Érdekes: most is látom magam előtt Klári néninél egy tányérban a megsült paprikákat, és annyira gusztának láttam! De csak amíg meg nem kóstoltam. Nem tudom, mire számíthattam, és már nem is emlékszem az ízére - 7 éves voltam - de tudom, hogy nem ízlett. És emiatt sok-sok-sok-sok évig nem is kóstoltam meg újra. Hogy mégis mikor tettem aztán meg, azt sem tudom, de tény, hogy csak sajnálni tudom, hogy annyi évet elpazaroltam. Amióta kertünk van, rendszeresen készíte, és télire is teszek el. Készítsetek ti is, nem fogjátok megbánni! :)
Sült paprika
Sütéshez a jó
húsos kápia vagy a kaliforniai paprika a legmegfelelőbb. A kápiát könnyebb
megsütni, mert simább a felülete. Lehet grillezni, tárcsalapon sütni, vagy akár
direkt a parázsra is rá lehet tenni.
Hozzávalók:
bármilyen mennyiségű, piros húsú paprika, só;
az öntethez: só,
cukor, ecet, víz, olaj.
Elkészítése: A paprikákat egymás mellé helyezzük a
sütőalkalmatosságra, és addig sütjük egyik oldalán, amíg felszíne feketés lesz
és a húsa megpuhul. Ekkor átfordítjuk, és a többi oldalán is megsütjük. Ha a
paprikák megsültek, és szemmel láthatóan megpuhultak, kissé összeestek, tálba
szedjük, és alaposan megsózzuk. A tálat azonnal lefedjük fóliával, és így
hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ezután vékony hártyahéját lehúzzuk, óvatosan
hosszában elvágjuk, a csumáját eltávolítjuk, a paprika húsát pedig szűrőben
hagyjuk kissé lefolyni. A paprikákat hagyhatjuk egészben is, ebben az esetben
nem vágjuk őket el, hanem meghagyjuk csumájukat és kis szárukat is. Így talán
mutatósabbak. Ezalatt ízlés szerinti sós-ecetes-cukros vizet készítünk, és
belehelyezzük a sült paprikahúst. Minimum 2 órán át hagyjuk marinálódni, de
akár tovább is maradhat a paprika a lében, annál finomabb lesz. Tálalás előtt
meglocsoljuk néhány csepp olajjal, vagy ha szeretnénk, mielőtt megsütnénk, a
paprikákat enyhén beolajozzuk, és úgy kezdjük el sütni. Télire úgy tartósítjuk,
hogy a mesütött, kissé marinálódott paprikát üvegekbe osztjuk szét, felöntjük
az üvegek nyakáig a páclével, rácsavarjuk a kupakot, és kigőzöljük. Egy magasabb
edény aljára több rétegben újságpapírt vagy konyharuhát teszünk, belehelyezzük az
üvegeket, felöntjük vízzel az üvegek háromnegyedéig, és kis lángon
felforraljuk. Amikor az üvegekben a lé gyöngyözni kezd, és buborékok mennek a
felszíne felé, attól kezdve 20 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd
kivesszük az üvegeket, megtöröljük, és a kamrába tesszük.
Megjegyzés: A paprikát grillrácson vagy sütőben is süthetjük.
ÉÍ - 2018/NYÁR
BA - 2018/9
Ardei copţi
Ingrediente: ardei kapia sau graşi roşii şi mari,
sare grunjoasă;
pentru marinadă: sare, zahăr, oţet, apă ulei.
Prepararea: Se spală ardeii, se se coc pe fiecare
parte până ce se înnegresc. Se pot coace pe grătar, pe disc sau direct pe jar. În
cel mai rău caz se coc în cuptor, pe o tavă. Când s-au copt şi s-au înmuiat, se
iau de pe foc, se pun într-un vas şi se presară cu multă sare grunjoasă. Vasul
se acoperă cu folie de plastic şi se lasă aşa până ce se răcoresc puţin. După
aceasta se curăţă ardeii de pieliţa subţire, se taie cu grijă pe lungime, se
scoate cotorul, iar pulpa se lasă la strecurat. Se prepară apă cu oţet, zahăr
şi sare după gust ,se pun în ea ardeii scurşi şi se lasă la marinat minim 2
ore, dar se poate lăsa şi mai mult. Înainte de servire se stropesc cu câteva
picături de ulei.
Observaţie: Pentru a-i păstra pentru iarnă, se
pun ardeii în borcane (nu se umplu borcanele de tot), se toarnă marinadă până
la gâtul borcanului, se înfiletează capacele şi se sterilizează 20 de minute în
baie de apă începând de la fierberea lichidului din borcane. Se lasă la răcit
în apă sau în dunst uscat.
2 megjegyzés:
Imádom a sült paprikát ezzel még anyósom ismertetett meg. Annyi különbséggel csinálom hogy mi általában fehér paprikát sütünk meg /az előkészítés héja lehúzása stb hasonló/ és zsírban sütjük át. Gondolom hogy ez a fajta paprika még finomabb lehet mert húsosabb guszta!
Szia, Éva, jó újra látni! ;) :)
Bármiylen paprikát lehet sütni, a fehér/zöld annyiból másabb, hogy nem enniyre édes, mint a piros. Az is finom, szó se róla, de a piros mégis más. Próbáld csak ki egyszer. :)
Megjegyzés küldése