Ha már disznóvágás, akkor ez a recept is ide tartozik, kívánkozik. Én szeretem a májast, bár mindig úgy vagyok vele, hogy amikor készítik, mindig sajnálom a "bele prédált" alapanyagokat. Azért télen, friss kenyérrel, lila hagymával, vagy puliszkával, kolbásszal és ráütött tojással - előtte megvetve az ágyat egy jó kis szilvapálinkával :D - mégiscsak isteni. :)
Csomboros májas
Hozzávalók: 1
sertés összes belsősége (máj, tüdő, vese, lép, szív), 1,2-1,5 kg zsíros hús, a
sertés fodorhája, 1 kg rizs, 4-5 hagyma, zsír, só, bors, szegfűbors, szitált
csombor.
Elkészítése: A
belsőségeket alaposan kiáztatjuk, majd sótlan vízben főni tesszük. A zsíros
húst is megfőzzük egyszerre a belsőségekkel, a májat pedig csak a végén tesszük
oda, amikor a többi már majdnem megfőtt. A rizst megfőzzük, a fodorhájat
lepirítjuk, a hagymát pedig felaprítjuk, és néhány evőkanálnyi zsíron üvegesre
dinszteljük. Miután minden kihűlt, a belsőségeket és a húst felaprítjuk (a
tüdő, a máj és a szív ereit eltávolítjuk), majd kis lyukú tárcsán mindent
kétszer ledarálunk. A hagymát zsírostól, illetve a fodorhájat is a kiolvadt
zsírjával együtt daráljuk bele. Mindent jól összegyúrunk, majd sóval, borssal,
finomra őrölt szegfűborssal, illetve morzsolt, szitált csomborral ízesítjük.
Kevés forró vizet is dagaszthatunk bele, hogy jó puha, krémes legyen. Az
elkészült májast műanyagzsacskókba adagoljuk, és lefagyasztjuk. Fogyasztás
előtt hagjuk kiolvadnbi, hőálló edénybe tesszük, és sütőben 20-25 perc alatt
megsütjük. Friss kenyérrel vagy puliszkával, illetve zöldségekkel vagy
savanyúsággal kínáljuk.
Megjegyzés:
Régebb a májast is bélbe töltötték. Töltés után a kis hurkáknak elkötötték mindkét
végét, majd a belsőségek főzővizében megabálták. Ezután fel is füstölték,
különben gyorsan megromlott. De újabban ez a mozzanat kimarad.
ÉÍ - 2017/TÉL
ÉÍ - 2017/TÉL
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése