Nem szeretem a címben leírni a receptet, azaz nem bírom az olyan címeket, mint pl. sajtos-almás-rebarbarás csirkemell karamellizált, mentás sárgarépával. Pedig az alábbiakban ezt fogjátok találni! Csak most nem vagyok annyira kreatív passzban, hogy valami jó kis fantázianevet találtam volna ki az ételnek.:)
Nagyon finom lett, a lányok alig győzték magukba gyúrni.
Az eredeti ötletet Jutkának köszönhetem, és az ő Nagyágon megkóstolt ananászos grillezett csirkemellének. Ugyanazt akartam én is. De amikor elmentem az üzletbe és megláttam, hogy 6,50-et kérnek egy ananászkonzervért (utoljára, nem is olyan régen még kb. 2,50-ért vettem), rögtön meggondoltam magam és azon helyben eldöntöttem, hogy jó lesz hozzá a már birtokomban lévő alma is.:) Két perc múlva, már hazafelé menet, az is eldőlt, hogy a hűtőben árválkodó néhány szál rebarbarát is felhasználom még hozzá. A piacon gyönyörű kötés újsárgarépát láttam: megvettem. A néni 1 lejért vesztegetett még egy-egy nagy csokor mentát is, hát egyet abból is hazahoztam. És mire hazaértem, az újabb házasság is ki volt tervelve: sárgarépa és menta, násznagyok pedig: cukor és balzsamecet, koszorúslány: só. És akkor most már, ennyi szófosás után, jöjjön a tulajdonképpeni recept.:)
Tepsis csirkemell sült sárgarépával
Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kisebb csirkemell, 2 nagy alma, 4 vékony vagy 2 vastagabb szál rebarbara, só, grillfűszer vagy csirkefűszer (illetve tetszés szerint), 30 dkg (füstölt) sajt, 20 dkg császárszalonna; a körethez: 7-8 db. újsárgarépa, só ízlés szerint, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál balzsamecet, 5 dkg vaj, 10 mentalevél.
Elkészítése:
A sárgarépával indítunk. A répát alaposan megmossuk, kivágjuk belőle az esetleges hibákat. Héjastól egy vastagon kivajazott hőálló edénybe tesszük, megszórjuk sóval, rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk a balzsamecettel és ráöntünk kb. 0,5 dl vizet. A tetejére szórjuk a mentaleveleket, lefedjük, és forró sütőben 35-40 perc alatt hagyjuk megpárolódni-megsülni.
A csirkemellet felszeleteljük, enyhén kiveregetjük, megszórjuk sóval és kevés grillfűszerrel, majd félretesszük. Az almát és a rebarbarát meghámozzuk, majd nagyjából egyforma kockákra vágjuk. A császárszalonnának lehúzzuk a bőrét és befedjük vele egy hőálló üvegtál vagy tepsi alját. Ráhelyezzük a csirkemellet, elterítjük rajta a rebarbara-alma keveréket, és fedő nélkül kb. 15 percre forró sütőbe toljuk. Ekkor kivesszük, beborítjuk a szeletekre vágott sajttal, és néhány percre még visszatoljuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
Tálalás előtt hagyjuk néhány percig hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni.
Szétválasztós diétában ehető húsnapon.
KAL - 2012
na, megint carakodik a blogspot. az előbb egymás alatt duplán nyitotta ki ezt a bejegyzésed, s service unavailable hibát jelzett ha megjegyzés ablakot próbáltam előhívni.
VálaszTörlésno, de akkor azt akarám írni, hogy eme hozzávalók nászát a tányéromban tudnám végső akkordnak elképzelni.
itt miért nem látok fűszernővényeket a piacon? hársfavirágot, bodzát akarnának rám sózni, azt meg fújják fel. van sajátom.
Hát tényleg vmi baj van, a megjegyzés megnyitásakor beugrik vmi oldal, amit még lezárni is alig lehet.
VálaszTörlésA fenti főztöd tényleg nagyon jó párosítás, én is szívesen megkóstólnám.
Éva, Kati, tegnap próbálgattam valami új sablonokat, és szerintem ez bolygatta fel a rendet. Nem tudom, nálatok hoygan látszik, de nálam kétszer szerepel a blogcím, és érdekes módon ki sem tudom törölni.
VálaszTörlésEzenkívül viszont semmi más problémát nem észleltem.
Azt én is tapasztaltam már több blognál, hogy a megjegyzésablak nyitásakor valami spam-oldalra irányít, többek között a tiednél, Éva.
Éva, tavaly megjártam én is a bodzával. Csak úgy, szinte hülyeségből - mert úgysem vettem volna - megkérdeztem, mennyit kérnek érte. És ne tudd meg, vagy 5 lejt kért vagy 5 virágra. De olyan agresszíven akarta rámsózni, hogy végül azt mondtam neki: tudja mit, megyek szedek egy nagy kosárral, majd jövök, s eladom magának 1 lejért darabját. Akkor békén hagyott.
Itt a nénikék mindent árulnak, amijük van: petrezselyem, kapor, csombor, lestyán, menta, tárkony (jujj, no ezt hamar vegyem is meg, mert nem lesz aztán).
Remek
VálaszTörlés