2020. május 23., szombat
Sajtos kukorica-csicseriborsó tál
Sajtos kukorica-csicseriborsó tál
Hozzávalók 2-3 személyre: 3-4 szelet zsírszalonna, 10 dkg hajszálvékony sonka (NEM gépsonka, hanem igazi) vagy bacon, 1 vöröshagyma, 1 kukoricakonzerv, egy csicseriborsókonzerv, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál mascarpone (kb. 10 dkg), 20-25 dkg reszelt sajt, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A zsírszalonnát pici kockákra vágjuk, és egy edényben kiolvasztjuk. Amikor zsírját kiengedte, rádobjuk a vékonyan felcsíkozott sonkát vagy bacont, 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, és kavargatva megdinszteljük. Ekkor lehet hozzáadni 2-3 cikk fokhagymát is, de nekem kiment a fejemből, nem tettem bele. Azért jót tett volna neki, szerintem. Amikor a hagyma üvegessé vált, beletesszük a két leszűrt konzervet, elkeverjük, és hozzáadjuk a tejszínt meg a mascarponét. Illetve pici vizet is lehet önteni hozzá (max. 0,5 dl-t). Sózzuk, borsozzuk, néhány percig rotyogtatjuk, hogy a hagyma is megpuhuljon teljesen, illetve a szósz is kissé besűrűsödjön, majd amikor késznek ítéljük, beletesszük a sajtot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és csak elkavarjuk, már nem forraljuk tovább. Azonnal kínálhatjuk. Nálunk nagy sikert aratott, azt mondták a lányok, máskor is legyen, méghozzá gyakran. :)
2020. május 21., csütörtök
Madártej - Vendégszakács a konyhámban 6.
Madártej
1 liter tejet odatett főni.
6 házi tojást szétválasztott, ehhez adott 5 csapott evőkanál cukrot, 2 tasak vaníliás cukrot meg 1 tasak vaníliás pudingport, és kicsinként elkeverte majd felöntötte még kb. fél liter tejjel. Ezt hozzáöntötte a majdnem fővő többi tejhez, és kevergetve kiforralta. A tojásfehérjét keményre verte egy csipet sóval és 3 evőkanál cukorral, majd mikróban 1 perc és 45 másodperc alatt "kifőztem" (ennyi volt az én segítségem). Kiadagoltuk tálkákba a vaníliás sodót, és habgaluskákat szaggattunk a tetejére.
Megjegyzés: A pudingpor nem muszáj bele, elég a tojássárgája is, de akkor csak max. 1-1,2 l tejet kell használni hozzá. Mi így szeretjük azonban, kicsit sűrűbben.
2020. május 18., hétfő
Pikáns gombapástétom
Maradt gombapaprikás, maradt néhány kanálnyi rakott krumpli, és ott volt a grillezett hús pácának a a maradéka. És isteni lett belőle a gombapástétom, amit friss zöldségekkel ettem - először csak én, mert a lányok nem eszik a gombát, a férjem pedig csak délután-este evett belőle.
Persze, a receptet nem maradékokkal írom le, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy valakinek éppen ilyen maradékai legyenek. Méghozzá egyszerre. Ám felhasználható hozzá maradék krumplipüré, gulyás, gombapörkölt, bármi.
Pikáns gombapástétom
Hozzávalók 3-4 személyre: 35-40 dkg csiperke, 1 hagyma, 1/2 teáskanál pirospaprika, 2 szál új fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejszín, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 közepes főtt krumpli, 2-3 főtt tojás, 1-2 evőkanál piri-piri szósz (vagy csiliszósz), 1-1 evőkanál teriyaki szósz és paprikalekvár, 1 teáskanál mustár.
Elkészítése: A felaprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olívaolajon, majd rádobjuk a karikára vágott új fokhagymát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 1/2 dl vízzel. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, beletesszük az ízesítőket (a csípős szósz, a teriyaki szósz, a paprikalekvár meg a mustár), ha szükséges, még sózzuk, illetve borsozzuk, és felöntjük a tejszínnel. Kb. 10 percig főzzük kis lángon, ezalatt meghámozzuk és feldaraboljuk a főtt krumplit meg a tojást. Mikor a gomba elkészült (és közben sűrűre főtt a szaftja), hozzáadjuk a krumplit meg a tojást, és botmixerrel összeturmixoljuk. Nem kell teljesen simára turmixolni, enyhén darabos is maradhat. Szükség szerint utánaízesítjük, majd friss vagy pirított kenyérre kenve, friss zöldségekkel kínáljuk.
Apró kenyér- vagy zöldségdarabokra nyomva hidegtálakon is jól mutatna.
2020. május 14., csütörtök
Pácolt, grillezett sertéstarja grillezett zöldségekkel
Pácolt, grillezett sertéstarja grillezett zöldségekkel
Hozzávalók (4-5 személyre): 8 szelet sertéstarja, só, bors, vörösbor;
a páchoz: 4-5 szál új fokhagyma vagy 10 cikk fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1
csokor medvehagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 diónyi nagyságú gyömbér, 2 evőkanál
paprikalekvár (vagy darált sós paprika), 1 evőkanál mustár, 2-3 evőkanál piri-piri
szósz (vagy csiliszósz), 3-4 evőkanál teriyaki szósz (vagy szójaszósz), 1
citrom reszelt héja, ½ teáskanál currypor, 10 evőkanál olaj;
a zöldségekhez: 2 zsenge tök vagy cukkini, 2-3 kápia paprika és lila
hagyma, 1-2 sárgarépa, só, bors, olaj, 1 citrom.
Elkészítése: A tarjaszeleteket megszórjuk sóval meg borssal és
félretesszük. A páchoz az új fokhagymát meg a hagymát felaprítjuk, a
medvehagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a gyömbért pedig meghámozzuk
és lereszeljük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd beletesszük a hússzeleteket,
és kézzel jól összeforgatjuk úgy, hogy a pác a húsokat jól bevonja, és hideg
helyre tesszük legalább 2-3 órára, de még jobb, ha egész éjszakára vagy napra.
A zöldségeket feldaraboljuk: a tököt ½ cm-es karikákra vágjuk, a kicsumázott
paprikát elfelezzük, majd hosszában kettőbe hasítjuk, végül kettévágjuk
keresztben is, a hagymát negyedeljük, a sárgarépát pedig zöldséghámozóval
vékony szeletekre vágjuk. Az összeset tálba tesszük, megszórjuk jól sóval és
borssal, ileltve olajat locsolunk rá, és jól összeforgatjuk. Jó, ha ez is áll
egy picit, kb. Fél órát. Ezután a húsokról kissé lekaparjuk a pácot, hogy ne
égjen meg, és felforrósított grillrácson, időnként vörösborral meglocsolva
mindkét oldalukon megsütjük. A zöldségeket is több adagban megsütjük a forró
grillrácson. Vigyázat, hoyga vékony
sárgarépaszeletek nehogy megégjenek. A zöldségeknek nem kell teljesen
megpuhulniuk, csak roppanósra. Amikor a zöldségek elkészültek, tálba szedjük,
meglocsoljuk citromlével, és a grillezett tarja mellé kínáljuk.
Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással
Pirított gomba tárkonyos gombaszósszal, buggyantott tojással
Hamburger - vendégszakács a konyhámban 5.
2020. május 13., szerda
Rebarbara-eper habos képviselőfánk sós karamellel
2020. május 8., péntek
Brazil limonádé
2020. május 5., kedd
Fűszervajas csirkemell kuszkusszal
Fűszervajas csirkemell kuszkusszal
A fél csirkemelleknek (4 darabom volt) levágjuk azt a kis lógó darabkáját, majd két fólia között kb. fél cm-es lapokká klopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal és fokhagymaporral. Ezután a fagyos fűszervajat ujjnyi vastag karikákra vágjuk, 2-2 karikát ráhelyezünk a csirkelapok közepére, két oldalról behajtjuk a húst, majd feltekerjük. Lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban, de kis lángon kisütjük. Amikor elkészültek, hőálló tálba tesszük, és az időközben 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre (hogy biztos átsüljön, és mindegyik jó ropogós is legyen). Kuszkusszal, esetleg további fűszervajjal kínáljuk. A fűszervajhoz 15 dkg puha vajat simára keverünk pépesített zöldfűszerekkel (fokhagymaszár, petrezselyemzöld, medvehagyma és bármi egyéb, amit szeretünk), megsózzuk, és keverünk bele néhány csepp citromlevet is. Fóliára rakjuk csíkban, feltekerjük és a két végét megtekerve jó szorosra csavarjuk. A fagyasztóban tároljuk felhasználásig.
Fontos, hogy a fagyos vajat jól belecsomagoljuk a húsba, hogy a sütés alatt ne tudjon kifolyni, csak akkor, amikor kettévágjuk a húst, mint ahogy a képen is látszik. :) :)
2020. május 1., péntek
Vegán habcsók
Vegán habcsók
Hozzávalók: 1 csicseriborsó-konzerv leve, 20-25 dkg (1 bögre) nyírfacukor vagy cukor, 1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás nyírfacukor, 2-3 csepp citromlé.
Elkészítése: A levet kézi mixerrel addig verjük, amíg jól kifehéredik, és már eléggé kemény lesz. Ekkor kezdjük el kanalanként hozzáadni a cukrot meg a vaníliát, és tovább verjük, amíg az összes cukrot beledolgozzuk. Végül beletesszük a citromlevet is, majd habzsákból halmokat nyomunk a sütőpapírra, és innen tovább, mint a rendes habcsóknál: 130 fokos sütőbe toljuk, de vissza is vesszük a hőt 110 fokra, és ezen a hőfokon, légkeveréssel sütjük-szárítjuk kb. másfél órán át. Időnként meg lehet nézni, mennyire száradt ki, lehet kevesebb idő is elég. Ha jónak ítéljük, nyitott ajtónál hagyjuk langyosra hűlni, majd ki lehet venni a sütőből, de a papírról csak akkor szabad levenni, amikor teljesen kihűlt.
Megjegyzés: Vanília helyett rumkivonattal vagy mandulaesszenciával is ízesíthető, illetve tetszés szerint ételfestékkel meg is színezhető.