2009. december 27., vasárnap

Karácsonyi ételeink

Jövök részletes beszámolóval és receptekkel is, egyelőre csak címszavakban az ünnepi menünkről

Dec. 24-én
Vacsora: töltött káposzta tejföllel, kolbász, füstölt főtt oldalas savanyú uborkával, sütemények (sógornőmnél)

Dec.25-én

Reggeli: salade de boeuf, maradék hideg sült kolbász és oldalas (sógornőmnél)
Ebéd: - Édesanyáméknál
Előétel: salade de boeuf
Leves: húsleves és káposzalével savanyított csorba
Főfogás: grillcsirke, disznósült, sült kolbász melegen-hidegen, töltött káposzta;
Desszert: sütemények (igaz, egyet meg nem tudtam kóstolni)
Vacsora: itthon
hidegtál: Debreceni karaj Duende-módra, szokásos zöldséges krumplisalátám új formát öltve, azaz orosz hússaláta Gabriella-módra, disznófősajt, tormás túrógolyók füstölt lazaccal - EK - 2010/12



Dec. 26-án - itthon
Reggeli: maradékok a hidegtálról, padlizsánkrém
Ebéd: húsleves cérnametélttel, citromos töltött csirke friss téli zöldségsalátával
Vacsora - lányaim kérésére: tükörtojás

Dec. 27-én
Reggeli: további hideg maradékok
Ebéd: húsleves - a csirke megmaradt része
Vacsora: majd kiderül :)

Desszertek: mindenekelőtt a "szaloncukor" aszalt gyümölcsből, mézeskalács, sakk- és spirálkekszek - saját gyártmányként. Sós sajtos rúd, Finom karamelles, Dominó-szelet, Pesti krémes és még egy, aminek nem tudom még a nevét- anyósom produkcióiként :) További (apró)süteményeket is szerettem volna még készíteni, de a betegség miatt felborult utolsó napokban már csak úgy tudtam utolérni magam, ha valamit kihagytam.



Amint olvashattátok, tehát, az ételeink többnyire hagyományosak voltak, főleg az ünnep elején, amikor nem itthon voltunk. Nekem még nincs egy kiforrott “hagyományos” karácsonyi menüm, egyelőre próbálkozom, keresem az utat, mi az, ami nem rugaszkodik el teljesen az itteni hagyományosnak számító ételektől, de mégis valami új van benne. Muszáj így tennem, mert a töltött káposztát, a kolbászt, az oldalast a férjem pl. csak ilyenkor eszi meg és azt is csak anyósomnál vagy sógornőmnél; ha itthon is ilyesmi lenne ezek után, a falra mászna tőle. Így aztán igyekszem a megszokott ízeket, ételeket úgy variálni, hogy csak éppen egy kicsi különlegességet teszek hozzá, egy új formát adok neki, illetve a már bevett szokás szerint, azért csempészek valami teljesen újat is közéjük.

6 megjegyzés:

  1. Hát igen, a karácsony nálunk is a hagyományos ízek ideje. És szerintem majdnem mindehol így van Erdélyben. Úgy hogy nálunk is hasonló ételek voltak anyukámnál és anyósoméknál.Sajnos nálunk az idén nem készült majdnem semmi, három napig az ágyat nyomtam. Na de most már jól vagyok....
    Visszatérve.Sopk finomat sütöttél-főztél!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jol nez ki a krumplisalata,meg a sutemenyek is.

    VálaszTörlés
  3. Húúú,nálatok aztán volt ám választék! :)
    Az idén én nagyon leredukáltam a dolgokat,és csak keveset sütöttem,főztem(tavalyihoz képest :)),az viszont mind elfogyott,úgyhogy ma már főznöm kellett :))

    VálaszTörlés
  4. Húha, látom nem unatkoztál!:)

    VálaszTörlés
  5. Nyam, nyam.... Igazi hagyományos, otthoni ízek. Legalább 3 kiló plussz ;-)

    VálaszTörlés
  6. Hát igen, ez van, az "öregek" már nem tudnak és talán nem is akarnak változtatni.
    Én viszont nem vagyok jól, ha valamit nem újítok, nem másítok meg, nem dobok fel!:)

    Ottis, sajnálom a betegséget, örülök, hogy most mr jól vagy!

    Notburga, mérlegre még nem álltam, de majd kíváncsi leszek!:)

    VálaszTörlés