2016. december 29., csütörtök

Szerencsesüti

Folytatom a szilveszteri-újévi szerencsehozó sütemények sorozatát az igazi szerencsesütivel. Amivel az elején épp eleget szerencsétlenkedtem is, mert nem akartak szépre sikerülni, de aztán menet közben rájöttem egy-két stikára, úgyhogy eléggé elfogadhatóak lettek,bár még messze álltak a tökéletestől. Pl. fontos, hogy az "összeragasztásnál" csak a korongok széleit nyomkodjuk össze, mert így a belsejük szép domború marad, és szépen ráhajlik a csészére, illetve könnyebben megkapja jellegzetes formáját. No, de jöjjön a recept, és akkor talán érthetőbb lesz minden. :)


Szerencsesüti

Hozzávalók 15-20 darabhoz: 2 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál citromlé, 2 evőkanál olaj, 1 csipet só, vaj; továbbá: kis papírcetlik jókívánságokkal.

Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval, a citromlével meg a cukrokkal. Hozzáadjuk az olajat, még verjük egy keveset, végül beledolgozzuk a tojássárgáját meg a lisztet, és simára dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, előkészítünk 2 tepsit, sütőpapírt helyezünk bele. A masszából egy-egy evőkanálnyit teszünk a sütőpapírra, hagyjuk elfolyni, illetve a kanál hátával kb. 8 cm-es körré simítjuk. A körök alatt a sütőpapírt előzőleg megvajazzuk. Egyszerre két kört teszünk egy tepsire, és az előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Ekkor betesszük a másik tepsit, és amíg az sül, a megsült korongokat óvatosan leszedjük a sütőpapírról, közepükön végigfektetjük a jókívánságos papírt, és óvatosan, hogy össze ne ragadjanak, a széleit összenyomkodjuk. Ezután a félbehajtott korongot egy csésze élére állítjuk, és finoman lenyomkodjuk, hogy elérjük jellegzetes formáját. Így hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Eleinte talán kisé macerásnak tűnhet a folyamat, nekem sem sikerültek maradéktalanul az első darabok, a végére azonban elég jól bele lehet jönni.

EK - 2016/12


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése