2017. szeptember 25., hétfő

Gellért-saláta

 A Gellért-saláta a budapesti Gellért Szálloda éttermének egyik specialitása volt, főleg köretként tálalták különféle húsok, halak mellé. A Gellért Szálloda éttermét Gundel Károly 1927 és 1948 között bérelte. A híres szakács szombaton, szeptember 23-án lett volna 134 éves.


Gellért-saláta

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg cékla, só, cukor, ecet, köménymag, reszelt torma, 1,5 dl majonéz, 1 evőkanál francia mustár, citromlé, cayenne-i bors, petrezselyemzöld, citromszeletek.


Elkészítése: A céklát sós vízben héjában megfőzzük, majd ha kihűlt, meghámozzuk és szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Salátalevet készítünk ízlés szerinti cukorral, sóval, ecettel, köménymaggal és tormával, beletesszük a céklát, és egy napig hűtőben érleljük. Másnap jól lecsepegtetjük, és óvatosan összekeverjük a mustárral, citromlével, cayenne-i borssal ízesített majonézzel. Citromszeletekkel, petrezselyemzölddel díszítve kínáljuk. Tavasszal a tányér szélét salátalevelekkel rakjuk ki, és a közepébe halmozzuk a céklasalátát.

Megjegyzés: Önmagában, húsok nélkül is nagyon finom. 

FF - 2017/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése