2017. november 27., hétfő

Cassoulet – a francia sólet

Hát, kérem szépn, ez akkora adag volt, hogy három napig csak mind ettük, és még mindig volt belőle. A maradékból még négy felnőtt jóllakott. Nagyobbik lányom, aki imádja a szemes paszulyt, és tényleg becsületesen evett minden nap az ételből, azt mondta a húgomnak: vidd el, kérlek, egyétek meg ti, ne is lássam már. Az igazság az, hogy isteni finom, és annyira ízgazdag, hogy leírhatatlan. A fiss húsok és a füstös ízek kombinációja, a zöldségek, a bab.... Nagyon laktató, nagyon kiadós. 


Cassoulet – a francia sólet

Hozzávalók 8-10 személyre: 80 dkg marhahús, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 púpozott evőkanál liszt, 0,5 dl olaj; 50 dkg füstölt marhacsont (pl. oldalas), 50 dkg friss sertéscsülök, 4-5 csirkecomb vagy annyi alsócomb, ahány személy van, 50 dkg száraz bab, 30-30 dkg füstölt és friss kolbász, illetve sárgarépa és zellergyökér, 4 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, további só, bors.

Elkészítése:  A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. A marhahúst kétujjnyi kockákra vágjuk, megszórjuk a fűszerek keverékével, majd rászórjuk a lisztet és összeforgatjuk. A felforrósított olajon minden darabot hirtelen körbepirítunk, míg kérget nem kap, és áttesszük a kuktába. Végül a sütőedénybe kevés vizet öntünk, hogy az odakapott pörzsanyagot feloldjuk, és az egészet a húsra öntjük. Mellétesszük a feldarabolt füstölt oldalast, kevés vizet öntünk még rá, és sípolástól számítva kb. 25 percig főzzük. Ekkor félrevesszük, kiengedjük belőle a gőzt, hozzáadjuk a szintén feldarabolt csülköt, és további 20-25 percig főzzük a sípolástól számítva. Közben megpucoljuk a zöldségeket, a hagymát meg a fokhagymát, és feldaraboljuk a kolbászt. A gyökereseket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát vastagon felszeleteljük, a fokhagymacikkeket pedig egészben hagyjuk. A csirkecombot megmossuk, megtörölgetjük, illetve megszórjuk sóval és borssal. Egy nagy tálba tesszük a leszűrt babot, hozzáadjuk a zöldségeket meg a kolbászt, végül hozzáöntjük a kuktában majdnem készre főtt húsokat, és alaposan összeforgatjuk. A jól beáztatott római tálba tesszük át a keveréket úgy, hogy közben a csirkecombokat is belehelyezzük. Felöntjük vízzel, lefedjük, és a tálat a hideg sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, és légkeverésen 2,5-3 órán át hagyjuk elkészülni az ételt. Tálaláskor a csirkecombokat elvágjuk, és igyekszünk mindenkinek mindenféle húsból pakolni a tányérjára.

Megjegyzés: Római tál híján más hőálló edényben is elkészíthető, csak legyen megfelelő méretű. A víz jól lepje el a hozzávalókat, hogy tudjon a bab jól megpuhulni. 

KT - 2017/11

2017. november 26., vasárnap

Palacsintatorta karamellkrémmel

Egy isteni palacsintatorta... Alig lehet abbahagyni.


Palacsintatorta karamellkrémmel

Hozzávalók a palacsintához: 40 dkg liszt, 2 tojás, 1 csipet só, 4 dl tej, 8 dl víz, 3 evőkanál olaj;
továbbá: 20 dkg cukor, 5 dl tejszín, 5 dkg + 1 teáskanál vaj, néhány tejkaramella-cukorka (elhagyható).


Elkészítése:  A palacsinta hozzávalóiból sima tésztát keverünk, majd enyhén olajozott serpenyőben megsütjük. Miután a palacsinták megsültek, egyenként harmonikaszerűen behajtogatjuk (kb. kétujjnyi szélesek legyenek). Az így nyert palacsintacsíkokat vajjal kikent pitesütő formába helyezzük úgy, hogy a sütőforma közepére helyezzük az első „harmonikát”, és élére állítva csigaszerűen feltekerjük. Az újabb behajtogatott palacsintákat az előző végéhez illesztjük, és így folytatjuk a műveletet, amíg a forma meg nem telik. A krémhez a cukrot világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és felöntjük a tejszínnel. Addig forraljuk kevergetve, amíg a a karamell teljesen fel nem oldódik, majd beledobunk néhány összedarabolt karamellcukorkát az intenzívebb íz érdekében, és hagyjuk feloldódni benne. Az elkészült, enyhén besűrűsödött karamellt ezután rálocsoljuk a formában lévő palacsintákra. Egy villával kissé segíthetünk is, hogy a karamell jól befolyjon a palacsintaredőkbe. Ezután a formát 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20-25 percre, majd miután langyosra hűlt, tortaszerűen szeletelve tálaljuk. 

PAL - 2017


2017. november 17., péntek

Gombás csülöktokány



Gombás csülöktokány

Hozzávalók 4 személyre: egy kb. 1,3 kg-os konyhakész sertéscsülök, 1 evőkanál só, ½ teáskanál őrölt bors, 3-4 babérlevél, 3-4 kisebb hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 kis csokor szárított zellerzöld, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál fehérborecet;
továbbá: 3 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 50 dkg csiperkegomba, 2 teáskanál pirospaprika, só, bors, 2-3 evőkanál paradicsomsűrítmény, petrezselyemzöld, olaj.


Elkészítése:  A csülköt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi jól ellepi, mellédobjuk a fűszereket, a hámozatlan, jól megmosott hagymát, illetve fokhagymacikkeket, a cukrot meg az ecetet, és teljesen puhára főzzük. A másik hagymát és fokhagymát meghámozzuk, illetve finomra aprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, majd beletesszük a negyedelt vagy felszeletelt gombát, sózzuk-borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a gomba el nem készül. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, beletesszük a kicsontozott, feldarabolt csülköt, ha kell, utánaízesítünk, illetve kevés vizet is öntünk még alá, hogy kellően szaftos legyen, és jól összerotyogtatjuk. Aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk kenyérrel vagy tetszés szerinti körettel. 

KT - 2017/11

2017. november 8., szerda

Töltött pulykamell tejfölös mártással, karamellizált fokhagymával

Klasszikus ízű finomság egy kis csavarral. :) A fokhagyma így kitűnő. :) 


Töltött pulykamell tejfölös mártással, karamellizált fokhagymával

Hozzávalók 4 személyre: 8 szép nagy szelet pulykamellfilé, 30 dkg pikáns paprikás házi kolbász, 4-5 savanyú uborka, olívaolaj, liszt, só, bors, szárjtott bazsalikom;
a mártáshoz: 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, só, bors, esetleg citromlé;
továbbá: 3 nagy fej fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál balzsamecet, só.

Elkészítése:  A pulykamellszeleteket finoman kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval, borssal és szárított paradicsommal. A kolbászt összedaraboljuk, az uborkát kis kockákra vágjuk, és elosztjuk úgy, hogy minden hússzeletre egyformán jusson belőlük. A szeleteken szétnyomkodjuk a kolbászhúst, rászórjuk az uborkakockákat, majd szorosan feltekerjük, és megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A tekercseket megforgatjuk lisztben, majd forró olajon minden oldalukon hirtelen körbepirítjuk. Ezután aláöntünk 1 pohár vizet, és lefedve, szükség szerint a folyadékot forró vízzel pótolva puhára pároljuk. Amikor a hús elkészült, a tekercseket kiszedjük. A pecsenyezsírt kipótoljuk 5 evőkanál olívaolajjal, beleszórjuk a lisztet, és felengedjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a tejfölt is, további vízzel tetszés szerint hígítjuk, illetve sóval és borssal ízesítjük. Visszahelyezzük a tekercseket, és 5-6 perc alatt jól összerotyogtatjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és az egészben hagyott cikkeket az olívaolajon aranyszínűre pirítjuk. Amikor szép egyenletesre pirultak, rászórjuk a cukrot, és hagyjuk karamellizálódni. Ráöntjük a balzsamecetet is, és az edényt rázogatjuk, hogy a karamellszirup szépen bevonja a fokhagymacikkeket. A rézsútosan kettévágott tekercseket a mártással és karamellizált fokhagymacikkekkel kínáljuk.

Megjegyzés: Mielőtt a hústekercseket viszahelyeznénk a mártásba, a hústűt vagy fogpiszkálót el kell távolítani belőlük. Tálalható így önmagában, vagy valamilyen rizses, krumplis körettel. 

NÚ - 2019/jan.

2017. november 4., szombat

Zöldségekkel párolt marhaszelet tökmagliszttésztával

Tiszta paleo összeállítás. A tészta nem mondom, hogy a legfinomabb valami, amit életemben ettem, de ha valaki igényli az ilyesmit a hús mellé, akkor jó, hogy van rá alternatíva. A mákliszttésztánál mindenképpen finomabb volt. Az szörnyen csikorgott-ropogott a fogaim között. Azóta sem vettem ilyen tésztákat, pedig már jónéhány hónapja készült ez az étel. 



Zöldségekkel párolt marhaszelet tökmagliszttésztával

Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg – 1 kg marhahús (hátszín vagy felsál) só, bors, kakukkfű, olívaolaj vagy sertészsír; 2 hagyma, 3 sárgarépa, 1 petrzselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 piros húsú paprika, 5-6 cikk fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj; továbbá: tökmaglisztből készült szélesmetélt, olívaolaj, só.
Elkészítése: A húst ujjnyi vastagon felszeleteljük, majd megszórjuk sóval, borssal és morzsolt kakukkfűvel. Felforrósított olívaolajon vagy sertészsíron minden oldalán hirtelen megpirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rendre hozzáadjuk a kis kockákra vágott többi zöldséget is, és néhány percig együtt dinszteljük. Sóval, borssal ízesítjük, majd ráhelyezzük a hússzeleteket, aláöntünk annyi vizet, amennyi a húst éppencsak ellepi, és nem túl nagy lángon, lefedve, néha megrázogatva 1-1,5 órán át pároljuk. Ha a folyadék elpárolog, kevés forró vízzel pótoljuk. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Végül, ha a hús már megpuhult, hagyjuk a levét jól elpárologni, és megszórjuk petrezselyemzölddel. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük a tasakon lévő utasítás szerint, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és összekeverjük. A húst a zöldségekkel és akifőzött tésztával kínáljuk.

Megjegyzés: A tökmaglisztből készült tészta bioboltokban kapható más maglisztekből készült tésztákkal (pl. máklisztből) egyetemben.

EK - 2017/11