2020. május 14., csütörtök

Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással

A ráérős reggelik kategóriába tartozó finomság. Egy szombat reggel készítettem el, miközben a lányok még aludtak, a férjem pedig nyírta a füvet a kertben. Jólesett neki a finom reggeli. :)


Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással


Hozzávalók (2 személyre): 3-4 barna csiperke, 2-3 cikk fokhagyma, olívaolaj, só, bors;
a szószhoz: 3 fehér csiperke, 1 lila hagyma, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál szárított tárkony, só, bors, citromlé, olívaolaj;
továbbá: 4 szelet kenyér, pici olívaolaj, 4 tojás, só, ecet, metélőhagyma.

Elkészítése: 2-3 evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított lila hagymát, majd rádobjuk a feldarabolt fehér csiperkét, 1-2 percig kavargatva pároljuk, sóval, borssal, szárított tárkonnyal ízesítjük, majd felöntjük a tejszínnel, öntünk hozzá kevés vizet is, és hagyjuk megfőni. Amikor elkészült, botmixerrel simára vagy darabosabbra turmixoljuk, utánasózunk-borsozunk, ha szükséges, illetve citromlével ízesítjük. (Ezt el lehet készíteni előre is, tálaláskor kissé újramelegíthetjük.) A barna csiperkét félbe, majd szeletekre vágjuk, és 3-4 evőkanál olívaolajon, nagy lángon, állandóan kavargatva megpirítjuk. Végül hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, elkeverjük, még 1-2 percig pirítjuk, csak ekkor sózzuk-borsozzuk, majd félrevesszük. Közben vizet forralunk, megsózzuk, illetve kevés ecetet (2-3 evőkanálnyi) teszünk bele, valamivel megkavarjuk a vizet, és a merőkanálba feltört tojásokat óvatosan beleengedjük az edény közepébe. Kb. 3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük. Ezalatt grillserpenyőben pici olívaolajat forrósítunk, és a kenyérszeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk benne. A kenyérszeleteket tányérra tesszük, eloszlatjuk rajtuk a pirított gombát, mindegyikre egy-egy buggyantott tojást helyezünk, és meglocsoljuk gombaszósszal. Metélőhagymával megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: Fontos az időzítés. Ha jól dolgoztunk, akkor pont jókor készül el minden a leírás sorrendjében, és nem hűl ki. Hogy a buggyantott tojás főzése is könnyen menjen, mielőtt elkezdenénk készíteni az ételt, jó, ha a tojásokat egyenként feltörjük egy-egy pohárba, és csak öntjük át a merőkanálba, onnan pedig beleengedjük a főzővízbe. Amíg a tojások elkészülnek, éppen megpiríthatjuk a kenyérszeleteket is.

Tipp: Ez az étel úgy lenne az igazi, ha a barna csiperke helyett valamilyen aromás erdei gombát használhatnánk, pl. rókagombát vagy vargányát, de így is nagyon finom. Aki teheti, viszont, próbálja ki erdei gombával.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2020. május 14., csütörtök

Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással

A ráérős reggelik kategóriába tartozó finomság. Egy szombat reggel készítettem el, miközben a lányok még aludtak, a férjem pedig nyírta a füvet a kertben. Jólesett neki a finom reggeli. :)


Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással


Hozzávalók (2 személyre): 3-4 barna csiperke, 2-3 cikk fokhagyma, olívaolaj, só, bors;
a szószhoz: 3 fehér csiperke, 1 lila hagyma, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál szárított tárkony, só, bors, citromlé, olívaolaj;
továbbá: 4 szelet kenyér, pici olívaolaj, 4 tojás, só, ecet, metélőhagyma.

Elkészítése: 2-3 evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított lila hagymát, majd rádobjuk a feldarabolt fehér csiperkét, 1-2 percig kavargatva pároljuk, sóval, borssal, szárított tárkonnyal ízesítjük, majd felöntjük a tejszínnel, öntünk hozzá kevés vizet is, és hagyjuk megfőni. Amikor elkészült, botmixerrel simára vagy darabosabbra turmixoljuk, utánasózunk-borsozunk, ha szükséges, illetve citromlével ízesítjük. (Ezt el lehet készíteni előre is, tálaláskor kissé újramelegíthetjük.) A barna csiperkét félbe, majd szeletekre vágjuk, és 3-4 evőkanál olívaolajon, nagy lángon, állandóan kavargatva megpirítjuk. Végül hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, elkeverjük, még 1-2 percig pirítjuk, csak ekkor sózzuk-borsozzuk, majd félrevesszük. Közben vizet forralunk, megsózzuk, illetve kevés ecetet (2-3 evőkanálnyi) teszünk bele, valamivel megkavarjuk a vizet, és a merőkanálba feltört tojásokat óvatosan beleengedjük az edény közepébe. Kb. 3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük. Ezalatt grillserpenyőben pici olívaolajat forrósítunk, és a kenyérszeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk benne. A kenyérszeleteket tányérra tesszük, eloszlatjuk rajtuk a pirított gombát, mindegyikre egy-egy buggyantott tojást helyezünk, és meglocsoljuk gombaszósszal. Metélőhagymával megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: Fontos az időzítés. Ha jól dolgoztunk, akkor pont jókor készül el minden a leírás sorrendjében, és nem hűl ki. Hogy a buggyantott tojás főzése is könnyen menjen, mielőtt elkezdenénk készíteni az ételt, jó, ha a tojásokat egyenként feltörjük egy-egy pohárba, és csak öntjük át a merőkanálba, onnan pedig beleengedjük a főzővízbe. Amíg a tojások elkészülnek, éppen megpiríthatjuk a kenyérszeleteket is.

Tipp: Ez az étel úgy lenne az igazi, ha a barna csiperke helyett valamilyen aromás erdei gombát használhatnánk, pl. rókagombát vagy vargányát, de így is nagyon finom. Aki teheti, viszont, próbálja ki erdei gombával.



Nincsenek megjegyzések: