2009. június 5., péntek

Két sütemény

Az ünnepre desszertként én a krumplis négerbogyókat készítettem, más süteményre nem volt sem időm, sem kedvem, de igazából még igény sem. Eredetileg a nálunk ilyenkor szokásos ordás buktát szándékoztam megsütni, de a csőtörés közbeszólt és így elmaradt. Azért Anyu meglepett egy tálcányi saját készítésű süteménnyel.



Mindkettőt ismerem, ritkán, de szoktam is készíteni, ezért leírom a recepteket.

Egyensúly vagy Kossuth-kifli

Ennek a sütinek a tésztáját egyszer már leírtam, de akkor nem az eredeti módon készítettem, hanem pudingkockákkal, úgyhogy inkább leírom most is.
Előszöris lemérünk 6 tojást, és amennyi a tojások tömege, annyi cukrot, vajat vagy zsírt, illetve lisztet használunk a süteményhez. A tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a zsírt/vajat és a lisztet, 1 citrom reszelt héját, 2 ek. rumot/pálinkát és a tojások keményre vert habját. (Én úgy szoktam, hogy a fele cukrot elkavarom a sárgájával, a másik felét pedig a habba teszem. Így keményebbre fel lehet verni a tojáshabot, jobb a tartása.)
Kikent, lisztezett tepsibe töltjük a masszát, a tetejére pedig vagdalt dióbelet szórunk. Sülés és kihűlés után tetszés szerint daraboljuk, vagy akár pohárral kiszaggathatjuk. Porcukorra is meg lehet szórni, de nem muszáj. Általában a férfiak szeretik, mert nem krémes, nem túl édes sütemény.

Finom karamelles

Lapok: 9 tojás fehérjét kemény habbá verjük 9 ek. cukorral és 9 ek. vízzel (a cukrot és a vizet váltakozva adjuk a habhoz), majd belekeverjük a tojássárgákat, 9 ek. lisztet és 9 ek. darált dióbelet.
A masszát 3 részre osztjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. (Vagy 3 háromtojásos piskótát készítünk, külön-külön felverve.)

Cukormáz: 30 dkg cukrot karamellizálunk és rákenjük két megsült és kihűlt lapra. (Ez a két lap lesz az alsó és a középső.)

Krém: ½ l tejből 3 ek. liszttel és 3 tojássárgájával sűrű pépet főzünk. 20 dkg vajat kikavarunk 25 dkg porcukorral és összevegyítjük a kihűlt péppel. A krémet rákenjük a két karamelles lapra, egymásra helyezzük őket, majd befedjük a harmadikkal. Egy vágódeszkára valami nehezéket helyezünk és ezzel kb. 1 órán át préseljük a süteményt.

Máz: A maradék 3 tojásfehérjéből 10 dkg cukorral gőz fölött habot verünk és rákenjük a süti tetejére. Csokireszelékkel vagy csokicukorkával szórjuk meg.

A krém megolvasztja a cukormázat, az pedig átitatja a piskótát. Nagyon finom sütemény.

6 megjegyzés:

falcsy írta...

Szia!
Nagyon tetszik ez a karamelles süti, mekkora tepsiben kell ezt elkészíteni?
Gratulálok az oldalhoz!
Üdv: Falcsy

sedith írta...

Szia, Falcsy, örülök, hogy tetszik!:)
Hát közepes tepsiben, olyan 25x35-ös méretűben. Plusz-mínusz 1-2 centi nem számít! Bár, ha nincs hasonló, akkor inkább nagyobban süsd, mint ennél kisebben.

falcsy írta...

Köszönöm a gyors választ, nagyon aranyos vagy:))))
Most arra gondoltam, hogy egy 20*30-as tepsiben csinálom meg a sütit és az adgot lecsökkentem 2/3-ra. Naagyon tetszik a süti, csak sajnos az édesszájú családom egy-két tagja (köztük én is) diétán van, és így nem lesz akkora a kísértés.:D
Beszámolok majd, hogyan sikerült. További szép napot kívánk Neked!
Üdv: Falcsy (Ági)

sedith írta...

Falcsy, természetesen, így is lehet!:) Sok sikert, majd írd meg, milyen lett!

Vass Lászlóné Edit. írta...

Megsütöttem a sütit.
Nagyon ízlett.
Már többször megismételtem.
Nagy sikere van.
Gratulálok az oldalhoz:Edit.

sedith írta...

Kedves Edit!:)
Örülök,hogy ekkora sikere van a süteménynek, de a kettő közül pontosabban melyiknek? A karamellesnek?

2009. június 5., péntek

Két sütemény

Bejegyezte: sedith dátum: 17:19
Az ünnepre desszertként én a krumplis négerbogyókat készítettem, más süteményre nem volt sem időm, sem kedvem, de igazából még igény sem. Eredetileg a nálunk ilyenkor szokásos ordás buktát szándékoztam megsütni, de a csőtörés közbeszólt és így elmaradt. Azért Anyu meglepett egy tálcányi saját készítésű süteménnyel.



Mindkettőt ismerem, ritkán, de szoktam is készíteni, ezért leírom a recepteket.

Egyensúly vagy Kossuth-kifli

Ennek a sütinek a tésztáját egyszer már leírtam, de akkor nem az eredeti módon készítettem, hanem pudingkockákkal, úgyhogy inkább leírom most is.
Előszöris lemérünk 6 tojást, és amennyi a tojások tömege, annyi cukrot, vajat vagy zsírt, illetve lisztet használunk a süteményhez. A tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a zsírt/vajat és a lisztet, 1 citrom reszelt héját, 2 ek. rumot/pálinkát és a tojások keményre vert habját. (Én úgy szoktam, hogy a fele cukrot elkavarom a sárgájával, a másik felét pedig a habba teszem. Így keményebbre fel lehet verni a tojáshabot, jobb a tartása.)
Kikent, lisztezett tepsibe töltjük a masszát, a tetejére pedig vagdalt dióbelet szórunk. Sülés és kihűlés után tetszés szerint daraboljuk, vagy akár pohárral kiszaggathatjuk. Porcukorra is meg lehet szórni, de nem muszáj. Általában a férfiak szeretik, mert nem krémes, nem túl édes sütemény.

Finom karamelles

Lapok: 9 tojás fehérjét kemény habbá verjük 9 ek. cukorral és 9 ek. vízzel (a cukrot és a vizet váltakozva adjuk a habhoz), majd belekeverjük a tojássárgákat, 9 ek. lisztet és 9 ek. darált dióbelet.
A masszát 3 részre osztjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. (Vagy 3 háromtojásos piskótát készítünk, külön-külön felverve.)

Cukormáz: 30 dkg cukrot karamellizálunk és rákenjük két megsült és kihűlt lapra. (Ez a két lap lesz az alsó és a középső.)

Krém: ½ l tejből 3 ek. liszttel és 3 tojássárgájával sűrű pépet főzünk. 20 dkg vajat kikavarunk 25 dkg porcukorral és összevegyítjük a kihűlt péppel. A krémet rákenjük a két karamelles lapra, egymásra helyezzük őket, majd befedjük a harmadikkal. Egy vágódeszkára valami nehezéket helyezünk és ezzel kb. 1 órán át préseljük a süteményt.

Máz: A maradék 3 tojásfehérjéből 10 dkg cukorral gőz fölött habot verünk és rákenjük a süti tetejére. Csokireszelékkel vagy csokicukorkával szórjuk meg.

A krém megolvasztja a cukormázat, az pedig átitatja a piskótát. Nagyon finom sütemény.

6 megjegyzés on "Két sütemény"

falcsy on 2010. május 9. 21:32 írta...

Szia!
Nagyon tetszik ez a karamelles süti, mekkora tepsiben kell ezt elkészíteni?
Gratulálok az oldalhoz!
Üdv: Falcsy

sedith on 2010. május 10. 13:41 írta...

Szia, Falcsy, örülök, hogy tetszik!:)
Hát közepes tepsiben, olyan 25x35-ös méretűben. Plusz-mínusz 1-2 centi nem számít! Bár, ha nincs hasonló, akkor inkább nagyobban süsd, mint ennél kisebben.

falcsy on 2010. május 10. 17:30 írta...

Köszönöm a gyors választ, nagyon aranyos vagy:))))
Most arra gondoltam, hogy egy 20*30-as tepsiben csinálom meg a sütit és az adgot lecsökkentem 2/3-ra. Naagyon tetszik a süti, csak sajnos az édesszájú családom egy-két tagja (köztük én is) diétán van, és így nem lesz akkora a kísértés.:D
Beszámolok majd, hogyan sikerült. További szép napot kívánk Neked!
Üdv: Falcsy (Ági)

sedith on 2010. május 10. 20:29 írta...

Falcsy, természetesen, így is lehet!:) Sok sikert, majd írd meg, milyen lett!

Vass Lászlóné Edit. on 2012. április 27. 15:38 írta...

Megsütöttem a sütit.
Nagyon ízlett.
Már többször megismételtem.
Nagy sikere van.
Gratulálok az oldalhoz:Edit.

sedith on 2012. április 27. 22:06 írta...

Kedves Edit!:)
Örülök,hogy ekkora sikere van a süteménynek, de a kettő közül pontosabban melyiknek? A karamellesnek?

Related Posts with Thumbnails