2015. november 24., kedd

Minizsömlés szendvicsfalatok

Talán ez a "legrégebbi" recept a blogomon. Mármint olyan értelemben, hogy az elkészítésétől a blogon való megjelenéséig szinte 2 év telt el. Tavalyelőtt szilveszterkor készült. Hogy miért nem került fel, nem tudom, elmaradt. Most viszont szükség volt rá, megírtam, és íme, itt van. Jelige: jobb későn, mint soha! :) 


Minizsömlés szendvicsfalatok

Hozzávalók a minizsömlékhez (35-40 darabhoz): 60-65 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 3 evőkanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl langyos tej, 20 dkg sűrűbb tejföl, 5 evőkanál olaj; a tetejére: 1 tojássárgája, 3 evőkanál tejszín, magvak; a szendvicsekhez: vaj vagy majonéz, sonkaszeletek, száraz paprikás szalámi, fasírtocskák, főtt fürjtojás, sajt, friss zöldségek (piros húsú paprika, uborka, salátalevelek), olajbogyó; kellékek: fogpiszkáló vagy dekornyársak.

Elkészítése: Az élesztőt fölfuttatjuk a cukorral elkevert tejben. A liszthez adjuk a többi hozzávalót, majd az élesztős tejjel együtt sima, nem túl kemény tésztává dolgozzuk. Langyos helyen, letakarva hagyjuk duplájára kelni, majd tojásnyi adagokat szaggatunk ki belőle, sima gombócokká formáljuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 15-20 percig még kelni hagyjuk, majd lekenjük tojássárgájával elkevert tejszínnel, megszórjuk tetszés szernti magvakkal, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Akkor jók, ha az aljukat megütögetve kongó hangot hallunk. Miután kihűltek, kettévágjuk őket, vékonyan megkenjük vajjal vagy majonézzel, majd sonka-, szalámi- illetve sajtszeleteket, esetleg kettévágott aprófasírtot, fürjtojást, valamit tetszés szerinti friss zöldségeket, olajbogyót tornyozunk rá tetszés szerint. Ráhelyezzük a zsömlék felső részét, és megtűzzük fogpiszkálóval vagy dekornyárssal. Salátalevelekre helyezzük.

KT - 2015/12

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De aranyos kis zsömlék :-) Nekem sajnos nem nagyon szoktak sikerülni a kenyér- és péksüteményfélék.

sedith írta...

Katalin, vajon, miért?
Amíg nem volt gépem, igaz, nekem sem lettek olyan jók, de mióta a kenyérsütőgépemmel dagasztatok, azóta szuper lesz minden. Persze, ha jó a recept is. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. november 24., kedd

Minizsömlés szendvicsfalatok

Talán ez a "legrégebbi" recept a blogomon. Mármint olyan értelemben, hogy az elkészítésétől a blogon való megjelenéséig szinte 2 év telt el. Tavalyelőtt szilveszterkor készült. Hogy miért nem került fel, nem tudom, elmaradt. Most viszont szükség volt rá, megírtam, és íme, itt van. Jelige: jobb későn, mint soha! :) 


Minizsömlés szendvicsfalatok

Hozzávalók a minizsömlékhez (35-40 darabhoz): 60-65 dkg liszt, 1 csapott evőkanál só, 3 evőkanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl langyos tej, 20 dkg sűrűbb tejföl, 5 evőkanál olaj; a tetejére: 1 tojássárgája, 3 evőkanál tejszín, magvak; a szendvicsekhez: vaj vagy majonéz, sonkaszeletek, száraz paprikás szalámi, fasírtocskák, főtt fürjtojás, sajt, friss zöldségek (piros húsú paprika, uborka, salátalevelek), olajbogyó; kellékek: fogpiszkáló vagy dekornyársak.

Elkészítése: Az élesztőt fölfuttatjuk a cukorral elkevert tejben. A liszthez adjuk a többi hozzávalót, majd az élesztős tejjel együtt sima, nem túl kemény tésztává dolgozzuk. Langyos helyen, letakarva hagyjuk duplájára kelni, majd tojásnyi adagokat szaggatunk ki belőle, sima gombócokká formáljuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 15-20 percig még kelni hagyjuk, majd lekenjük tojássárgájával elkevert tejszínnel, megszórjuk tetszés szernti magvakkal, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Akkor jók, ha az aljukat megütögetve kongó hangot hallunk. Miután kihűltek, kettévágjuk őket, vékonyan megkenjük vajjal vagy majonézzel, majd sonka-, szalámi- illetve sajtszeleteket, esetleg kettévágott aprófasírtot, fürjtojást, valamit tetszés szerinti friss zöldségeket, olajbogyót tornyozunk rá tetszés szerint. Ráhelyezzük a zsömlék felső részét, és megtűzzük fogpiszkálóval vagy dekornyárssal. Salátalevelekre helyezzük.

KT - 2015/12

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De aranyos kis zsömlék :-) Nekem sajnos nem nagyon szoktak sikerülni a kenyér- és péksüteményfélék.

sedith írta...

Katalin, vajon, miért?
Amíg nem volt gépem, igaz, nekem sem lettek olyan jók, de mióta a kenyérsütőgépemmel dagasztatok, azóta szuper lesz minden. Persze, ha jó a recept is. :)