Mifelénk a lecsóba eredetileg nem jár tök vagy padlizsán, ám a román asszonyok szoktak tenni bele. Nemrégiben egy ilyen jó, gazdag ízű romános lecsót készítettem, amibe kivételesen húsdarabkák is kerültek. :)
Rizses lecsó
padlizsánnal és csirkehússal (Ghiveci cu vinete, orez şi carne de pui)
Hozzávalók 4-5
személyre: 50 dkg csirkemell, 1 nagy padlizsán, 2 nagy hagyma, 3-4 paradicsom,
2-3 piros húsú paprika, 15 dkg rizs, 5-6 cikk fokhagyma, petrezselyemzöld,
olaj, só, bors.
Elkészítése: A rizst
enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és folyó víz alatt átöblítjük.
Hagyjuk lecsepegni. A csirkehúst kis kockákra vágjuk, majd fehéredésig pirítjuk
kevés olajon. Kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz még 3-4
evőkanál olajat adva megdinszteljük a nem túl finomra aprított hagymát és a
csíkokra vágott paprikát, majd hozzáadjuk a kb. 1x1 cm-es kockákra vágott
padlizsánt, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és néha megkeverve, illetve kevés
vizet öntve alá, puhára pároljuk. Amikor a zöldségek majdnem elkészültek,
hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, a lepirított húst meg a
vékonyan felszeletelt fokhagymát, és 5-10 percig hagyjuk együtt rotyogni. Végül
belekeverjük a rizst meg a finomra aprított petrezselyemöldet, utánaízesítünk,
és jól összeforrósítjuk.
(EK, 2016/7.)
(EK, 2016/7.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése