2020. május 23., szombat

Sajtos kukorica-csicseriborsó tál

Ez egy olyan étel, ami miatt bosszankodom. Bosszankodom, hogy miért a Pinterest-en kellett látnom egy videót sajtos kukoricával, és nem nekem jutott hamarabb eszembe. Kitűnő alternatíva például túrós laskára. Nem pont olyan, az tény, de a fílinget hozza. A csicseriborsó pedig csak azért került bele, mert nem volt itt a kertben csak 1 kukoricakonzervem, és improvizáltam, csicseriborsóval. mindenesetre, ez sem vált kárára. :) És még sok finom alapanyag került bele. Ezt az adagot hárman ettük meg, én és a lányok. Úgyhogy, gondolom, ha fárfi is eszik belőle, akkor csak max. kétszemélyes.

Sajtos kukorica-csicseriborsó tál

Hozzávalók 2-3 személyre: 3-4 szelet zsírszalonna, 10 dkg hajszálvékony sonka (NEM gépsonka, hanem igazi) vagy bacon, 1 vöröshagyma, 1 kukoricakonzerv, egy csicseriborsókonzerv, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál mascarpone (kb. 10 dkg), 20-25 dkg reszelt sajt, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A zsírszalonnát pici kockákra vágjuk, és egy edényben kiolvasztjuk. Amikor zsírját kiengedte, rádobjuk a vékonyan felcsíkozott sonkát vagy bacont, 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, és kavargatva megdinszteljük. Ekkor lehet hozzáadni 2-3 cikk fokhagymát is, de nekem kiment a fejemből, nem tettem bele. Azért jót tett volna neki, szerintem. Amikor a hagyma üvegessé vált, beletesszük a két leszűrt konzervet, elkeverjük, és hozzáadjuk a tejszínt meg a mascarponét. Illetve pici vizet is lehet önteni hozzá (max. 0,5 dl-t). Sózzuk, borsozzuk, néhány percig rotyogtatjuk, hogy a hagyma is megpuhuljon teljesen, illetve a szósz is kissé besűrűsödjön, majd amikor késznek ítéljük, beletesszük a sajtot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és csak elkavarjuk, már nem forraljuk tovább. Azonnal kínálhatjuk. Nálunk nagy sikert aratott, azt mondták a lányok, máskor is legyen, méghozzá gyakran. :)


2020. május 21., csütörtök

Madártej - Vendégszakács a konyhámban 6.

Nagy lányom készítette ezt a finomságot, amikor apukája pudingot kívánt: :)


Madártej

1 liter tejet odatett főni.
6 házi tojást szétválasztott, ehhez adott 5 csapott evőkanál cukrot, 2 tasak vaníliás cukrot meg 1 tasak vaníliás pudingport, és kicsinként elkeverte majd felöntötte még kb. fél liter tejjel. Ezt hozzáöntötte a majdnem fővő többi tejhez, és kevergetve kiforralta. A tojásfehérjét keményre verte egy csipet sóval és 3 evőkanál cukorral, majd mikróban 1 perc és 45 másodperc alatt "kifőztem" (ennyi volt az én segítségem). Kiadagoltuk tálkákba a vaníliás sodót, és habgaluskákat szaggattunk a tetejére.


Megjegyzés: A pudingpor nem muszáj bele, elég a tojássárgája is, de akkor csak max. 1-1,2 l tejet kell használni hozzá. Mi így szeretjük azonban, kicsit sűrűbben.

2020. május 18., hétfő

Pikáns gombapástétom

Maradékok abszolút hasznosítása..... :)
Maradt gombapaprikás, maradt néhány kanálnyi rakott krumpli, és ott volt a grillezett hús pácának a a maradéka. És isteni lett belőle a gombapástétom, amit friss zöldségekkel ettem - először csak én, mert a lányok nem eszik a gombát, a férjem pedig csak délután-este evett belőle.
Persze, a receptet nem maradékokkal írom le, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy valakinek éppen ilyen maradékai legyenek. Méghozzá egyszerre. Ám felhasználható hozzá maradék krumplipüré, gulyás, gombapörkölt, bármi.


Pikáns gombapástétom

Hozzávalók 3-4 személyre: 35-40 dkg csiperke, 1 hagyma, 1/2 teáskanál pirospaprika, 2 szál új fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 közepes főtt krumpli, 2-3 főtt tojás, 1-2 evőkanál piri-piri szósz (vagy csiliszósz), 1-1 evőkanál teriyaki szósz és paprikalekvár, 1 teáskanál mustár.


Elkészítése: A felaprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd rádobjuk a karikára vágott új fokhagymát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 1/2 dl vízzel. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, beletesszük az ízesítőket (a csípős szósz, a teriyaki szósz, a paprikalekvár meg a mustár), ha szükséges, még sózzuk, illetve borsozzuk, és felöntjük a tejszínnel. Kb. 10 percig főzzük kis lángon, ezalatt meghámozzuk és feldaraboljuk a főtt krumplit meg a tojást. Mikor a gomba elkészült (és közben sűrűre főtt a szaftja), hozzáadjuk a krumplit meg a tojást, és botmixerrel összeturmixoljuk. Nem kell teljesen simára turmixolni, enyhén darabos is maradhat. Szükség szerint utánaízesítjük, majd friss vagy pirított kenyérre kenve, friss zöldségekkel kínáljuk.
Apró kenyér- vagy zöldségdarabokra nyomva hidegtálakon is jól mutatna.


2020. május 14., csütörtök

Pácolt, grillezett sertéstarja grillezett zöldségekkel

Nagyon szeretjük a szabad tűzön készült ételeket legyen szó akár grillezésről, akár bográcsban készült finomságokról. Azért a grillezés gyakoribb szokott lenni, könnyebb "összeütni", mint a bográcsost. A grillezett húsokat nincs mit agyonkomplikálni, de azért egy finom páccal már teljesen más ízélményt lehet elérni, mint az egyszerű só-borssal. Persze, az is finom, és néha az ember kimondottan arra vágyik, hogy minél egyszerűbb, natúrabb módon ízesített ételt fogyasszon, máskor viszont ízorgiára vágyik. No, ez a pác ilyen ízorgiává varázsolta a benne érlelt sertéstarját. És az égvilágon senki sem bánta. :) 

Pácolt, grillezett sertéstarja grillezett zöldségekkel

Hozzávalók (4-5 személyre): 8 szelet sertéstarja, só, bors, vörösbor;

a páchoz: 4-5 szál új fokhagyma vagy 10 cikk fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 csokor medvehagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 diónyi nagyságú gyömbér, 2 evőkanál paprikalekvár (vagy darált sós paprika), 1 evőkanál mustár, 2-3 evőkanál piri-piri szósz (vagy csiliszósz), 3-4 evőkanál teriyaki szósz (vagy szójaszósz), 1 citrom reszelt héja, ½ teáskanál currypor, 10 evőkanál olaj;

a zöldségekhez: 2 zsenge tök vagy cukkini, 2-3 kápia paprika és lila hagyma, 1-2 sárgarépa, só, bors, olaj, 1 citrom.

Elkészítése: A tarjaszeleteket megszórjuk sóval meg borssal és félretesszük. A páchoz az új fokhagymát meg a hagymát felaprítjuk, a medvehagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a gyömbért pedig meghámozzuk és lereszeljük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd beletesszük a hússzeleteket, és kézzel jól összeforgatjuk úgy, hogy a pác a húsokat jól bevonja, és hideg helyre tesszük legalább 2-3 órára, de még jobb, ha egész éjszakára vagy napra. A zöldségeket feldaraboljuk: a tököt ½ cm-es karikákra vágjuk, a kicsumázott paprikát elfelezzük, majd hosszában kettőbe hasítjuk, végül kettévágjuk keresztben is, a hagymát negyedeljük, a sárgarépát pedig zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk. Az összeset tálba tesszük, megszórjuk jól sóval és borssal, ileltve olajat locsolunk rá, és jól összeforgatjuk. Jó, ha ez is áll egy picit, kb. Fél órát. Ezután a húsokról kissé lekaparjuk a pácot, hogy ne égjen meg, és felforrósított grillrácson, időnként vörösborral meglocsolva mindkét oldalukon megsütjük. A zöldségeket is több adagban megsütjük a forró grillrácson. Vigyázat, hoyga  vékony sárgarépaszeletek nehogy megégjenek. A zöldségeknek nem kell teljesen megpuhulniuk, csak roppanósra. Amikor a zöldségek elkészültek, tálba szedjük, meglocsoljuk citromlével, és a grillezett tarja mellé kínáljuk.

Megjegyzés: A megmaradt pácot ha felöntjük tejszínnel vagy kókusztejjel, és jól kiforraljuk, különleges mártást kaphatunk belőle, amit a hús mellé kínálhatunk. Vagy ha ezt nem szeretnénk, felhasználhatjuk valamilyen más étel ízesítésére, fontos azonban, hogy csak olyan ételhez használjuk, amihez a pácmaradékot hőkezeljük. Én egy pikáns gombapástétomhoz használtam fel. 


Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással

A ráérős reggelik kategóriába tartozó finomság. Egy szombat reggel készítettem el, miközben a lányok még aludtak, a férjem pedig nyírta a füvet a kertben. Jólesett neki a finom reggeli. :)


Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással


Hozzávalók (2 személyre): 3-4 barna csiperke, 2-3 cikk fokhagyma, olívaolaj, só, bors;
a szószhoz: 3 fehér csiperke, 1 lila hagyma, 1,5 dl tejszín, 1 teáskanál szárított tárkony, só, bors, citromlé, olívaolaj;
továbbá: 4 szelet kenyér, pici olívaolaj, 4 tojás, só, ecet, metélőhagyma.

Elkészítése: 2-3 evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított lila hagymát, majd rádobjuk a feldarabolt fehér csiperkét, 1-2 percig kavargatva pároljuk, sóval, borssal, szárított tárkonnyal ízesítjük, majd felöntjük a tejszínnel, öntünk hozzá kevés vizet is, és hagyjuk megfőni. Amikor elkészült, botmixerrel simára vagy darabosabbra turmixoljuk, utánasózunk-borsozunk, ha szükséges, illetve citromlével ízesítjük. (Ezt el lehet készíteni előre is, tálaláskor kissé újramelegíthetjük.) A barna csiperkét félbe, majd szeletekre vágjuk, és 3-4 evőkanál olívaolajon, nagy lángon, állandóan kavargatva megpirítjuk. Végül hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, elkeverjük, még 1-2 percig pirítjuk, csak ekkor sózzuk-borsozzuk, majd félrevesszük. Közben vizet forralunk, megsózzuk, illetve kevés ecetet (2-3 evőkanálnyi) teszünk bele, valamivel megkavarjuk a vizet, és a merőkanálba feltört tojásokat óvatosan beleengedjük az edény közepébe. Kb. 3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük. Ezalatt grillserpenyőben pici olívaolajat forrósítunk, és a kenyérszeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk benne. A kenyérszeleteket tányérra tesszük, eloszlatjuk rajtuk a pirított gombát, mindegyikre egy-egy buggyantott tojást helyezünk, és meglocsoljuk gombaszósszal. Metélőhagymával megszórva kínáljuk.

Megjegyzés: Fontos az időzítés. Ha jól dolgoztunk, akkor pont jókor készül el minden a leírás sorrendjében, és nem hűl ki. Hogy a buggyantott tojás főzése is könnyen menjen, mielőtt elkezdenénk készíteni az ételt, jó, ha a tojásokat egyenként feltörjük egy-egy pohárba, és csak öntjük át a merőkanálba, onnan pedig beleengedjük a főzővízbe. Amíg a tojások elkészülnek, éppen megpiríthatjuk a kenyérszeleteket is.

Tipp: Ez az étel úgy lenne az igazi, ha a barna csiperke helyett valamilyen aromás erdei gombát használhatnánk, pl. rókagombát vagy vargányát, de így is nagyon finom. Aki teheti, viszont, próbálja ki erdei gombával.



Hamburger - vendégszakács a konyhámban 5.


Már sok hamburger van a blogomon, de nem mindegyiknél van zsemlerecept is. Az alábbiakban viszont egy nagyon finom zsemlének is közlöm a receptjét. A teljes hamburgernek meg az a legnagyobb különlegessége, hogy 70-80 százalékban kicsi lányom műve, csak néhány veszélyesebb műveletet végeztem el én (pl. a hagyma és uborka karikázása, a hús sütése), illetve a zsemlék formázását is közösen végeztük. Ha igazán jó hamburgert szeretnétek enni, akkor készítsétek el ezt, nem fogtok csalódni. Kiegészíthető paradicsommal, salátával, ketchuppal is, nálunk áprilisban készült, karantén is volt, ezért azzal egészítettük ki, ami éppen volt otthon: hónapos retekkel. :) És egyből dupla adagot indítottunk - mindenből. ;) 


Hamburger 

Hozzávalók (4-5 személyre):
a zsemléhez (5-6 darabhoz): 35 dkg + kevés liszt, 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor, 5 g szárított élesztő (vagy 20 g friss), 1 tojás, 10 dkg tejföl, 0,8-1 dl tej, 2 evőkanál olaj; 1 tojás, magvak;
a húspogácsához: 40-50 dkg darált marhahús, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pici zsiradék;
a pácolt hagymához és uborkához: 3 lila hagyma, 1 kígyóuborka, 5 dl víz, 1,5 dl ecet, só, cukor, 2 teáskanál szemes bors, 1 teáskanál koriandermag, 4 babérlevél;
az öntethez: 1 egész tojás, 2 dl olaj, 2 teáskanál mustár, 2 dl görög joghurt, só, bors, porcukor;
továbbá: sajtszeletek, tetszés szerinti zöldségek (saláta, spenót, paradicsom, retek), esetleg ketchup.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztunk (lehet, nem kell az összes tej, függ a liszt milyenségétől és a tojás méretétől is, ezért csak kicsinként adagoljuk), majd letakarva 50-60 percig kelesztjük. Ezután lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, és 5-6 részre osztjuk (attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb zsemléket szeretnénk). Szép gömbölyű zsemlékké formázzuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. Hagyjuk kelni még 15-20 percig, majd lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokos sütőben, légkeverésen aranybarnára sütjük (15-20 perc). A pácolt zöldségekhez forrni tesszük a vizet az ecettel meg a fűszerekkel, illetve annyi sóval és cukorral, hogy kellemes, harmonikus ízű felöntőlevet kapjunk, és kb. 5 percig forraljuk. Karikára vágjuk a lila hagymát és az uborkát, külön-külön tálba tesszük, majd rászűrjük a forrásban lévő levet úgy osztva el, hogy a hagymát és az uborkát is jól ellepje. Az öntethez az egész tojásból, az olajból és 1 teáskanál mustárból botmixerrel fél perc alatt majonézt készítünk, majd hozzáadjuk a másik teáskanál mustárt meg a joghurtot, illetve sóval, borssal és porcukorral ízesítjük tetszés szerint. A húspogácsához a darált húst összegyúrjuk a zúzott fokhagymával, valamint ízlés szerinti sóval és borssal, majd  (tálalógyűrű segítségével) kb. 10 cm átmérőjű, max. kisujjnyi vastag húspogácsákat készítünk belőle. Olajjal vagy vajjal vékonyan megkent grillserpenyőben (vagy ha van rá lehetőség, akkor grillen) mindkét oldalukon megsütjük. A zsemléket kettévágjuk, megkenjük öntettel, ráhelyezünk egy-egy húspogácsát, ráhelyezünk egy-egy sajtszeletet, kirakjuk tetszés szerinti feltétekkel, meglocsoljuk további öntettel, és befedjük a zsemle felső felével.

Megjegyzés: A majonézt és a pácolt zöldségeket előre is elkészíthetjük, majd a zsemlét készítjük el. Ha jól időzítünk, mire a zsemlék megsülnek, elkészülnek a húspogácsák is, így azonnal tálalhatjuk, amíg minden jó meleg. Ha netán kihűlne, a zsemlét meg lehet pirítani is, mielőtt betöltenénk.



2020. május 13., szerda

Rebarbara-eper habos képviselőfánk sós karamellel

Apák napja alkalmából készült ez a finom süti, amit nagyon szerettünk mindannyian.


Rebarbara-eper habos képviselőfánk

Hozzávalók (kb. 40 db-hoz), a fánkhoz: 6 dl víz, 15 dkg vaj vagy olaj, ¼ mokkáskanál só, 2 teáskanál cukor (nálam xilit), 35 dkg liszt, 6 tojás;
a töltelékhez: 4-5 rebarbaraszár, 50 dkg eper, 5 evőkanál cukor (xilit), ½ citrom leve, 1 csipet só, 1 evőkanál zselatinpor (10 g), 3-4 evőkanál hideg víz, 4 dl tejszín, 2 tasak Bourbon-vaníliás cukor;
a karamellhez: 20 dkg cukor (ide a xilit nem jó, mert bár olvad, de nem karamellizálódik, nem barnul), 2 evőkanál (kb. 8-10 dkg) vaj, 2 dl tejszín, szemcsés só;
a díszítéshez: néhány eperszem, citromfű vagy mentalevél.


Elkészítése: Egy edényben főni tesszük a vizet, a vajat, a sót meg a cukrot, majd miután a keverék fölforrt, egyszerre belezuttyintjuk a lisztet, és félrevéve a lángról elkeverjük. Visszatesszük a lángra, és addig kavarjuk, míg el nem kezd válni az edény falától. Félrevesszük, majd néha megkavarva hagyjuk kihűlni. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, és miután mindegyikkel alaposan elkevertük, kisebb adagonként hozzádolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát habzsákba adagoljuk, és kb. kétujjnyi távolságot hagyva közöttük, kis csúcsos halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire. Megvizezett ujjbeggyel a csúcsokat kissé visszanyomkodjuk, hogy sütés közben ne égjenek meg, majd hagyjuk állni legalább 30 percig, végül 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréssel sütjük. Kb. 10 perc után a hőt mérsékeljük 160 fokra, és további 20-25 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranysárgára nem sülnek. Közben a sütő ajtaját egyszer sem nyitjuk ki. Ezután kiszedhetjük, és hagyjuk kihűlni, majd mindegyiknek a tetejéről levágunk egy kis kalapkát.
A töltelékhez a jól megmosott (de nem hámozott) rebarbarát ujjnyi vastag darabokra vágjuk és odatesszük főni a cukorral, a citromlével meg egy pici vízzel. Amikor a rebarbara elszíneződött, hozzáadjuk a negyedelt (vagy ha nagyobbak az eprek, kisebb darabokra vágott) epret, és gyakran kavargatvasűrű, lekvárszerű szósszá főzzük (10-15 perc). Közben a zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, nagyon kis lángon folyóssá olvasztjuk, és hozzákeverjük az elkészült epres szószhoz. Ezt hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőben jól kihűtjük. Végül a tejszínt keményre verjük a vaníliás cukorral, és lazán összeforgatjuk a gyümölcsszósszal. A habot habzsákba töltjük, megtöltjük vele a képviselőfánkokat, és ráhelyezzük a kalapkákat. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a fánkok átpuhuljanak.
A karamellt csak tálalás előtt készítjük el, hogy ne dermedjen meg. Ehhez a cukrot szép aranyszínűre karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük vele, végül hozzáöntjük a tejszínt is, és addig forraljuk állandóan kavargatva, amíg eléri a kívánt sűrűséget. 1-2 csipet szemcsés sót kavarunk ekkor bele. (Jó, ha kellően folyós, hogy terülhessen, de ahogy a hideg fánkkal érintkezik, hamar kössön.) A karamellből minden fánkra óvatosan kanalazunk 1-2 teáskanálnyit, majd ahogy megdermedt rajta, kínálhatjuk is. Eperrel, zöld levelekkel díszíthetjük.




2020. május 8., péntek

Brazil limonádé

Ínycsiklandóan üdítő finomság a hamarosan beköszöntő meleg napokra.


Brazil limonádé

Hozzávalók 4 adaghoz: 4 zöldcitrom, 10 dkg cukor, 7 dl víz, 80 ml sűrített tej, jégkocka.
Elkészítése: A zöldcitromot forró vízzel alaposan megmossuk (én beledobtam a felforralt vízbe, és benne hagytam néhány percig. Így megváltozott, fakó lett a színe, de a limonádé ízét nem befolyásolja.), majd mindegyiket 8 felé vágjuk. Blenderbe tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összeturmixoljuk. Azonnal leszűrjük, és jégkockás poharakba töltjük. Nagyon finom, üdítű ízű ital.

2020. május 5., kedd

Fűszervajas csirkemell kuszkusszal

Most csak gyorsan átmásolom a receptet, ahogy lejegyeztem, hogy meglegyen itt is.


Fűszervajas csirkemell kuszkusszal

A fél csirkemelleknek (4 darabom volt) levágjuk azt a kis lógó darabkáját, majd két fólia között kb. fél cm-es lapokká klopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal és fokhagymaporral. Ezután a fagyos fűszervajat ujjnyi vastag karikákra vágjuk, 2-2 karikát ráhelyezünk a csirkelapok közepére, két oldalról behajtjuk a húst, majd feltekerjük. Lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban, de kis lángon kisütjük. Amikor elkészültek, hőálló tálba tesszük, és az időközben 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre (hogy biztos átsüljön, és mindegyik jó ropogós is legyen). Kuszkusszal, esetleg további fűszervajjal kínáljuk. A fűszervajhoz 15 dkg puha vajat simára keverünk pépesített zöldfűszerekkel (fokhagymaszár, petrezselyemzöld, medvehagyma és bármi egyéb, amit szeretünk), megsózzuk, és keverünk bele néhány csepp citromlevet is. Fóliára rakjuk csíkban, feltekerjük és a két végét megtekerve jó szorosra csavarjuk. A fagyasztóban tároljuk felhasználásig.

Fontos, hogy a fagyos vajat jól belecsomagoljuk a húsba, hogy a sütés alatt ne tudjon kifolyni, csak akkor, amikor kettévágjuk a húst, mint ahogy a képen is látszik. :) :)


2020. május 1., péntek

Vegán habcsók

Nagyon régóta készül nálunk ilyen habcsók, kb. azóta, amióta néhány évvel ezelőtt felfedeztem Mandy blogján. És bár én nyírfacukorral készítem, ami ugye, egy fokkal - sokkal - jobb, mint a répacukor, azért nem mondanám, hogy ez a habcsók hű, de milyen egészséges. Azért ahányszor csicserit eszünk egy évben, elmegy a habcsók is. És jó tudni, hogy nemcsak tojásból lehet habot verni, habcsókot készíteni. :)


Vegán habcsók

Hozzávalók: 1 csicseriborsó-konzerv leve, 20-25 dkg (1 bögre) nyírfacukor vagy cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás nyírfacukor, 2-3 csepp citromlé.

Elkészítése: A levet kézi mixerrel addig verjük, amíg jól kifehéredik, és már eléggé kemény lesz. Ekkor kezdjük el kanalanként hozzáadni a cukrot meg a vaníliát, és tovább verjük, amíg az összes cukrot beledolgozzuk. Végül beletesszük a citromlevet is, majd habzsákból halmokat nyomunk a sütőpapírra, és innen tovább, mint a rendes habcsóknál: 130 fokos sütőbe toljuk, de vissza is vesszük a hőt 110 fokra, és ezen a hőfokon, légkeveréssel sütjük-szárítjuk kb. másfél órán át. Időnként meg lehet nézni, mennyire száradt ki, lehet kevesebb idő is elég. Ha jónak ítéljük, nyitott ajtónál hagyjuk langyosra hűlni, majd ki lehet venni a sütőből, de a papírról csak akkor szabad levenni, amikor teljesen kihűlt.

Megjegyzés: Vanília helyett rumkivonattal vagy mandulaesszenciával is ízesíthető, illetve tetszés szerint ételfestékkel meg is színezhető.