhoz. Ezt hagyjuk
langyosra hűlni, majd hűtőben jól kihűtjük. Végül a tejszínt keményre verjük a
vaníliás cukorral, és lazán összeforgatjuk a gyümölcsszósszal. A habot
habzsákba töltjük, megtöltjük vele a képviselőfánkokat, és ráhelyezzük a
kalapkákat. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a fánkok átpuhuljanak.
A karamellt
csak tálalás előtt készítjük el, hogy ne dermedjen meg. Ehhez a cukrot szép
aranyszínűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük vele, végül
hozzáöntjük a tejszínt is, és addig forraljuk állandóan kavargatva, amíg eléri
a kívánt sűrűséget. 1-2 csipet szemcsés sót kavarunk ekkor bele. (Jó, ha
kellően folyós, hogy terülhessen, de ahogy a hideg fánkkal érintkezik, hamar
kössön.) A karamellből minden fánkra óvatosan kanalazunk 1-2 teáskanálnyit,
majd ahogy megdermedt rajta, kínálhatjuk is. Eperrel, zöld levelekkel
díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése