Spenótos
tekercsek kétféleképpen
Hozzávalók 2
személyre: 4 szelet borjúkaraj, egyenként 12-15 dkg-osak, só, bors, 4 nagy
spenótlevél, 10 dkg darált borjú- vagy marhahús, 2 evőkanál gabonapehely, 1
evőkanálnyi nagyon finomra aprított hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2-3 szem
feketebors, ½ teáskanál koriandermag, 2-3 szem borókabogyó, késhegynyi gyömbérpor,
csipetnyi reszelt citromhéj, csipetnyi reszelt narancshéj, 1 evőkanál
olívaolaj; továbbá: 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, 2 dl vörösbor, 2
újhagymaszár vagy 2 csík a póréhagyma leveléből; a körethez: 20 dkg kelbimbó, 5
dkg vaj, ½ teáskanál morzsolt, szárított csombor, só.
Elkészítése: A
hússzeleteket vékonyra veregetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és
félretesszük. A gabonypelyhet beáztatjuk 1 dl forró vízbe. A szemes fűszereket,
a gyömbérport, a citrushéjakat, a fokhagymát meg az olívaolajat mozsárba
tesszük, és addig törjük-keverjük, míg krémessé nem válik. A spenótleveleket
néhány másodpercre lobogó vízbe dobjuk, majd hideg vízben hirtelen lehűtjük,
végül papírtőrlőn kiterítjük. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a
kifacsart gabonapelyhet, a hagymát meg a fűszermasszát, jól összedolgozzuk,
majd négyfelé osztjuk. Előkészítünk két hússzeletet, ráfektetünk egy
spenótlevelet, majd elterítjük rajta a húsmasszát. Ezután szorosan feltekerjük,
lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró bő olajban
aranybarnára sütjük. A másik két szelet húsra szintén ráfektetjük a spenótot, a
húsmasszából gombócot formálunk, ráhelyezzük a szeletek közepére, majd a húst
batyuszerűen összefogjuk körülötte. Megkötjük a hagymaszárakkal, majd kevés
olajat forrósítunk, és a batyukat körbepirítjuk rajta. Ezután felöntjük borral,
és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Egy edénykében vizet forralunk,
megsózzuk, majd beledobjuk a külső leveleitől megtisztított kelbimbót, és kb. 5
perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és néhány perc alatt
átforgatjuk a felolvasztott, csomborral ízesített vajon.
Húsnapon ehető.
EK - 2013/2
Ez a fénykép egyszerűen csodálatos!
VálaszTörlésIldi, köszönöm szépen. Én azért azt hiszem, az étel finomabb volt, mint amennyire szép a fotó... :D
VálaszTörlés