2013. január 26., szombat

Spenótos tekercsek kétféleképpen


Spenótos tekercsek kétféleképpen

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet borjúkaraj, egyenként 12-15 dkg-osak, só, bors, 4 nagy spenótlevél, 10 dkg darált borjú- vagy marhahús, 2 evőkanál gabonapehely, 1 evőkanálnyi nagyon finomra aprított hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2-3 szem feketebors, ½ teáskanál koriandermag, 2-3 szem borókabogyó, késhegynyi gyömbérpor, csipetnyi reszelt citromhéj, csipetnyi reszelt narancshéj, 1 evőkanál olívaolaj; továbbá: 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, 2 dl vörösbor, 2 újhagymaszár vagy 2 csík a póréhagyma leveléből; a körethez: 20 dkg kelbimbó, 5 dkg vaj, ½ teáskanál morzsolt, szárított csombor, só. 

Elkészítése: A hússzeleteket vékonyra veregetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. A gabonypelyhet beáztatjuk 1 dl forró vízbe. A szemes fűszereket, a gyömbérport, a citrushéjakat, a fokhagymát meg az olívaolajat mozsárba tesszük, és addig törjük-keverjük, míg krémessé nem válik. A spenótleveleket néhány másodpercre lobogó vízbe dobjuk, majd hideg vízben hirtelen lehűtjük, végül papírtőrlőn kiterítjük. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart gabonapelyhet, a hagymát meg a fűszermasszát, jól összedolgozzuk, majd négyfelé osztjuk. Előkészítünk két hússzeletet, ráfektetünk egy spenótlevelet, majd elterítjük rajta a húsmasszát. Ezután szorosan feltekerjük, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró bő olajban aranybarnára sütjük. A másik két szelet húsra szintén ráfektetjük a spenótot, a húsmasszából gombócot formálunk, ráhelyezzük a szeletek közepére, majd a húst batyuszerűen összefogjuk körülötte. Megkötjük a hagymaszárakkal, majd kevés olajat forrósítunk, és a batyukat körbepirítjuk rajta. Ezután felöntjük borral, és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Egy edénykében vizet forralunk, megsózzuk, majd beledobjuk a külső leveleitől megtisztított kelbimbót, és kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és néhány perc alatt átforgatjuk a felolvasztott, csomborral ízesített vajon.
Húsnapon ehető.

EK - 2013/2

2 megjegyzés:

Kisildi írta...

Ez a fénykép egyszerűen csodálatos!

sedith írta...

Ildi, köszönöm szépen. Én azért azt hiszem, az étel finomabb volt, mint amennyire szép a fotó... :D

Related Posts with Thumbnails

2013. január 26., szombat

Spenótos tekercsek kétféleképpen


Spenótos tekercsek kétféleképpen

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet borjúkaraj, egyenként 12-15 dkg-osak, só, bors, 4 nagy spenótlevél, 10 dkg darált borjú- vagy marhahús, 2 evőkanál gabonapehely, 1 evőkanálnyi nagyon finomra aprított hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2-3 szem feketebors, ½ teáskanál koriandermag, 2-3 szem borókabogyó, késhegynyi gyömbérpor, csipetnyi reszelt citromhéj, csipetnyi reszelt narancshéj, 1 evőkanál olívaolaj; továbbá: 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, 2 dl vörösbor, 2 újhagymaszár vagy 2 csík a póréhagyma leveléből; a körethez: 20 dkg kelbimbó, 5 dkg vaj, ½ teáskanál morzsolt, szárított csombor, só. 

Elkészítése: A hússzeleteket vékonyra veregetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. A gabonypelyhet beáztatjuk 1 dl forró vízbe. A szemes fűszereket, a gyömbérport, a citrushéjakat, a fokhagymát meg az olívaolajat mozsárba tesszük, és addig törjük-keverjük, míg krémessé nem válik. A spenótleveleket néhány másodpercre lobogó vízbe dobjuk, majd hideg vízben hirtelen lehűtjük, végül papírtőrlőn kiterítjük. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart gabonapelyhet, a hagymát meg a fűszermasszát, jól összedolgozzuk, majd négyfelé osztjuk. Előkészítünk két hússzeletet, ráfektetünk egy spenótlevelet, majd elterítjük rajta a húsmasszát. Ezután szorosan feltekerjük, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró bő olajban aranybarnára sütjük. A másik két szelet húsra szintén ráfektetjük a spenótot, a húsmasszából gombócot formálunk, ráhelyezzük a szeletek közepére, majd a húst batyuszerűen összefogjuk körülötte. Megkötjük a hagymaszárakkal, majd kevés olajat forrósítunk, és a batyukat körbepirítjuk rajta. Ezután felöntjük borral, és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Egy edénykében vizet forralunk, megsózzuk, majd beledobjuk a külső leveleitől megtisztított kelbimbót, és kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és néhány perc alatt átforgatjuk a felolvasztott, csomborral ízesített vajon.
Húsnapon ehető.

EK - 2013/2

2 megjegyzés:

Kisildi írta...

Ez a fénykép egyszerűen csodálatos!

sedith írta...

Ildi, köszönöm szépen. Én azért azt hiszem, az étel finomabb volt, mint amennyire szép a fotó... :D