2016. április 30., szombat

Rozmaringos-citromos báránysült

Nemrég egy 12 kg-os levágott bárány boldog "tulajdonosai" lettünk. Férjem készségesen és kitartóan segített a feldarabolásában-tisztításában, s mivel mindkettőnknek szinte ráment a délutánunk, hát illendő volt megjutalmazni magunkat egy finom sülttel. Ketten lévén itthon, csupán 6 szeletkét sütöttünk, ami másnap is elég volt ebédre. És a nyakát használtuk fel erre a célra. Kitűnő aromás-ízletes, sok húsos szeletek jöttek ki belőle. Megmondom őszintén, a férjem kicsit csalódott volt a citromos íz miatt, megkért, legközelebb ne használjak citromot, neki ez egy kicsit meredek volt. Nekem viszont nagyon ízlett. Úgyhogy ki-ki döntse el magának, hogy citromosan, avagy citrom nélkül készíti.


Rozmaringos-citromos báránysült

Hozzávalók 3-4 személyre: 1 báránynyak (vagy 6 bármilyen más csontos szelet), só, bors, szárított vagy friss rozmaring, 3 fej fokhagyma, 6 kisebb babérlevél, 1 citrom, olívaolaj, 2 dl fehérbor.

Elkészítése: A bárányszeleteket megszórjuk sóval és borssal, majd belehelyezzük az olívaolajjal meglocsolt  és a szeletekre vágott citrommal kirakott hőálló edénybe. Mindegyikre ráhelyezünk egy-egy elfelezett fej fokhagymát vágott felével levele, egy-egy babérlevelet, illetve rozmaringágacskákat szórunk az egészre, aláöntjük a bort, és 180 fokos sütőben, lefedve, 1 órát - 1 órát és 15 percet sütjük pároljuk, majd 220 fokra emelve a hőt, fedő nélkül 5-10 perc alatt rápirítunk. Tetszés szerinti körettel, salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
KAL - 2017
BA - Husv./2017

Rebarbarás salátaleves

Nagyon aktuális leves, múlt héten készült a sógoromtól kapott rebarbarát felhasználva. Az íze mondhatni megmaradt a hagyományos salátalevesének, csupáncsak a rebarbara adta a savanyítást. És némi plusz sűrűséget. Mindketten szerettük a férjemmel, csak ketten voltunk és ettünk belőle... Én másnap is ezt "falatoztam".


Rebarbarás salátaleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 adag fagysztott saláta vagy kb. 70 dkg friss salátalevél, 2 szál rebarbara, 5-6 friss fokhagymalevél, 5 dl tej, 1,5 evőkanál liszt, só, olaj, esetleg petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az olajat fölforrósítjuk, és rádobjuk a több vízben megmosott, lecsepegtetett és összevagdalt vagy tépkedett salátát. Átforgatjuk rajta, míg a levelek kissé össze nem esnek, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Megsózzuk, és 15-20 percig főzzük. Ezalatt a rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, majd vékony karikákra vágjuk. Hozzáadjuk a leveshez a finomra aprított fokhagymaszárral együtt, és max. 5 percig főzzük. A lisztet simára keverjük kevés tejjel, hozzáöntjük a leveshez, majd a többi tejjel, és szükség szerint vízzel hígítjuk. Jól kiforraljuk, utánasózunk, és tálalhatjuk is. Ha szeretnénk, aprított petrezselyemzöldet is szórhatunk rá. 
KAL - 2017

2016. április 26., kedd

Spagetti zellerszósszal

Avagy, ki mondta, hogy ebben a szószban valami "mumus" lenne? Így mindenki megette, és világbéke volt. :) 

Spagetti zellerszósszal

Hozzávalók 2-3 személyre: 25 dkg spagetti,  2 evőkanál olívaolaj, 1 hagyma, 1 zellergumó (20-25 dkg), ½ diónyi gyömbér, 2 cikk fokhagyma, 3 dl tejszín, só, citromlé, fehérbors, olaj; a tálaláshoz: piros kápia paprika, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A szószhoz a hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük kevés forró olajon, majd hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbér. Együtt is dinszteljük néhány másodpercig, majd hozzáadjuk a szintén kis lyukú reszelőn lereszelt zellert, és elkavarjuk. Megsózzuk, illetve fehérborssal ízesítjük, és saját levében pároljuk egy keveset, majd kicsinként vizet öntve alá készre pároljuk, végül zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük a tejszínnel, és jól kiforraljuk. Botmixerrel simára dolgozzuk (ez a mozzanat el is maradhat), ízlés szerint utánasózunk, illetve citromlével tesszük kissé pikánssá, majd beleforgatjuk a sós vízben kifőzött, leszűrt, és az olívaolajjal elkevert spagettit. Tálaláskor paprikakockákat és aprított petrezselyemzöldet szórunk rá. Ha valaki igényli, valamilyen húst is lehet adni mellé, de nem kell mindig valami hús! :P
KAL - 2017

Nyuszika répái, azaz túrós-répás róló

Kicsit idejét múlt bejegyzés, húsvét előtt illett volna feltenni, de ha úgy vesszük, nálunk a következő hétvégén is húsvét lesz - más nemzetiségűeknek :) - úgyhogy talán mégis éppen aktuális. :) És úgyis jóval húsvét előtt készült, úgyhogy az aktualitása mindig érvényes. :) 


Nyuszika répái, azaz túrós-répás róló

Hozzávalók15-20 darabhoz: 40 dkg leveles tészta, 1 tojás; a töltelékhez: 30 dkg sós bivalytúró, 20 dkg ricotta vagy mascarpone, 5-6 evőkanál johghurt vagy tejföl, 1 sárgarépa, 3 dkg friss torma vagy 3-4 cikk fokhagyma, só, cukor, ecet, bors, 2-3 evőkanál olívaolaj, petrezselyemlevelek.
Elkészítése: A leveles tésztát szobahőn hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és rátekerjük a rólósütő formákra úgy, hogy a végeket a többi tészta alá fogjuk-hajtjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, és 220 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha tormával szeretnénk ízesíteni, a tormát lereszeljük, és sós-ecetes-cukros vizet öntünk rá. A túrót kikeverjük a ricottával meg a joghurttal, hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát meg a levéből kivett tormát, tetszés szerint ízesítjük, majd beletöltjük a formáról lehúzott, kihűlt tésztarólókba. Petrezselyemlevéllel díszítjük. Friss zöldséggel kínáljuk.

Megjegyzés: Torma helyett fokhagymával is ízesíthető tetszés szerint. A megkent rólókat magvakkal is megszórhatjuk.

KAL - 2017



“Morcovi” aperitiv cu cremă de brânză

Ingrediente pentru 15-20 bucăţi: 400 g aluat foitaj, 1 ou, 300 g brânză de vacă, 200 g urdă sau ricotta (sau mascarpone), 5-6 linguri smântână sau iaurt, 1 morcov, 2-3 căţei usturoi, 2-3 linguri ulei de măsline, sare, piper, verdeţuri.

Prepararea: Se lasă aluatul la dezgheţat, după care se întinde puţin şi se taie de-a lungul fâşii de cca. 1 deget lăţime. Se înfăşoară fâşiile pe conuri din metal în aşa fel, încât capetele aluatului să nu se desfacă (se prind sub aluat). Se pun pe tava tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou bătut şi se coc în cuptor la 220 grade în 10-15 minute, sau pűnő ce devin aurii. Se lasă puţin să se răcorească, după care se scot de pe con. Se amestecă brânza cu urda, smântâna, uleiul, morcovul ras şi usturoiul zdrobit (sau hrean în oţet), se asezonează cu sare şi piper şi se umplu cu această compoziţie conurile răcite complet. La capete se pun frunzuliţe din pătrunjel sau mărar. Se servesc cu legume proaspete după plac.

Idee: Conurile unse cu ou se pot presăra şi cu seminţe de susan sau in. 

BA-2016/EX.PASTE

2016. április 25., hétfő

Párolt kacsacomb uborkaszósszal

A netmentes övezetnek (ami a fejlécfotón lévő kertnek köszönhető) többek között az is az előnye, hogy jobban kerül idő a régen elkészített, porosodó fotójú és ákombákomokkal lefirkantott recepteknek a normális lejegyzésére. Így aztán az utóbbi napokban lejegyződött néhány recept, egészen januárig visszamenőleg. Ez is egy ilyen, fogadjátok szeretettel. :) Ne idegenkedjetek a szósztól, nagyon finom!!! 


Párolt kacsacomb uborkaszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 (esetleg 8, ha kisebbek) kacsacomb, só, bors, fokhagymapor, 2 dl bor; a szószhoz: 4-5 közepes savanyú uborka, 1 evőkanál paprikalekvár (darált sós paprika), 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, zsiradék, só, bors, pici cukor.
Elkészítése: A konyhakész kacsacombot megmossuk, megtörölgetjük, majd beszórjuk sóval, borssal és kevés fokhagymaporral. Bőrös felükkel lefele felforrósított serpenyőbe tesszük, és kissé megpirítjuk. Majd mindegyiket átfordítjuk, ráöntünk 1 dl bort, és lefedve, kis lángon párolni kezdjük. Miután a bor elpárolgott, ráöntjük a maradék bort is, majd miután ez is elpárolgott kevés forró vizet öntünk kicsinként alá mindaddig, amíg omlósra nem puhul.

A szószhoz az uborkát vékonyan felszeleteljük, majd kissé megfuttatjuk 3-4 evőkanálnyi felforrósított olajon vagy kacsazsíron. Hozzáadjuk a paprikalekvárt, és saját levében pároljuk 5-6 percig. Ekkor felöntjük a tejföllel meg a tejszínnel, elkeverjük, jól kiforraljuk, végül pedig ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, illetve ha szeretnénk, kevés cukorral igazítunk az ízén. Húsnapon ehető.
KAL - 2017

2016. április 23., szombat

Orchidea-szelet

Finom, gazdag ízvilágú sütemény. A neten sokféle recept kering, én megalkottam a magam változatát, bár az eltérések mindenhol szinte elhanyagolhatóak. 


Orchidea-szelet

Hozzávalók a lapokhoz: 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 50 dkg liszt, kb. 3 dl tejföl, ½ citrom reszelt héja, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só; a mákos réteghez: 20 dkg darált már, 10 dkg cukor, 1 dl forró tej, 1 alma, ½ citrom reszelt héja, 1 csapott teáskanál fahéj; a kókuszos réteghez: 3 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 10 dkg vaj; a krémhez: 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 3,5 dl tej, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj; továbbá: 5 dkg vaj a tepsi kenéséhez, kókuszreszelék és mák a tetejére.


Elkészítése: A vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a citromhéjat meg a sütőport, és a tojássárgájával, illetve 2 dl tejföllel együtt összegyúrjuk. A maradék tejfölből félreteszünk kb. 1 evőkanálnyit, a többit pedig kicsinként a masszához dolgozzuk, annyit belőle, hogy jól nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát háromfelé osztjuk, és egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport meg a félretett tejfölt. Az egyik fehér tésztát kinyújtjuk, vajjal jól kikent tepsibe simítjuk (kb.25x35 cm-es), és villával megszurkáljuk. A mákos töltelékhez a tejet éppencsak föllobbantjuk a cukorral együtt, ráöntjük a darált mákra, majd összekeverjük a lereszelt almával, a citromhéjjal meg a fahéjjal.  Rásimítjuk a lapra, és befedjük a másik kinyújtott fehér lappal. A kókuszos réteghez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, lazán beleforgatjuk a kókuszreszeléket, majd az egészhez hozzákavarjuk a felolvasztott, langyosra hűtött vajat. Rákenjük a tésztára, majd befedjük a kinyújtott kakaós lappal. Megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. Vigyázzünk, hogy ne süssük túl. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután rákenjük a vaníliás krémet. A krémhez pudingot főzünk a pudingporból, a cukorból meg a tejből, és miután kihűlt összekeverjük 20 dkg habosra kavart vajjal. A tetejére kókuszreszeléket és kevés mákot szórunk. Igazából másnap finom. 
FI - 2016/5

2016. április 19., kedd

Makréla tavaszi salátával

Eredetileg grillezni szerettem volna a makrélát, de kiderült, elfogyott a szén, fából tüzet rakni pedig nem volt kedvem és időm, mert túl hosszas lett volna. Így serpenyőben is megtette azért. :) Érdekessége a salátának, hogy a retket kivéve - amit még a zöldségestől vettem - már minden a kertből van. :)


Makréla tavaszi salátával, az egyszerűség jegyében

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész makréla (egyenként 30-35 dkg-osak), só, bors, pirospaprika, olívaolaj, halanként 2-3 zöldfokhagyma szára, sóska- és zsályalevél; a salátához: friss kerti saláta, sóska, laboda, újhagyma és retek tetszés szerinti arányban és mennyiségben, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A halakat jól megmossuk, megszárítgatjuk, majd ujjnyi távolságban beirdaljuk mindkét oldalát. Megszórjuk só, bors és pirospaprika keverékével, a halak belsejébe beletömködjük a fokhagyma-, sóska- és zsályaleveleket, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Felforrósított grillserpenyőben, lefedve, mindkét oldalukon 5-6 percig pirítjuk-pároljuk. A salátához a leveleket több vízben megmossuk, majd jól lecsepegtetjük-rázzuk. Összetépkedjük őket, hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát meg a felszeletelt retket, és ízlés szerint sózzuk, illetve meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal.

Megjegyzés: Ha grillrácson sütnénk meg, a befűszerezett, megtöltött halakat olajjal jól megkent alufóliába csomagoljuk, és közepesen erős parázs fölött többször átforgatva készer sütjük.

Ebben a felállásban szétválasztó diétában húsnapon ehető, illetve, ha jól gondolom, a paleo étrendbe is beilleszthető.
EK - 2016/6

Csak szólok...

... hogy ha ezután a szokásosnál furcsább recepteket találtok a blogon (többnyire cukor és fehérliszt-mentes ételeket, illetve különlegesebb hozzávalókkal készülteket), az nem a véletlen műve, sőt, még nem is egy aktuális hóbort miatt lesz. Komoly okom van rá, sajnos. És szóltam előre, hogy ne érje majd szó a ház elejét. :) Remélem, azért akik megkedveltek az évek során, továbbra is látogatnak majd, illetve a régi recepteket továbbra is lehet böngészni. :) És persze, ez azt sem jelenti, hogy a rég készleten lévő receptjeimet nem teszem fel. :)

2016. április 16., szombat

Gombás fasírt avokádós szósszal

Amikor abból főzünk, ami éppen kéznél van. Kolbászhús helyett természetesen sima darált hús is jó, csak azt külön ízesítjük meg.


Gombás fasírt avokádós szósszal

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg friss kolbász, 30 dkg gomba, só, bors, fokhagyma, 10 dkg száraz kenyér, 3-5 evőkanál prézli, 1 tojás, olaj; a szószhoz: 5 dkg mandula, 5 dkg napraforgómag, 1 érett avokádó, 2-3 cikk fokhagyma, 15-20 bazsalikomlevél, 7-8 evőkanál olívaolaj, 5-6 evőkanál citromlé, só, víz; a tálaláshoz: főtt rizs.

Elkészítése: Enyhén sós vizet forralunk, és néhány percre beledobjuk a megmosott, előkészített gombát. Kivesszük, hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük, majd késes aprítóban jól összeaprítjuk. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A kolbászhúst kinyomjuk a bélből, hozzáadjuk az aprított gombát, a jól kinyomkodott, összemorzsolt kenyeret meg a tojást, és összedolgozzuk. Sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük tetszés szerint (a kolbászhús már ízesített, óvatosan fűszerezzünk), majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, amennyi szükséges, hogy jól formázható masszát kapjunk. A masszából nagyobbacska labdacsokat készítünk, kissé ellapítjuk, majd kb. kisujjnyi magasságú, felforrósított olajban mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, főtt rizzsel és szósszal kínáljuk. A szószhoz a hozzávalókat magas falú edénybe tesszük, kevés vizet teszünk rá, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ezután annyi további vizet öntünk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy könnyű, habos szósszá alakuljon. Ízlés szerint sózzuk.

NÚ - 2018/OKT.

2016. április 14., csütörtök

Gyümölcsös joghurttorta

Nagylányom születésnapjára készült ez az egyszerű kivitelezésű, de annál finomabb, könnyedebb torta. A díszítésével nem is volt időm babrálni, de lánykám megértette ezt, így aztán a torta mondhatnám a minimalizmus jegyében készült. Nem úgy a mennyisége. Na, az nem volt minimalista, mert készült egy nagy, kerek (28 cm-es formában) torta, és 2 másik, kalácsformában.
A fotó egy ez utóbbiból levágott szeletet ábrázol, és sajnos, csak úgy hamarjában kattintottam, tehát a minősége is csak olyan. De ez van, a recepten, az ízeken van itt a lényeg. Én csak a fele adagot adom meg, ennyi szükséges 1 nagyobbacska kerek tortához.


Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók 28 cm-es formához: 6 tojás, 1 csipet só, 4 evőkanál víz, 7-8 evőkanál cukor, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál málnaecet, 5 evőkanál málna- vagy eperízű pudingpor, 5 evőkanál liszt; a krémhez: 35 dkg vegyes gyümölcs (nálam meggy, eper, áfonya), 50 dkg sűrű joghurt, 50 dkg tejföl, 3 dl habtejszín, 1-2 evőkanál porcukor, 1 tasak vanília- vagy tejszínízű pudingpor, 3,5 dl tej, 10-15 dkg cukor, 30 g zselatinpor.

Elkészítése: A zselatinport beáztatjuk kb. 1/2 dl vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval, a rendre hozzáadott vízzel meg a cukorral. Fakanállal beleforgatjuk a tojássárgáját, a málnaecettel leoltott sütőport, majd lassan a pudingport és a lisztet. A masszát az alján sütőpapírral bélelt, az oldalán kevés olajjal megkent 28 cm-es tortaformába simítjuk, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. A krémhez összekeverjük a joghurtot meg a tejfölt. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral. A pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot főzünk, majd ha félrevettük, feloldjuk benne a beáztatott zselatint. Addig kavarjuk, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik benne. A kihűlt (de még nem teljesen kötő) pudingot összekeverjük a joghurtos-tejfölös keverékkel, majd lazán beleforgatjuk a tejszínhabot meg a feldarabolt gyümölcsöt (már amit kell darabolni). A tortaformát kibéleljük fóliával, belehelyezzük a kettévágott piskóta egyik felét vágott felével fölfelé, ráöntjük-simítjuk az összes krémet, és befedjük a másik piskótával, természetesen, vágott felével lefele fordítva. Jól lenyomkodjuk, hogy a krém és a piskóta között ne maradjanak hézagok, ráhajtjuk a fólia végeit, és hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára/ egy éjszakára. Tálalás előtt tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és így natúr állapotban, vagy tetszés szerint bevonva-díszítve tálaljuk.


2016. április 13., szerda

Csirkeszeletek paprikás-petrezselymes szószban

Lassan már azt sem tudom, mit főzzek, hogy változatos legyen, és mindenki szívesen egye. Mert igazából nem vagyunk válogatósak, mégis akad néhány alapanyag, amit vagy az egyik, vagy a másik nem eszik meg. Nos, a csirkével mondjuk aligha foghatok mellé, de mindig valami újat szeretnék kihozni belőle. Tegnap is két szép csirkemellet vettem (állítólag lassan nevelt fajta - mondjuk a színe tényleg teljesen más, mint a másiké, illetve zsiradék is van rajta jócskán, úgyhogy múlt héten a mellcsontokból és a két bőrből olyan húslevest főztem, mintha - nem túlzok - háziból készült volna), és ez lett belőle. Nagyon ízlett mindenkinek. És az volt benne a legjobb, hogy ebből az adagból ma reggelre is maradt. ;)


Csirkeszeletek paprikás-petrezselymes szószban

Hozzávalók 5-6 személyre: 2 kicsontozott egész csirkemell, só, bors, szárított rozmaring, liszt, olaj, 1 púpozott evőkanál paprikalekvár (vagy darált sós paprika), 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1-2 dl bor, 2 babérlevél; a tálaláshoz: tojásos tészta (spatzle).

Elkészítése: A csirkemellet kisujjnyi vastagon felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, majd megszórjuk só, bors és szárított rozmaring keverékével. Nagyobbacska edényben 1/2 cm-nyi olajat forrósítunk, majd a lisztbe forgatott szeleteket hirtelen mindkét oldalukon kisütjük benne. Tányérra szedjük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a paprikalekvárt, felöntjük a borral, simára keverjük, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a húst meg a felaprított petrezselyemzöldet, és jól kiforraljuk. Ha szükséges, vízzel is hígítjuk, amíg a kívánt állagú szószt el nem érjük. Sóval, borssal utánaízesítünk, és az időközben kifőzött-leszűrt spatzlivel tálaljuk.

EK - 2016/6

2016. április 10., vasárnap

Ordás bukta, a mi pünkösdi süteményünk

Tudom, hogy még csak éppen elmúlt húsvét, és pünkösdig még jó sok idő van, de ezért a bejegyzésért, mármint a tartalmáért, Katalin "a hibás". :) Ő ugyanis pünkösdi játékot hirdetett meg, amiben arra kér bennünket, hogy olyan ételeket tegyünk közzé, amelyek nálunk (a családban vagy a vidéken) hagyományosak voltak. Nos, bevallom, a pünkösdnek nem volt nálunk akkora "súlya", hoyg úgy mondjam, mint a húsvétnak vagy a karácsonynak. A tavaszi-koranyári munkálatok kellős közepére szokott esni, kevesebb idő jutott a pihenésre, az ünnep megülésére. Azonkívül, hogy templomba mentünk, ünnepi étel (húsleves és valamilyen sült) is szokott lenni, ám süteményekben már nem bővelkedett annyira, mint a két másik ünnep. Vendégek sem jöttek hozzánk ilyenkor, csak a családnak pedig nem készült sok süti. Sőt, édesanyám általában csak ordás buktát szokott sütni, esetleg ugyanabból a tésztából még édesapám kedvencét, a diós kalácsot is összehozta. Az ordás buktát a gyerekek általában nagyon szerették - mi legalábbis igen - annál is inkább, hogy az újdonságok egyike volt pünkösd táján. Ugye, a juhokat április végén- május elején szokták kihajtani az esztenára, és nem sokkal ezután már lehetett menni friss sajtért, ordáért. Amit hoztak pedig fel kellett használni, mert egyrészt nem voltak még túlságosan elterjedtek a fagyasztók, az a kicsi fagyasztórekesz pedig, ami a hűtőszekrénynek volt, keleltt egyébre, húsnak. Szóval, nyilvánvaló ebben is a szezonalitás, amihez a régebbi időkben sokkal inkább alkalmazkodtak a háziasszonyok, mint manapság.

Nos, eddig egyszer sütöttem ordás buktát, azt is évekkel ezelőtt, és emlékszem, valami érdekes formázást akartam kipróbálni, ami azonban nem sikerült, és emiatti bánatomban még a blogra sem tettem föl a receptet. Bár igaz, foglamam sincs, akkor milyen recept szerint készítettem, valószínű, azt követtem, ahol a formázást is láttam, de nem tudom, hol láttam azt. Így aztán most saját fejem után mentem, egyszerűen, ahogy jónak láttam. A végeredmény viszont annyira szuper lett, hogy még magam is meglepődtem. Nagyon fogytak a szépséges aranyszínű bukták, alig mentettem meg néhány darabot, hogy másnap, napfényben tudjam őket szépen lefotózni. Így pedig az is kiderült, hoyg ha netalántán néhány darab megéri a másnapot, még mindig nagyon puha, finom, élvezhető a végeredmény.

És még valami: a formája. Nálunk ilyen a bukta. Ez nem táska, nem batyu, ez bukta. Túróval is szokás készíteni (románul a neve magában is hordozza a túró kifejezést: brânzoaice - túróskák), de minálunk ordán kívül nem igazán készült más töltelékkel.


Ordás bukta

Hozzávalók 20-25 darabhoz: 60 dkg liszt, 11 g szárított élesztő (nekem ennyi volt egy tasakban, de 10 is éppen elég), 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 1/4 mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl langyos tej; a töltelékhez: 40 dkg orda, 2 tojássárgája, 2-3 evőkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, a citrom reszelt héja, 5 dkg tejföl; a tetejére: 1 tojássárgája, 1 teáskanál cukor, 3 evőkanál tej.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit tálba tesszük, összegyúrjuk, majd hólyagos tésztává dagasztjuk. Kb. 1 óráig kelesztjük letakarva, langyos helyen, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ezután kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik négyzet közepére egy-egy jó púpozott teáskanál tölteléket teszünk. A töltelékhez az ordát összetörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kézi mixerrel simára dolgozzuk. A négyzetek két-két szemben lévő sarkát összefogjuk, jól összecsippentjük, majd a buktákat sütőpapírral leterített tepsikre helyezzük. Még kelesztjük kb. 20 percig, majd lekenjük a tejjel és cukorral simára kevert tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.


És egy werkfotó:
A kis asszisztensem 

2016. április 8., péntek

Csirke mézes-mustárosan, többféle kivitelben

A lányaim egyik kedvence az ilyen húsétel.Most nem került bele semmiféle tejtermék. Nem beszélve arról, hoyg darabolással mindennel max. 15 perc alatt el is készül.


Barackos csirke mézes-mustárosan

Hozzávalók 2-3 személyre: 1 kicsontozott csirkemell, 1 nagy üveg barackbefőtt, 1 diónyi gyömbér, 1 cikk fokhagyma, olívaolaj; a szószhoz: 1 nagy evőkanál méz, 1 teáskanál mustár, 1-1 evőkanál szójaszósz és Worcester-szósz, 1-2 evőkanál citromlé, só, bors; a tálaláshoz: bármiylen tésztaféle, nálunk ezúttal üvegtészta.

Elkészítése: A gyömbért és a fokhagymát felaprítjuk, majd megfuttatjuk 3-4 evőkanál felforrósított olívaolajon. Hozzáadjuk a szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágott csirkemellet, és addig pirítjuk nagy lángon, állandóan kevergetve, míg a húsdarabok ki nem fehérednek. Ekkor ráöntjük a szósz összekevert hozzávalóit, tetszés szerint sózzuk-borsozzuk (vigyázat, a szósz is már eleve kellemesen sós), és közepes lángon még 5-6 percig pároljuk. Hozzáadjuk a darabokra vágott barackot, ha szeretnénk, öntünk egy keveset a levéből is hozzá, összerotyogtatjuk, és tálaljuk az időközben kifőzött tésztával.

Megjegyzés: Éhes személyeknek, vagy felnőtteknek csak max. 2-nek elég. Nekem és a lányoknak azonban elég volt .

EK - 2018/5.

A férjemnek nem gyümölcsös húst készítettem. Hasonlóképpen indítottam, de más lett a végeredmény.
Erről sajnos nem készült fotó.

Mézes-mustáros csirke tejszínesen

Hozzávalók 2-3 személyre: 1 kicsontozott csirkemell, 1 diónyi gyömbér, 3 cikk fokhagyma, olívaolaj; a szószhoz: 1 teáskanál méz, 1 teáskanál mustár, 1-1 evőkanál szójaszósz és Worcester-szósz, 1-2 evőkanál citromlé, só, bors; továbbá: 2 evőkanál mascarpone, kb. 1 dl tejszín vagy tej; a tálaláshoz: bármilyen főtt tészta, nálunk széles  cérnametélt (ennek nem tudom, mi a neve).

Elkészítése: A gyömbért és a fokhagymát felaprítjuk, majd megfuttatjuk 3-4 evőkanál felforrósított olívaolajon. Hozzáadjuk a szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágott csirkemellet, és addig pirítjuk nagy lángon, állandóan kevergetve, míg a húsdarabok ki nem fehérednek. Ekkor ráöntjük a szósz összekevert hozzávalóit, tetszés szerint sózzuk-borsozzuk (vigyázat, a szósz is már eleve kellemesen sós), és közepes lángon még 5-6 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a mascarponét, elkeverjük, majd felöntjük a tejszínnel (ha úgy látjuk, hoyg szükséges, kevés vízzel is hígíthatjuk) összerotyogtatjuk, és tálaljuk az időközben kifőzött tésztával.

2016. április 7., csütörtök

Krumplisalátakrém

Avagy a maradék maradékának a hasznosítása. Mert ugyebár, megmaradt a piros tojás, amiből ilyen krumplisalátát készítettem, ám végül a krumplisalátából is megmaradt egy kevés, amit sajnáltam kidobni, de már senkinek sem kellett. Így aztán gondoltam egyet, kiegészítettem ezzel-azzal, és egy teljesen újy, finom valami lett belőle. :)


Krumplisalátakrém

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg főtt krumpli, 3-4 főtt tojás, 1 lila hagyma vagy 2-3 szál újhagyma, 15 dkg tehéntúró, tejföl, só, bors, snidling vagy medvehagyma, kevés olaj.

Elkészítése: A meghámozott krumplit, tojást és hagymát feldaraboljuk, hozzáadunk 2-3 evőkanál olajat, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a túrót és annyi tejfölt, amitől jó krémes állagú lesz, sóval és borssal ízesítjük, végül pedig megszórjuk finomra aprított metélőhagymával vagy medvehagymával. Friss zöldségekkel kínáljuk pirítóssal vagy friss kenyérrel.

NÚ - 2018/SZEP.

2016. április 6., szerda

Márciusi kert

Februártól kezdve már rendszeresen járunk a kertbe. Dolgozunk, teszünk-veszünk, veteményezünk, szépítgetünk, építgetünk, játszunk és pihenünk. Mindenre jó ez a kert. Kész terápia. :) Hát még ezután! :) Márciusban ilyen volt - a képek egy része 8-án, másik része 19-én készült.

A dughagyma bekerült a földbe

Retek

Bújik a rebarbara (még nagyon kicsike, tavalyi minipalánta, úgyhogy idén még nem hiszem, hogy szüretelhetnénk belőle)

Levendula

Kerti (vetett) sóska

Tavalyról ott mafóradt petrezselyem - legalább korán van zöldünk

Egy kis virágoskert a diófa alatt - amíg a fának nincs lombja, a tavaszi virágok megélnek alatta

Nagyobbikom segít mamának virágot ültetni

A terasz helye alakulgat (1)

A terasz helye alakulgat (2)

2016. április 1., péntek

Április elsejére készülve: Boszorkányos tündértorta

És itt van a mai nap fénypontja! Megmondom előre, álruhába öltöztetett klasszikus fogás. Gondolom, leginkább a férjek lennének, akik értékelnék, a gyerekek első fellángolásuk után biztos kissé letörnek, hoyg nem édes íz fpgadja őket. Második nekifutásra azonban biztos ők s falják, mint ahogy a  csokoládés muffint falnák! ;) :) A recept megjelent a 2016 tavaszi Boszorkánykonyhában is. :) 


Boszorkányos tündértorta

Hozzávalók 4 személyre a muffinhoz: 70 dkg darált hús, 2 kifli, 2 tojás, 5-6 cikk zúzott fokhagyma, 2-2 evőkanál szója-, hal- és teriyaki szósz, 10-12 csepp tabasco-szósz, só, bors; a krémhez: 60 dkg krumpli, 1 evőkanál vaj, 15 dkg sajt, 1-1,5 dl tej, só; a tetejére és az öntethez: 15 dkg húsos szalonna, 3-4 evőkanál házi ketchup; továbbá: olaj, zsír.

Elkészítése: A szalonnát pici kockákra vágjuk, zsírját kiolvsztjuk, a pörcöt pedig papírtörlőre szedjük, és félretesszük. A kiflit hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. A darált húshoz adjuk a többi hozzávalóval együtt, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és jól összedolgozzuk. Egy muffintepsit kikenünk zsírral, majd a mélyedésekben szétoszlatjuk a fasírtmasszát. Kanál segítségével szépen elsimítjuk, megformázzuk, megkenjük kevés olajjal, és 180 fokos sütőben, légkeverésen, kb. 20 perc alatt megsütjük. A püréhez a meghámozott krumplit megfőzzük, leszűrjük és összetörjük. Végül hozzáadjuk a lereszelt sajtot meg a vajat, hamar eldolgozzuk, míg jó forró, majd a tejjel lazítjuk, és kézi mixerrel jó habosra dolgozzuk. A „muffinokat” tálra helyezzük, csillagcsöves nyomózsákkal mindegyikre „krémrózsát”, vagyis sajtos krumplipürét nyomunk, megszórjuk „csokoládéval”, azaz a szalonnapörccel, és leöntjük ketchup-„gyümölcsöntettel”. Jó étvágyat hozzá!

BK - 2016/tavasz