2016. április 23., szombat

Orchidea-szelet

Finom, gazdag ízvilágú sütemény. A neten sokféle recept kering, én megalkottam a magam változatát, bár az eltérések mindenhol szinte elhanyagolhatóak. 


Orchidea-szelet

Hozzávalók a lapokhoz: 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 50 dkg liszt, kb. 3 dl tejföl, ½ citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só; a mákos réteghez: 20 dkg darált már, 10 dkg cukor, 1 dl forró tej, 1 alma, ½ citrom reszelt héja, 1 csapott teáskanál fahéj; a kókuszos réteghez: 3 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaj; a krémhez: 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 3,5 dl tej, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj; továbbá: 5 dkg vaj a tepsi kenéséhez, kókuszreszelék és mák a tetejére.


Elkészítése: A vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a citromhéjat meg a sütőport, és a tojássárgájával, illetve 2 dl tejföllel együtt összegyúrjuk. A maradék tejfölből félreteszünk kb. 1 evőkanálnyit, a többit pedig kicsinként a masszához dolgozzuk, annyit belőle, hogy jól nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát háromfelé osztjuk, és egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport meg a félretett tejfölt. Az egyik fehér tésztát kinyújtjuk, vajjal jól kikent tepsibe simítjuk (kb.25x35 cm-es), és villával megszurkáljuk. A mákos töltelékhez a tejet éppencsak föllobbantjuk a cukorral együtt, ráöntjük a darált mákra, majd összekeverjük a lereszelt almával, a citromhéjjal meg a fahéjjal.  Rásimítjuk a lapra, és befedjük a másik kinyújtott fehér lappal. A kókuszos réteghez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, lazán beleforgatjuk a kókuszreszeléket, majd az egészhez hozzákavarjuk a felolvasztott, langyosra hűtött vajat. Rákenjük a tésztára, majd befedjük a kinyújtott kakaós lappal. Megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. Vigyázzünk, hogy ne süssük túl. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután rákenjük a vaníliás krémet. A krémhez pudingot főzünk a pudingporból, a cukorból meg a tejből, és miután kihűlt összekeverjük 20 dkg habosra kavart vajjal. A tetejére kókuszreszeléket és kevés mákot szórunk. Igazából másnap finom. 
FI - 2016/5

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De finom lehetett!

sedith írta...

Nagyon finom, Katalin! Az állaga egy kicsit hajaz a zserbóéra, bár teljesen más ízű. :)

Related Posts with Thumbnails

2016. április 23., szombat

Orchidea-szelet

Finom, gazdag ízvilágú sütemény. A neten sokféle recept kering, én megalkottam a magam változatát, bár az eltérések mindenhol szinte elhanyagolhatóak. 


Orchidea-szelet

Hozzávalók a lapokhoz: 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 50 dkg liszt, kb. 3 dl tejföl, ½ citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só; a mákos réteghez: 20 dkg darált már, 10 dkg cukor, 1 dl forró tej, 1 alma, ½ citrom reszelt héja, 1 csapott teáskanál fahéj; a kókuszos réteghez: 3 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaj; a krémhez: 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 3,5 dl tej, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj; továbbá: 5 dkg vaj a tepsi kenéséhez, kókuszreszelék és mák a tetejére.


Elkészítése: A vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a citromhéjat meg a sütőport, és a tojássárgájával, illetve 2 dl tejföllel együtt összegyúrjuk. A maradék tejfölből félreteszünk kb. 1 evőkanálnyit, a többit pedig kicsinként a masszához dolgozzuk, annyit belőle, hogy jól nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát háromfelé osztjuk, és egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport meg a félretett tejfölt. Az egyik fehér tésztát kinyújtjuk, vajjal jól kikent tepsibe simítjuk (kb.25x35 cm-es), és villával megszurkáljuk. A mákos töltelékhez a tejet éppencsak föllobbantjuk a cukorral együtt, ráöntjük a darált mákra, majd összekeverjük a lereszelt almával, a citromhéjjal meg a fahéjjal.  Rásimítjuk a lapra, és befedjük a másik kinyújtott fehér lappal. A kókuszos réteghez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, lazán beleforgatjuk a kókuszreszeléket, majd az egészhez hozzákavarjuk a felolvasztott, langyosra hűtött vajat. Rákenjük a tésztára, majd befedjük a kinyújtott kakaós lappal. Megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. Vigyázzünk, hogy ne süssük túl. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután rákenjük a vaníliás krémet. A krémhez pudingot főzünk a pudingporból, a cukorból meg a tejből, és miután kihűlt összekeverjük 20 dkg habosra kavart vajjal. A tetejére kókuszreszeléket és kevés mákot szórunk. Igazából másnap finom. 
FI - 2016/5

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De finom lehetett!

sedith írta...

Nagyon finom, Katalin! Az állaga egy kicsit hajaz a zserbóéra, bár teljesen más ízű. :)