2013. november 2., szombat

Kakasos bográcsos sok zöldséggel

Ki mondta, hogy csak nyáron lehet bográcsozni? Ősszel is ugyanolyan kellemes dolog, és az étel talán még jobban is esik, mint nyáron... :)
Eddig nem voltunk nagy bográcsozók, mert .... Igazából nem is volt, hol bográcsozni, vagy ha mentünk valahová, a grillrácsot egyszerűbb volt bepakolni. De amióta van egy kert (májustól, de mi csak július óta "használjuk"), ahová rendszeresen kijárunk, ahol elég sok időt töltünk a meleg évszakokban, ahol szülinapot ünnepelünk, és hétköznapokat "pihenünk", ahol padlizsánt sütünk, meg zakuszkát főzünk, és amióta van egy 30 l-es üstünk, nos, azóta rendszeresen bográcsozunk. Készült már sima gulyás, mexikói csilis bab, zöldséggulyás, és múlt hétvégén ez a másik bográcsos, amibe egy egész kakast, meg többféle zöldséget főztem bele. Pörköltszerűen indítottam, de annál hígabbra főztem. A felhasznált zöldségek inkább leves felé "vitték" az ízét, ám ahhoz mégis túl sűrű volt. Mindenesetre, a házi majorság (baromfi) és a finom zöldségek megtették dolgukat: isteni egytálétel kerekedett belőle. Az adag hatalmas, mi négyen kétszer ettünk belőle (direkt két napra főztem), és még megmaradt 3 darab hús, a maradék levének pedig a kutyák örültek... :)


Kakasos bográcsos sok zöldséggel

Hozzávalók 7-10 személyre: 1 egész konyhakész házi kakas (1,5-2 kg) belsőségekkel együtt, 3 nagy hagyma, 1 csokor újhagyma, 2 nagy evőkanál libazsír, 3 teáskanál pirospaprika, 1 evőkanál darált paprika, só, bors; 3 nagy sárgarépa, 1,2 kg krumpli, 1 nagy zeller zöldjével együtt, 70-80 dkg karfiol.

Elkészítése: A hagymákatt felaprítjuk, és megdinszteljük a felforrósított libazsíron. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd hozzáadjuk a darált paprikát, és hagyjuk felrotyogni. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt kakast (a májat kivéve), felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst jól ellepi, megsózzuk-borsozzuk, és addig főzzük, amíg a hús jó félpuhára nem fő. Ekkor beletesszük a karikára (vagy felezett karikákra) vágott sárgarépát, 5-10 perc múlva a kockára vágott krumplit meg zellergumót, és amikor az egész majdnem megfőtt (kb. további 10 perc múlva), beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt, a májat, meg az összekötözött zellerleveleket. Még 5-10 percig főzzük, amíg a karfiol is megfő, de vigyázzunk, nehogy szétfőjön. A végén a zellerlevelet eltávolítjuk, és ha szükséges, utánasózunk, illetve borsozunk.

Megjegyzés: Miközben fő, ha szükséges, az elpárolgó folyadékot kicsinként pótoljuk. Az ételnek nem kell túl hígnak lennie (nem leves!), de azért legyen némi szaftja.

KAL - 2015.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. november 2., szombat

Kakasos bográcsos sok zöldséggel

Ki mondta, hogy csak nyáron lehet bográcsozni? Ősszel is ugyanolyan kellemes dolog, és az étel talán még jobban is esik, mint nyáron... :)
Eddig nem voltunk nagy bográcsozók, mert .... Igazából nem is volt, hol bográcsozni, vagy ha mentünk valahová, a grillrácsot egyszerűbb volt bepakolni. De amióta van egy kert (májustól, de mi csak július óta "használjuk"), ahová rendszeresen kijárunk, ahol elég sok időt töltünk a meleg évszakokban, ahol szülinapot ünnepelünk, és hétköznapokat "pihenünk", ahol padlizsánt sütünk, meg zakuszkát főzünk, és amióta van egy 30 l-es üstünk, nos, azóta rendszeresen bográcsozunk. Készült már sima gulyás, mexikói csilis bab, zöldséggulyás, és múlt hétvégén ez a másik bográcsos, amibe egy egész kakast, meg többféle zöldséget főztem bele. Pörköltszerűen indítottam, de annál hígabbra főztem. A felhasznált zöldségek inkább leves felé "vitték" az ízét, ám ahhoz mégis túl sűrű volt. Mindenesetre, a házi majorság (baromfi) és a finom zöldségek megtették dolgukat: isteni egytálétel kerekedett belőle. Az adag hatalmas, mi négyen kétszer ettünk belőle (direkt két napra főztem), és még megmaradt 3 darab hús, a maradék levének pedig a kutyák örültek... :)


Kakasos bográcsos sok zöldséggel

Hozzávalók 7-10 személyre: 1 egész konyhakész házi kakas (1,5-2 kg) belsőségekkel együtt, 3 nagy hagyma, 1 csokor újhagyma, 2 nagy evőkanál libazsír, 3 teáskanál pirospaprika, 1 evőkanál darált paprika, só, bors; 3 nagy sárgarépa, 1,2 kg krumpli, 1 nagy zeller zöldjével együtt, 70-80 dkg karfiol.

Elkészítése: A hagymákatt felaprítjuk, és megdinszteljük a felforrósított libazsíron. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd hozzáadjuk a darált paprikát, és hagyjuk felrotyogni. Ekkor hozzáadjuk a feldarabolt kakast (a májat kivéve), felöntjük annyi vízzel, amennyi a húst jól ellepi, megsózzuk-borsozzuk, és addig főzzük, amíg a hús jó félpuhára nem fő. Ekkor beletesszük a karikára (vagy felezett karikákra) vágott sárgarépát, 5-10 perc múlva a kockára vágott krumplit meg zellergumót, és amikor az egész majdnem megfőtt (kb. további 10 perc múlva), beletesszük a kis rózsákra szedett karfiolt, a májat, meg az összekötözött zellerleveleket. Még 5-10 percig főzzük, amíg a karfiol is megfő, de vigyázzunk, nehogy szétfőjön. A végén a zellerlevelet eltávolítjuk, és ha szükséges, utánasózunk, illetve borsozunk.

Megjegyzés: Miközben fő, ha szükséges, az elpárolgó folyadékot kicsinként pótoljuk. Az ételnek nem kell túl hígnak lennie (nem leves!), de azért legyen némi szaftja.

KAL - 2015.



Nincsenek megjegyzések: