2019. február 26., kedd

Fokhagymás zöldségturmix


És itt a harmadik turmix is. De csupán a harmadik, amit lefényképeztem. Mert minden reggel készül valamilyen turmix/smoothie, a lányok már eleve kérik, mielőtt iskolába mennek. A maiba pl. ananász, narancs, alma és spenót került, illetve, természetesen, növényi tej. A tegnapiba ananász, banán, körte és 3 salátalevél + tej ment eredetileg. De miután megkóstoltam, és a saláta ízét nagyon kiéreztem belőle, tettem hozzá még fagyasztott áfonyát is. Na, így már nagyon finom volt. :) Szóval bármivel készülhet turmix, mi most már nagyon rákaptunk, és remélem, sokáig kitartunk mellette. Hamar elkészül egy-egy smoothie, a lényeg csupán, hogy legyen otthon alapanyag hozzá. Ki, amit szeret. 
Az alábbi turmix akár levesnek is beillene: friss, krémes, élő levesnek. 


Fokhagymás zöldségturmix

Hozzávalók (3-4 adaghoz): 30 dkg cukkini héjastól, 1 zellerszár, 15 dkg avokádó, 2-3 cikk fokhagyma, 3 rómaisaláta-levél vagy 1 nagy marék spenót, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 kisebb diónyi friss gyömbér, pici só, növényi tej vagy víz; továbbá: csilipehely és néhány csepp extra szűz olívaolaj (elhagyhatóak).
  
Elkészítése: Az alapanyagokat jól megmossuk, amit szükséges, meghámozunk, és darabokra vágjuk. A felsorolás sorrendjében a blenderbe tesszük a hozzávalókat, hozzáöntünk kevés vizet vagy növényi tejet, és elkezdjük turmixolni. Annyi további tejet/vizet adunk hozzá, amilyen sűrűre vagy hígra szeretnénk a turmixunkat. A víz/tej mennyisége tetszés szerint variálható. A fokhagymás turmixot hagyhatjuk sűrűbbre, és kanalazva fogyaszthatjuk.

Megjegyzés: Ahhoz, hogy egy turmix finom legyen, ajánlatos, hogy valami krémesítő alapanyag kerüljön bele, mint pl. ebben az esetben az avokádó. 

FITT - 2019/TAVASZ



2019. február 25., hétfő

Ananászos spenótturmix

Itt a második zöld turmix. Ez is egy többnyire gyümölcsös változat, gyönyörű szjne pedig a spenótnak köszönhető.




Ananászos spenótturmix


Hozzávalók (2-3 adaghoz): 30 dkg friss ananász, 2 érett banán, 10 dkg (2 jó marék) bébispenót, ½ zöld citrom leve, víz vagy növényi tej.

Elkészítése: A felsorolás sorrendjében blenderbe tesszük a hozzávalókat, hozzáöntünk kevés növényi tejet, és elkezdjük turmixolni. Annyi további tejet adunk hozzá, amilyen sűrűre vagy hígra szeretnénk a turmixunkat. A tej mennyisége tetszés szerint variálható. A banán miatt elég édes, nem kell tovább édesíteni. Nyáron a banánt fagyasztva is beletehetjük a turmixba.

FITT - 2019/TAVASZ


2019. február 23., szombat

Kivis-brokkolis zöld turmix

Bármennyire is hideg van még, bármennyire is fagyosak a reggelek, vagy szomorúak a nappalok, már érezzük a csontjainkban, hogy közeleg a tavasz. Ilyenkor jobban kívánjuk a friss zöldségeket, gyümölcsöket, és egy-egy friss turmix képes kizökkenteni a monotóniából, feldobni a napunkat és a kedvünket. Így jártunk mi is, a lányaimmal. :) Három zöld turmix következik, mindegyik más-más ízvilágú, de mindegyik nagyon finom, tápláló. A megadott mennyiségek mindegyik receptnél a tisztán mért (hámozás után, mag nélkül) mennyiségek.


Kivis-brokkolis zöld turmix

Hozzávalók 2-3 adaghoz: 30 dkg kivi (2 nagy, lapos db), 15 dkg avokádó (1/2 nagy), 1 zöld alma, 10 dkg nyers brokkoli, kb. 3 dl szója-rizstej, esetleg kevés méz vagy xilit.

Elkészítése: A felsorolás sorrendjében a blenderbe tesszük a hozzávalókat, hozzáöntünk kevés növényi tejet, és elkezdjük turmixolni. Annyi további tejet adunk hozzá, amilyen sűrűre vagy hígra szeretnénk a turmixunkat. A tej mennyisége tetszés szerint variálható. Én nem használtam hozzá édesítést, de a lányok kevés mézzel "finomítottak" rajta.

Megjegyzés: Tehéntejjel is készíthetjük, de nem túl tanácsos állati eredetű termékekkel keverni a friss zöldséget, gyümölcsöt. Ahhoz, hogy egy turmix finom legyen, ajánlatos, hogy valami krémesítő alapanyag kerüljön bele, mint pl. az avokádó vagy a banán. A brokkolinak, a spenótnak vagy a cukkininek eléggé semleges az íze, nem ütközik ki, ha kellő mennyiségő gyümölccsel ellensúlyozzuk.

F&E - 2019/TAVASZ


2019. február 12., kedd

Spenótos-pesztós csirkemelltekercs kolbásszal

Hogy ne legyen unalmas a csirkemell, legtöbbször megtöltöm valamivel, és így mindig egy picit más. Ebben a tekercsben kissé összeolvasztottam a telet a tavasszal, azaz a kolbászt a spenóttal. És még néhány más alapanyag is került bele. A lényeg: melegen, krumplipürével vagy kuszkusszal (mi mindkettővel ettük) szuper főétel, kihűlve pedig tökéletes svédasztali finomság. A vasárnapi ebédhez mindenkinek készítettem egy tekercset, végül 3 fogyott el.


Spenótos-pesztós csirkemelltekercs kolbásszal

Hozzávalók (4-5 személyre): 4 fél kicsontozott csirkemell, 4 szál friss cérnakolbász, 15 dkg fagyasztott spenótpüré, 15 dkg juhtúró, 2-3 teáskanál pesztó, 2-3 cikk fokhagyma, olaj, só, bors, tetszés szerinti fűszerkeverék: például só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, szárított bazsalikom.

Elkészítése: A fél csirkemelleket lapjában kettévágjuk, de nem vágjuk át teljesen, csak szétnyitjuk. Minden oldalukon megszórjuk a tetszés szerinti fűszerkverékkel, és félretesszük. A kiolvasztott spenótot jól kinyomkodjuk, majd simára keverjük a túróval, a zúzott fokhagymával meg a pesztóval, illetve sóval és borssal ízesítjük. Levágunk 4 nagyobb darab alufóliát és 4 hasonló méretű sütőpapírdarabot. Az alufóliára tesszük a sütőpapírt, a közepét jól megolajozzuk, majd ráterítjük az egyik szétnyitott csirkemellet. rákenjük a túrós krém negyedét, ráhelyezzük az egyik kolbászt, és a papír segítségével szorosan feltekerjük. Két végét összeszorítjuk és megcsavarjuk. Ezután beletekerjük az alufóliába is, így biztonságosan meg fognak állni, nem nyílnak szét. A műveletet megismételjük a többi hozzávalóval is. Az elkészült tekercseket hőálló tálba tesszük, aláöntünk kb. 1 ujjnyi vizet, és 180 fokos sütőben kb. 1,5 óra alatt készre sütjük-pároljuk, egyszer megfordítva közben.

Tipp: Ha szeretnénk, a tekercseket császárszalonnába is beletekerhetjük, ebben az esetben azonban vigyázni kell a sózással.

NÚ - 2019/FEB.26.



2019. február 11., hétfő

Oliebollen – a hagyományos holland fánk


Ismét fánk, ezúttal egy "kitekintős" fajta, azaz a hollnadok hagyományos fánkja.


Oliebollen – a hagyományos holland fánk

Hozzávalók: 45 dkg liszt, ½ mokkáskanál só, 2 evőkanál cukor, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl tj, 1 alma, 10 dkg mazsola, 1 teáskanál vaníliaaroma, 5 dkg kandírozott citromhéj, 2 tojás;
továbbá: bő olaj, porcukor.

Elkészítése: A mazsolát tálkába tesszük, ráöntjük a vaníliaaromát, és felöntjük annyi meleg vízzel, amennyi ellepi. Félretesszük. A tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Az almát meghámozzuk és finomra reszeljük. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd eldolgozzuk az élesztős tejjel meg a tojással. 10 percnyi dagasztás után hozzáadjuk a reszelt almát, illetve beledolgozzuk a jól lecsepegtetett maszolát és a kandírozott citromhéjat is. A massza eléggé lágy, amolyan galuskatészta sűrűségű lesz. Langyos helyre tesszük, letakarjuk, és kb. 1 órán át kelesztjük. Ezután felforrósított bő olajba két evőkanál segítségével kis galuskákat szaggatunk, és mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olajat fölitassuk. Porcukorral megszórva kínáljuk.


NÚ - 2019/Feb.11.


2019. február 9., szombat

Túrókrémmel töltött paprika (üvegből)

Aki ismeri a K-val kezdődő nagyáruházat, az biztos látta már az olajbogyós standnál a különféle túrókrémmel töltött paprikafajtákat is. Néha szoktunk venni, mert nagyon szeretjük, ám az áruk iszonyúan magas. És bár nem értem, miért, de nem foglalkozom vele. Inkább kitaláltam, hogy ne is kelljen megvenni. Sokáig töprengtem, hogyan is készíthetik elő hozzá a paprikákat, hiszen puhák is, mégis nyersek, aztán egyszercsak, miközben ettem a tavalyelőtt savanyúságnak eltett almapaprikát, megvilágosodtam: hát így! És tavaly nyáron, főleg, hogy a paprikatermés egy kissé gyengébb volt, és bár sok-sok paprika lett, mégsem nőtt meg mindegyik normál nagyságúra, adott volt a túróval töltéshez való kitűnő alapanyag is. Sokat dolgoztam vele, de megérte, akkor megcsináltam, most pedig, amikor túróval töltött paprikát kívánunk, csak előveszek egy üveggel, amíg a krémet kikavarom, a paprika lecsepeg, és már töltöm is. Igaz, 1-2 nap után az igazi, addigra jobban összeérnek az ízek, de általában nincs türelmünk kivárni. A karácsonykor készített adag maradéka a hűtőben viszont több, mint 1 hónapig bírta. Jó tudni ezt is. :)


Túrókrémmel töltött paprika

Hozzávalók a savanyúsághoz: 5 kg apróbb almapaprika, 6 l víz, 6 dl ecet, 18 dkg só, 75 dkg cukor, üvegenként 4-5 cikk fokhagyma, szalicil;
a túrókrémhez: 50 dkg krémes tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 2-3 cikk fokhagyma, friss vagy szárított kapor aprítva, 1 kis csokor aprított petrezselyemzöld, tejszín vagy tejföl, só, bors;
továbbá: 1-2 dl olívaolaj, 1-2 dl a paprika levéből.

Elkészítése: A paprikát megmossuk, óvatosan kicsumázzuk úgy, hogy a paprikák egészben maradjanak. Ismét lemossuk, hogy a magokat is eltávolítsuk, alaposan lecsepegtetjük, majd a lehető legszorosabban, de vigyázva, hogy ne törjenek össze, üvegekbe rakjuk. beledobjuk a meghámozott fokhagymacikkeket is. A lé hozzávalóit egy edényben összekavarjuk, mjg a cukor és a só fel nem oldódik, majd felforraljuk. A lobogó felöntőlevet merőkanalanként a paprikára merjük az üvegekbe, majd mielőtt lezárnánk, kevés szalicilt szórunk mindegyik tetejére. (Sajnos, tartósítószer nélkül nem áll el.) Egy 7 dl-es üvgbe kb. késhegynyi, egy 1,5 l-es üvegbe kb. 1/2 mokkáskanálnyi szalicilt szoktam tenni. Ezután szárazdunsztban hagyjuk kihűlni, és 1-2 hét (de inkább 2-3 hét) után már fogyasztható, és felhasználható a túrókrémmel való töltéshez.
A krém hozzávalóit kézi mixerrel simára dolgozzuk annyi tejszínt vagy tejfölt adva hozzá, hoyg jó krémessé váljon. Sóval és borssal tetszés szerint ízesítjük. A túrókrémet betöltjük a lecsepegtetett paprikákba, és a megtöltött paprikákat jól zárható dobozba tesszük. A dobozt felöntjük olívaolaj és a paprika levének keverékével annyira, hogy a paprikákat jól elfedje. 1-2 nap után már nagyon finom, bár lehet azonnal is fogyasztani. Azonnali fogyasztásra nem muszáj felönteni olajjal és lével.

Megjegyzés: Ezt a túrókrémet szendvicsekhez vagy más hidegtálakhoz is felhazsnálhatjuk. Az említett fűszereken kívül bármi mással is ízesíthetjük. Ebből a krémadagból nagyságuktól függően 20-25 paprikát lehet megtölteni.

ÉÍ-BEF-2019/TAVASZ



2019. február 8., péntek

Zabos-rozsos fánk

Mert farsang van, és mert úgy volt, hogy vendégek jönnek, tegnap fánkot sütöttem. S miután bedagasztattam a szalagos fánkom és úgy ítéltem meg, hogy túl kevés lenne, bekevertem egy adag oliebollen-t, azaz holland fánkot is. Aztán a vendégek végül nem jöttek el, és itt volt a nyakamon két nagy adag fánk, vagyis pánkó, ahogy mi hívjuk. Ették a lányok, ették, de nehezen fogyott. Hát én is besegítettem vagy 3-4 darabbal - vesztemre: búzaliszt, cukor és tehéntej volt benne. Az első kettő még hagyján, ekkora mennyiségben nem szokott gondot okozni, de a tej már bizony igen. Egész este görcsökkel küszködtem.
Nos, a fánkdömpingnek az lett a vége, hogy egy jó adagot anyósoméknak vittem, a szembeszomszédékat is megkínáltam egy kistányérnyival, a B. osztálytársának az anyukája is vitt haza néhányat, ma pedig .... egy újabb adagot sütöttem. :D Ezúttal kimondottan magamnak. :) A receptet abszolút a magam fejétől dobtam össze lesz-ami-lesz alapon, de mondhatom, olyan finom lett, hogy számomra mindkét tegnapi fánkot lepipálta. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki. :)


Zabos-rozsos fánk

Hozzávalók (35-40 darabhoz): 25 dkg zabpehely, 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő, 7 g szárított élesztő, 1/4 mokkáskanál só, 2 evőkanál fruktóz, 2 tojás, 3 dl szója-rizstej, 3 evőkanál olaj;
továbbá: bő olaj, 2 evőkanál finom szemcséjű fruktóz, 1 teáskanál fahéj, esetleg valamilyen lekvár - nálam csillagánizsos szederzselé, ami szintén fruktózzal, illetve sztéviával készült.

Elkészítése: A zabpelyhet először konyhai robotgépben a lehető legfinomabbra őröljük. Ezután hozzáadjuk a rozslisztet, a keményítőt, a sót, az élesztőt meg a fruktózt, és összeforgatjuk. beletesszük a tojást meg az olajat, elkeverjük, majd kicsinként adagolva hozzáöntünk 2 dl langyos tejet is, miközben a masszát mindig jól eldolgozzuk. Ezután 10-15 percig állni hagyjuk (ezalatt a zabpehely jól átpuhul a nedvességtől), majd újra átkeverjük, és hozzáöntjük a maradék meglangyosított tejet is. Langyos helyen, letakarva 40-50 percig kelesztjük (addig, amíg észrevesszük, hogy a teteje már nem domború, hanem kezd laposodni), majd két olajba mártott evőkanál segítségével a masszából kicsi galuskákat szaggatunk a forró olajba, és egyszer megfordítva aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük, majd egyenként beleforgatjuk fahéjas fruktózba, és szederzselével kínáljuk. ISTENI!

Megjegyzés: A fruktózt lecserélhetjük 3 evőkanál cukorra, a szója-rizstej helyett pedig tehéntejet is használhatunk, a zab-és rozslisztet azonban nem érdemes, ez a recept így finom, ahogy van. :)

NÚ - 2019/Feb.11.



2019. február 7., csütörtök

Mandulás keksz sütipecséthez

Már többször próbálkoztam sütipecséttel kekszet sütni, de valószínű, sosem a megfelelő receptet találtam meg. Most viszont megvan a szerintem tökéletes recept, aminek még finom íze is van. Igaz, hogy mi karácsonyra készítettük, de bármikor lehet ilyen kekszet sütni, legfennebb kihagyjuk a karácsonyi mintákat. :) Legközelebb ki szeretném próbálni több mandulával, lássam, úgy is sikeres-e a recept?


Mandulás keksz sütipecséthez

Hozzávalók: 12,5 dkg puha vaj, 18 dkg porcukor (lehet kevesebb is), 1 tojás, 1 vaníliarúd, 1 csipet só, 15 dkg finomra őrölt mandula, 30 dkg + még egy kevés liszt, 2 evőkanál tej.

Elkészítése: A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a sót, a kikapart vaníliamagokat és a tojást. Elkeverjük, majd beledolgozzuk a mandulát meg a fele lisztet, hozzáadjuk a tejet, végül pedig beledolgozzuk a maradék lisztet is. Fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Miután a tészta jól lehűlt, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (kb. 3 mm), sütipecsétes kiszúrókkal kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsire tesszük. 180 fokos sütőben, légkeverésen, 6-7 perc alatt (vagy ameddig világos pírt nem kezd kapni) megsütjük. Megszórhatjuk porcukorral is, de 18 dkg cukorral eléggé édes, és így szépen látszik a minta is.


Diós: 25 dkg vaj, 22 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 2 tojás, 1 csipet só, 15 dkg dió, 70 dkg liszt.

2019. február 3., vasárnap

Sült túrófánk - Papanași

Van már egy ilyen recept a blogomon, anno szakács ismerősömtől, Karesztől kaptam. Most (nem is éppen most :P ) újra csináltam, de mivel több túróm volt, és más lisztet is használtam, et is leírom.



Túrófánk (Papanași)

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 32-35 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt (vagy helyette 15 dkg búzadara és 20 dkg liszt), 2 teáskanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só, bő olaj;
továbbá: tejföl és lekvár, esetleg porcukor a tálaláshoz.

Elkészítése: A tehéntúrót összetörjük, majd eldolgozzuk a tojással, a citromhéjjal, a cukorral, a sóval meg a citromlével leoltott szódabikarbónával. Ezután belekeverjük a lisztet is. A lisztet csak részletekben adjuk hozzá, mert a milyenségétől, illetve a tojások méretétől függően, meglehet kevesebb is elegendő lesz. A masszának puhának, de jól formázhatónak és formatartónak kell lennie. 10 percig állni hagyjuk, majd nedves kézzel pingponglabdányi gombócokat gömbölyítünk, ellapítjuk, közepüket ujjunkkal kilyukasztjuk, és a forró olajba tesszük. Kis lángon sütjük, hogy a belsejük is jól átsüljön. Ha szeretnénk – hagyományosan úgy csinálják –, annyi kis diónyi gombócot is sütünk a masszából, ahány fánkkorongot sütöttünk. Papírtörlőre szedve hagyjuk kissé hűlni, majd tejföllel és áfonya- vagy bármilyen más savanykás lekvárral kínáljuk.