Finom, gazdag ízvilágú sütemény. A neten sokféle recept kering, én megalkottam a magam változatát, bár az eltérések mindenhol szinte elhanyagolhatóak.
Orchidea-szelet
Hozzávalók a
lapokhoz: 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 50 dkg liszt, kb. 3 dl
tejföl, ½ citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 teáskanál sütőpor,
1 csipet só; a mákos réteghez: 20 dkg darált már, 10 dkg cukor, 1 dl forró tej,
1 alma, ½ citrom reszelt héja, 1 csapott teáskanál fahéj; a kókuszos réteghez:
3 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaj; a krémhez: 1
tasak vaníliaízű pudingpor, 3,5 dl tej, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj; továbbá: 5
dkg vaj a tepsi kenéséhez, kókuszreszelék és mák a tetejére.
Elkészítése: A
vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a
citromhéjat meg a sütőport, és a tojássárgájával, illetve 2 dl tejföllel együtt
összegyúrjuk. A maradék tejfölből félreteszünk kb. 1 evőkanálnyit, a többit
pedig kicsinként a masszához dolgozzuk, annyit belőle, hogy jól nyújtható, de
nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát háromfelé osztjuk, és egyik felébe
belegyúrjuk a kakaóport meg a félretett tejfölt. Az egyik fehér tésztát kinyújtjuk,
vajjal jól kikent tepsibe simítjuk (kb.25x35 cm-es), és villával megszurkáljuk.
A mákos töltelékhez a tejet éppencsak föllobbantjuk a cukorral együtt, ráöntjük
a darált mákra, majd összekeverjük a lereszelt almával, a citromhéjjal meg a
fahéjjal. Rásimítjuk a lapra, és
befedjük a másik kinyújtott fehér lappal. A kókuszos réteghez a tojásfehérjét
kemény habbá verjük a cukorral, lazán beleforgatjuk a kókuszreszeléket, majd az
egészhez hozzákavarjuk a felolvasztott, langyosra hűtött vajat. Rákenjük a tésztára,
majd befedjük a kinyújtott kakaós lappal. Megszurkáljuk villával, és 180 fokra
előmelegített sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. Vigyázzünk, hogy ne süssük
túl. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután rákenjük a vaníliás krémet. A krémhez
pudingot főzünk a pudingporból, a cukorból meg a tejből, és miután kihűlt
összekeverjük 20 dkg habosra kavart vajjal. A tetejére kókuszreszeléket és
kevés mákot szórunk. Igazából másnap finom.
FI - 2016/5
FI - 2016/5
De finom lehetett!
VálaszTörlésNagyon finom, Katalin! Az állaga egy kicsit hajaz a zserbóéra, bár teljesen más ízű. :)
VálaszTörlés