A tekercsek mindig olyan finomak. Én nagyon szeretem őket, mert sokféleképpen variálhatóak, ezért mindig más-más ízűek. És nem utolsó sorban kiadósak. Legalábbis az alábbi recept nagyon is az. Svédasztalon több személynek is elegendő, mint amennyit a receptben írtam.
Gombás-húsos sertéstekercs
Hozzávalók (4-6 személyre): 1-1,2 kg sertéskaraj (hosszúhús), só, bors, 50
dkg darált hús, 50 dkg gomba, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, zsemlemorzsa, 1
tojás, szárított fűszerek tetszés szerint (pl. oregánó, bazsalikom vagy
petrezselyemzöld), olaj.
Elkészítése: A sertéskarajt
kétoldalról bevágjuk úgy, hogy nem vágjuk át teljesen, és így egy nagyobb lappá
tudjuk kiteríteni. Klopfolóval jól megpotyoljuk, hogy szép egyenletesen vékony
hússzeletet kapjunk. Megszórjuk sóval és borssal, összehajtogatjuk, és
félretesszük. A töltelékhez az aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon,
majd rádobjuk a kicsi darabokra vágott gombát, és nagy lángon addig pirítjuk
kavargatva, amíg levet nem enged, és kissé össze nem esik. Sóval, borssal
ízesítjük,10-15 percig pároljuk, majd félrevesszük. A darált húst szintén
sózzuk és borsozzuk, illetve zúzott fokhagymával és szárított fűszerekkel
ízesítjük. Hozzáadjuk az egész tojást meg a gombát, összegyúrjuk, és annyi
zsemlemorzsával keverjük össze, hogy jól formázható massza legyen a
végeredmény. A bepácolt hússzeletet kiterítjük, egy csíkban ráhalmozzuk a
tölteléket, majd jó szorosan feltekerjük. Ha szükséges, megtűzzük
fogpiszkálóval. A tekercset olajjal jól megkent alufóliába tekerjük, hőálló
edénybe tesszük, aláöntünk kevés vizet, és 180 fokos sütőben 1-1,5 óra alatt
hagyjuk elkészülni. Hidegtálra is jó, vagy melegen körettel is kínálhatjuk.
Megjegyzés: Ha szeretnénk, kis
tekercseket is készíthetünk. A karajt normálisan fölszeleteljük, klopfoljuk és
fűszerezzük, majd a tölteléket egyenlően elosztva mindegyik hússzeletet
megtöltjük és megtűzzük. Kevés felforrósított olajban a tekercseket
körbepirítjuk, majd vizet vagy bort aláöntve fedő alatt készre pároljuk.
BA - 2019/1.
Ruladă de porc cu carne și ciuperci
Ingrediente pentru 4-6 persoane: 1 -1,2 kg cotlet
de porc fără os, sar, piper, 500 g carne tocată, 500 g ciuperci, 2 cepe, 4-5
căței de usturoi, pesmet, 1 ou, verdețuri uscate după gust (ex. oregano, busuioc
sau pătrunjel), ulei.
Prepararea: Se crestează bucata de cotlet din
ambele părți, fără a fi tăiată de tot, obținându-se astfel o ”foaie” mare de
carne. Se bate bine pentru a se obține un dreptunghi cât mai frumos și subțire.
Se presară apoi cu sare și piper, se împăturește și se pune deoparte. Ceapa tăiată
mărunt se călește în puțin ulei, după care se adaugă ciupercile tăiate bucățele
și se prăjesc la foc mare amestecând încontinuu. După ce își lasă zeama sem mai
lasă să se înăbușească puțin 10-15 minute, după care se ia de pe foc. Carnea tocată
se condimentează cu sare, piper, usturoi pisat și verdețuri uscate, se adaugă
oul întreg și tocănița de ciuperci, se amestecă și se adaugă pesmet cât
cuprinde pentru a se obține o compoziție bună de modelat. Se întinde bucata de
cotlet pregătită, pe latura lungă se pune umplutura într-o dungă mai groasă,
după care se rulează cât mai strâns. Dacă e nevoie se pride cu scobitori. Rulada
se înfășoară într-o bucată de folie de aluminiu unsă bine cu ulei, se pune
într-un vas termorezistent, se toarnă puțină apă și se coace în cuptor la 180
grade 1-1,5 ore. Se servește caldă alături de orice fel de garnitură sau tăiată
rondele la bufet rece.
Observație: Se pot pregăti și rulouri mai mici. Cotletul
se taie felii normale, se bat, se condimentează și se umplu cu umplutura
împărțită egal. Se prind cu scobitori, se prăjesc la foc mare în puțin ulei pe
toate părțile, după care se domolește focul, se toarnă puțină apă sau vin, se
acoperă vasul și se fierb înăbușit până ce se gătesc.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése