2011. február 26., szombat

Fűszeres szűzérmék diós ropogóssal

Ha ellátogattok a Kifőztük oldalára, és ITT ingyenesen letöltitek a magazin idei 2-es számát, ezt a receptet is megtaláljátok benne. Isteni vasárnapi vagy ünnepi ebéd, és még a "szétválasztás törvényeinek" is megfelel.

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertésszűzpecsenye
1 evőkanál szemes bors
½ teáskanál koriandermag
½ teáskanál Provence-i fűszerkeverék
olaj

a körethez:
40 dkg zöldborsó
5 dkg vaj
2 evőkanál mascarpone vagy tejföl
őrölt szerecsendió
3 szál sárgarépa
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1 dl tejszín
1 kis csokor petrezselyemzöld

a diós ropogóshoz:
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1 közepes vöröshagyma
10 dkg dióbél
½ teáskanál koriandermag
1-2 teáskanál zsemlemorzsa

A húst megmossuk, papírtörlővel szárazra törölgetjük, majd kisujjnyi vastag érmékre vágjuk. A szemes borsot, a koriandermagot és a provence-i fűszerkeveréket összedaráljuk, és megszórjuk vele a szűzérmék mindkét oldalát. A hússzeleteket egy tálba helyezzük és félretesszük.
A dióropogóshoz a vajat az olajjal felforrósítjuk és megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát. A koriandermagot mozsárban összetörjük, hozzáadjuk a hagymához és együtt pirítjuk. Végül a dióbelet is nagyobb darabokra tördeljük és a hagymára dobjuk. Pár percig együtt pirítjuk, majd rászórjuk a zsemlemorzsát, elkavarjuk és félrevesszük. Csak a végén sózzuk meg.
A zöldborsót forrásban lévő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és azon forrón - a vajat hozzáadva - krumplinyomóval áttörjük. A sárgarépát meghámozzuk, majd kicsi hasábokra daraboljuk. Az olajat és a vajat felhevítjük, rádobjuk a sárgarépát és addig pároljuk, amíg roppanósan puha nem lesz. Amikor kész, megszórjuk sóval, az apróra vágott petrezselyemzölddel és felöntjük a tejszínnel. Egyet-kettőt forralunk rajta és félretesszük.
Egy grillserpenyőt kikenünk olajjal, jól felforrósítjuk és a szűzérméket
5-5 perc alatt szép pirosra sütjük mindkét oldalukon. A húst csak
a tányéron sózzuk; a zöldborsópürével és a tejszínes sárgarépával
tálaljuk, a tetejére pedig diós ropogóst szórunk.

2011. február 23., szerda

Csirkecombok gyümölcsös céklaágyon

A recept a Kifőztük februári számában jelent meg. Nagyon finom és kiadós téli étel, érdemes kipróbálni még hamarjában, amíg lehet hozzá céklát találni. A Kifőztük 2-es, februári száma letölthető ingyenesen ITT, regisztráció és/vagy belépés után. 

Csirkecombok gyümölcsös céklaágyon

Nincs is ennél egyszerűbb étel: csak gyorsan beleteszünk mindent egy tepsibe, a sütő pedig végzi a dolgát. Hétköznapra, vasárnapra, vendégváráskor egyaránt jól jöhet, nem kell órákat bíbelődnünk vele, a tényleges munka kb. 20 perc. Lehet további körettel – pl. szalmakrumplival,  krumplipürével vagy párolt rizzsel – tálalni, azok nélkül viszont kitűnő fogás a szétválasztó diéták húsnapján.

Hozzávalók 4 személyre:
 8 db felső csirkecomb vagy 4 egész comb
1 közepes cékla
2 lila hagyma
2 birsalma vagy alma
1 citrom
1 fej fokhagyma
bors

Elkészítése:
A csirkecombokat megtisztítjuk az esetleges tollmaradványoktól, megmossuk és papírtörlővel felitatjuk róluk a vizet. Mindegyiket megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A céklát megmossuk, meghámozzuk, majd félbe, illetve vékony cikkekre vágjuk. A birsalmát kicsumázzuk és szintén cikkekre vágjuk, a hagymát megtisztíjuk, elfelezzük és felszeleteljük, a citromot pedig forró víz alatt megsikáljuk és héjastól vékony gerezdekre vágjuk. A zöldség-gyümölcsöket egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk és lazán összeforgatjuk. Ezután tepsibe vagy tűzálló edénybe terítjük őket, ráhelyezzük a combokat, szétszórjuk rajta a szétszedett fokhagymafejet, aláöntünk 2-3 dl vizet, alufóliával lefedjük és forró sütőben kb. 1 órát pároljuk-sütjük. Az utolsó 5-10 percben levehetjük róla a fóliát, hogy a húsok szépen megpiruljanak.

2011. február 21., hétfő

Padlizsánfőzelék rizspuffanccsal

Tökéletes hasznosítása a maradék rizsnek. De vigyázat, a rizs legyen jól megfőve, különben élvezhetetlen lesz a "fasírt". Én pontosan "élesben" jártam meg vele.


Padlizsánfőzelék rizspuffanccsal

Hozzávalók:
a főzelékhez: 2 csapott evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 evőkanál olaj, fél dl tejszín vagy 2-3 evőkanál tejföl, 50-60 dkg padlizsánpüré, só, bors, citromlé.
a puffancshoz: 25-30 dkg rizs, 2 marék fagyasztott kukorica, 2 tojás, 1 teáskanál fokhagymapor, 2 csapott evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése:
Összeállítottam először a rizsmasszát. A rizst, a kukoricát, a tojásokat és a fűszereket jól összedolgoztam, majd 2 csapott evőkanál zsemlemorzsával jól formázható masszává varázsoltam. (Lehet, hogy kevesebb is elég hozzá, függ a rizs nedvességétől, illetve a tojások nagyságától.)
Ezután elkészítettem a padlizsánfőzeléket. Az olajon a lisztet felforrósítottam, majd felöntöttem kb. 2 dl hideg vízzel. Amikor sűrű mártás lett belőle, hozzáadtam a pürésített padlizsánt (persze, előzőleg lesütött és megtisztított padlizsánhús volt - még ősz elején szoktuk eltenni a fagyasztóba), elkevertem és hozzáöntöttem a tejszínt. További vízzel hígítottam a kívánt állagúra. Hagytam jól kiforrni, közben kavargattam és sóval, borssal, citromlével ízesítettem. Direkt nem tettem bele semmi más fűszert, mert a padlizsánnak úgyis elég intenzív az íze és a puffancs enyhén fokhagymás aromája jól kiegészítette.
Amikor a főzelékem megvolt, lefedtem, hogy melegen tartsam és kisütöttem a puffancsokat. Evőkanálnyi rizses masszából először golyókat formáztam, majd kissé ellapítottam őket, hogy könnyebben süljenek és kevesebb olajat kelljen használjak. Az ecetes paprika eredetileg csak díszként került mellé, de azzal együtt is finom volt. Mondanom sem kell: zöldségnapra, tésztanapra kitűnő fogás.

KAL - 2018.

2011. február 19., szombat

Majonézes céklasaláta

Mindig furcsállottam ezt a párosítást, bárhol is olvastam róla, aztán, amikor Alíznál is megjelent, azt mondtam: egy életem, egy halálom, bizony, én ezt kipróbálom. És lőn.
Mondjuk, tudni kell még azt is, hogy mindigis untam a zöldségek héjában való főzését, a céklát - a hosszú idő miatt - meg pláne, úgyhogy (már nem is éppen most) bevezettem a nyersen való fogyasztását, amiért senki sem haragszik. Ezért aztán: én nyers céklából készítettem majonézes salátát a következőképpen:


Hozzávalók: 
3 közepes nyers cékla, 1 fekete retek, 1 alma, 1 evőkanál lenmag, só, 1 adag félperces majonéz, 2-3 evőkanál tejföl vagy joghurt, csipetnyi őrölt kömény, citromlé

Elkészítése:
A céklát, a retket és az almát meghámozzuk, majd a nagylyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk kevés citromlével és enyhén megsózzuk. Elkészítjük a majonézt a leírás alapján, majd hozzáadjuk a reszelt zöldségekhez és jól összekavarjuk. Belekavarjuk a tejfölt és a lenmagot is, végül további sóval és az őrölt köménnyel ízesítjük.

EK - 2011/11

2011. február 17., csütörtök

Mákos narancskrém gyümölcsnapra

Valami hasonlót mutatott be Gyöngyi is a blogján, de amikor én készítettem, már nem tudtam benézni hozzá. Az enyém így készült:

2 narancsot, 4 evőkanál mákot, 1/2 marék mazsolát, 1/2 marék diót és 1/2 marék mandulát, pici citromlével együtt botmixerrel sima krémmé dolgoztam. Kehelybe töltöttem és kiskanállal élvezettel elkanalaztam. Nagyon finom és eltelítő.

2011. február 15., kedd

Zöldséges pizzavariációk

Mostanában, ha pizzát eszem, ilyen és ehhez hasonlóakat készítek. A család többi része vagy kap rá húsfélét is, vagy nem.

Pizzatésztaként most már a gép használati utasításában talált receptet használom: tökéletes. Igaz, hogy nekünk kicsit sok, de le szoktam fagyasztani.

Hozzávalók: 1 teáskanál száraz élesztő, 45 dkg liszt, 2 teáskanál só, 4 evőkanál olaj, 240 ml víz.
A hozzávalókat a leírt sorrendben belepakolom a gépbe, elindítom a pizzaprogramot és 45 perc múlva kiveszem.

A pizzákra pedig azt használok, ami éppenséggel van, vagy éppenséggel kedvem tartja. Általában fagyasztott zöldségekből készítem, kb. 40 dkg-ból. A zöldségeket egy serpenyőbe borítom (olaj nélkül) és saját levükben kb. 10-15 percig párolom. Ez nagyon jó módszer, mert elkerülhetjük azt, hogy valamelyik ne puhuljon meg csak a sütőben.
A pizzatésztát kinyújtom sütőpapíros tepsiben (csak kézzel nyújtogatom-húzogatom) és kb. 10 perc alatt elősütöm. Ezután megkenem pizzaszósszal vagy házi ketchuppal, megszórom oregánóval, szétoszlatom rajta a zöldségeket, megszórom reszelt sajttal, és még kb. 10 percre megy vissza a sütőbe.

KELT - 2012.

Karfiolos pizza (karfiol, sárgarépa, hagyma, kukorica, gomba)

Mexikói pizza (sárgarépa, borsó, kukorica, zöldbab, paprika, gomba, szalmakrumpli; a háttérben pedig látszik a sonkás része is)

Tésztanapon ehetőek.

2011. február 14., hétfő

Sült zöldségek

A mostani ötletet tagadhatatlanul Annától vettem át, bár ilyesmit én is szoktam időnként készíteni. Most viszont az ő gyorsvacsorája (ami azonban nem is annyira gyors, csak éppen nincs túl sok bajunk vele:)) juttatta eszembe, és egyik zöldségnapomra készítettem is belőle egy hatalmas adagot.
Ez tényleg egy olyan recept, amihez nem lehet mértékegységeket adni, azt teszünk bele, ami éppen van otthon, és mindenből annyit, amennyi éppen van, vagy amennyit szeretünk, rászánunk. Ezúttal, nálam így alakult a recept.

Sült zöldségek

Hozzávalók: 8 közepes krumpli, 2 sárgarépa, 3 paszternák, 3 zellerszár, 2 közepes cékla, 3 lila hagyma, 1 kis fej fokhagyma, 1,5 citrom, só, bors, őrölt koriander, olívaolaj

Elkészítése:
A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk és feldaraboljuk: a krumplit négybe hasítjuk, a vékonyabb répákat karikára, a vastagabbakat hasábokra vágjuk, a paszternákot szintén, a céklát ujujnyi vastag hasábokra, a zellerszárat 2-3 cm-es darabokra, a hagymát félbe majd még kettőbe-háromba, a citromot pedig szintén ügyes kis cikkekre. A fokhagymacikkek maradnak egészben. Mindent egy tálba teszünk, jól megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk korianderrel, illetve bármilyen más, ízlés szerinti fűszerrel-zöldfűszerrel, meglocsoljuk olívaolajjal és a kezünkkel jól-jól összeforgatjuk. Egy nagy tepsit vagy tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral és a zöldségeket beleborítjuk. Szépen eloszlatjuk, fedőt teszünk rá vagy lefedjük alufóliával és forró sütőben 1-1,5 órán át sütjük-pároljuk. Köretként tálalható bármilyen hús mellé, de önmagában, vagy valamilyen fűszeres mártással is nagyon finom fogás. Szétválasztó étrendek zöldség- és tésztanapjára kitűnő eledel!

EK - 2012/2

2011. február 12., szombat

Rántott szelet "színekkel"

Gyors ebéd. Finom ebéd, egészséges ebéd és nem utolsó sorban szép ebéd. Pont jó egy borongós-esős-sáros napon. Most itt nem ilyen az idő, hanem hétágra süt a nap és ezerrel fúj a szél, no meg a nadrág a seggedelmedhez fagy, ha kimész, nem is most ettük (hanem pont karácsony valamelyik napján), de ilyesmit készülök "gyártani" vacsorára.

Rántott szelet mexikói zöldségekkel

Hozzávalók: 1 csirkemell kicsontozva, fűszerek ízlés szerint, 3 tojás, liszt, tej, olaj, kb. 40 dkg mexikói zöldség, 5 dkg vaj, só.
Elkészítése: 
A csirkemellet felszeleteljük, enyhén kiveregetjük és befűszerezzük. Amíg áll egy keveset, elkészítjük a palacsintamasszát. A tojásokat felverjük, hozzákeverünk 10-15 dkg lisztet, majd annyi tejet, hogy palacsintaszerű masszát kapjunk. Az olajat felforrósítjuk, a hússzeleteket lisztbe és a masszába forgatjuk és a forró olajban aranysárgára sütjük. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a fagyos zöldségkeveréket és addig pároljuk saját levében, néha megkevergetve, amíg roppanós-puha nem lesz. Picit sózzuk és már tálaljuk is a hússal együtt.
Húsnapon fogyasztható.

KAL - 2012

2011. február 11., péntek

Díj

Ildytől kaptam. Nagyon köszönöm neki, és önző módon megtartom magamnak. :P Bár... inkább nem. Vegyétek úgy, hogy mindenkinek odaajándékoztam, akinek blogja van vagy nincs, akinek gasztroblogja vagy sem, szóval, vegyétek, vigyétek! Szabad a gazda. :)

2011. február 8., kedd

Kifőztük - 2011/2

Megjelent a Kifőztük internetes gasztromagazin februári száma!



Ismét egy szép és tartalmas szám, rengeteg téli, farsangi és Valentin-napi recepttel. Szeretettel készült, fogadjátok szeretettel! Letölteni továbbra is ITT lehet regisztráció és/vagy belépés után.

A következő receptjeimet találjátok meg benne:

"Fehér" saláta szalámival:



Csirkecombok gyümölcsös céklaágyon:









Fűszeres szűzérmék dióropogóssal:

2011. február 5., szombat

Currys sárgaborsó-főzelék

Nagyon tartalmas, nagyon laktató, különleges ízhatású fogás. Ezt készítettem a legutóbbi zöldségnapomon. Bármilyen feltéttel lehet tálalni, én pirosra sütött szalonnataréjjal és ecetes csilivel ettem délben, este pedig "üresen" .

Currys sárgaborsó-főzelék

Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 1 teáskanál currypor, 0,5 teáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál tejföl, só

Elkészítése:
A sárgaborsót többször megmossuk hideg vízben, és beáztatjuk, ha eszünkbe jut idejében:D. Ha nem, akkor sem baj, kb. 10-15 perccel később fő meg, de ennyi az egész hátránya. :) Hideg vízben (jó két-három ujjnyival lepje el a borsót) odatesszük főni, enyhén megsózzuk és beledobjuk a babérlevelet is. Közben a hagymát is megtisztítjuk, apróra vágjuk és a borsóhoz adjuk. Így főzzük puhára. Amikor a levét majdnem elfőtte (de azért inkább maradjon hígabb, mert hűlés közben amúgyis keményszik), beletesszük a zúzott fokhagymát, a curryport és az őrölt köményt, sózzuk ízlés szerint, illetve elkeverjük benne a tejfölt. Hagyjuk még kettőt-hármat lobbanni és félrevesszük a tűzhelyről. Lehet adni mellé bármilyen húsos pörköltfélét, gombapörköltet, húsos vagy hús nélküli fasírtot, kolbászt, virslit, de egyszerű sült szalonnával is finom. Jó étvágyat hozzá!

KAL - 2012

2011. február 4., péntek

Baráti ölelés és 199 rendszeres olvasó

4Gyerek megölelt.:)



Virtuálisan ugyan, de én nem is annak érzem, hanem nagyonis valósnak. Néhány hónapja "ismerjük" egymást és máris a barátjának tekint. Nagyon örülök ennek és hálás vagyok érte. Az érzés kölcsönös, biztosíthatom róla. És abban is biztos vagyok, hogy majd egyszer, ha személyesen is találkozunk, ez a dolog akkor sem fog megváltozni. Köszönöm, Éva!:)
5 bloggernek kellene továbbadnom, de azért egy kicsit csalni fogok, mert 5 bloggert képtelen vagyok kiválasztani. Ezért továbbadom:
- A ERDÉLYI KONYHA összes szerkesztőjének;
- A KIFŐZTÜK összes munkatársának;
- Húgomnak, Szannalinának, a Teszek-veszek, tanulgatok blog írójának;
- Katinak, a Főzőcske blog írójának és
- Ágnesnek, a Nem kell mindig kaviár blog írójának.

És csak úgy, mintegy mellékesen: ma jelölte be rendszeresen olvasott blognak a Kalandos konyhát a 199. olvasó. Köszönöm neki és a többi százkilencvennyolc olvasónak is a bizalmat és hűséget!:)

2011. február 3., csütörtök

Az ERDÉLYI KONYHA februári száma már kapható az újságárusoknál!!!

Ünnepek, nagy hideg, csapattalálkozó, "plusz munka" a következő könyv anyagával: mindez meg sem kottyant az Erdélyi konyha szerkesztőinek, mert ehét hétfőjén már az újságárusoknál volt a magazin legfrissebb, februári száma. Mint mindig: szép színesen és tartalmasan.



Ahogy feültjük a lapot, rögtön szembetaláljuk magunkat a hónap receptjével, Edóka remekbe szabott Cserépfazék.tortájával, amit az ivói találkozón volt alkalmam megkóstolni is.:)
A harmadik oldalon Kajuk Gyula, azaz Trendo vezércikke olvasható. Témája a Valentin-nap, de nemcsak egy szürke értekezés, hanem egy aranyos kis kerek történet, amit érdemes elolvasni.
A továbbiakban Ottis ajánl a háziasszonyoknak sok-sokféle fasírtreceptet, de nem akármilyeneket, hanem éppen hús nélkülieket.
A hónap gyümölcseként Edó ezúttal a csonthéjasokat választotta, és bebizonyította, hogy az önmagukban is finom csemegének számító olajos magvak megállják helyüket nemcsak a desszertekben, hanem az előételekben és a főételekben is.
Kibédi farsangi finomságokat mutat be a következő rovatban Jánossy Alíz főszerkesztő, a fakanálforgató tollforgató, amelyet olvasói levelek, azaz receptek és fotók alapján állított össze.
A továbbiakban a cseh konyha remekeivel ismerkedünk meg Jutka tolmácsolásában, és az írásból megtudjuk , hogy a csehek nagy kedvelői a leveseknek és a krumplinak.
Természetesen, a februári számból nem hiányozhattak a Valentin-napra ajánlott vágyfokozó ételek sem. Edó igyekezett olyan fogásokat készíteni, amelyek által a vacsora után is kellemes lehet az esténk.;)
Modern időket élünk, és e modern idők világához a gasztrobloggerek szorosan hozzátartoznak. És mivel februárban még mindig aktuális a kocsonya evése és főzése, illetve nemrég az egyik VKF! témája is a kocsonya volt (többek között), Gál Edith, annak háziasszonya, egy csokorra valót jelentetett meg a VKF!-re beküldött receptekből.
Ínycsiklandó ételekkel jelentkezett Zsuzsiga is, aki ehavi rovatában egy egyszerű, de finom és laktató menüvel várja húsmentesen táplálkozó olvasóit, de természetesen, nemcsak őket. A szép fotók láttán bárkinek megjöhet a kedve hozzá.
És még a lap felénél sem vagyunk ám!!!!!:)
A következő két oldalon Alíz interjúja olvasható Hunyadváry József hivatásos vőféllyel. A jóhumorú "versfaragó", ahogy saját magát nevezte az ősszel Székelyudvarhelyen megrendezett I. Magyaros Ízek Napján, a lakodalmi vőfélykedésbe és a történelmi lakomák szervezésének rejtelmeibe enged betekintést.
Hajnalka igazi télies ételekkel kedveskedik az olvasóknak, amelyekben a nagyanyáink idejében is népszerűségnek örvendő savanyú káposzta a sztár. Húsos és hús nélküli, gyorsan elkészülő és időigényesebb ételeket egyaránt találunk, ám mindegyiknek egy a jellemzője: nagyon finomak.
A lap közepén ismét Gál Edith jelentkezik egy New York-i ebédajánlattal, amelyet húga, Judith, a Jade konyhájából ajánlott az olvasóknak.
A 24-25. oldal a kezdő fakanálbajnokoknak szól, amelyben Alíz és jómagam ajánljuk jószívvel a mindenféle modern háztartási kütyüt, ámde megadjuk mindegyiknek a mechanikus, hagyományos alternatíváját is.
Az ízek anyanyelvéről értekezik Bányai Gyöngyi az ehavi pszichowellness-rovatban és a szokásos húsnapi, zöldségnapi és tésztanapi menüsorokkal színeket varázsol a szürke időbe. Érdemes javaslatait kipróbálni, az ízek teljesen illeszkednek a megszokott ízvilágba.
Borsos Dalma is csodás téli-farsangi finomságokat hozott Kolozsvárról: Kiss-Budai Tibortól csülkös babgulyást, amit a Spritz-caféban 5,90-ért veszteget, Okos Melindától, a tehetséges fiatal cukrászlánytól pedig gyönyörű lekváros rózsafánkokat. Ennél több nem is kellhet egy jó februári ebédhez!
Én is képviseltetem magam a lapban:D, méghozzá egy interjúval, amit Jászberényi Emesével, a Marosvásárhelyi Rádió egykori szerkesztőjével készítettem, és amelyből kiderül, hogy a közönség és a család "szolgálata" Emese néninek sosem okozott gondot, a kettő jól megfért egymás mellett. Egy gyors és finom körözöttet ajánl az olvasóknak.
Kajuk Gyula ebben a hónapban is remekel gasztronovellájával, amelynek témája ezúttal a székely-káposzta. Mellé pedig egy finom baboskáposzta receptjét írja meg "levélben", a "Húgának".:)
A továbbiakban kissé "felaprozódnak" a rovatok, Babszemanyu javaslatai ezúttal az emésztési problémákkal küszködő kisgyerekek anyukáinak szólnak, a Tini-rovatban 5 középiskolás lány tini-módra készült Valentin-napi menüt ajánl az olvasóknak, a magam billentyűzetéből származó Sajtlexikon ezúttal a brit és ír sajtokról szól, illetve végül, de nem utolsó sorban azt is megtudhatjuk Hajnalkától, hogy mit üzennek nekünk a csillagok februárra.
A következő két oldal a reklámoké, illetve egy teljesen új rovaté, a Gasztroesemény-naptáré. Ebben az új rovatban megemlítünk minden olyan kisebb-nagyobb rendezvényt (főzőversenyt, bármit, aminek valamilyen  gasztronómiai vonzata van), amiről tudomást szereztünk. Ennek érdekében, illetve, hogy a rovat minél hosszabb legyen, az olvasók is sokat tehetnek: amennyiben településükön, térségükben valamilyen gasztronómiai esemény, fesztivál közelgő megrendezéséről értesülnek, jelezhetik szerkesztőségünknek.
Utolsó előtti oldalunkon pedig, aki még nem fáradt el az olvasásban és főzésben - további kikapcsolódást találhat egy keresztrejtvény "személyében", ha versenyezhetnéke támad, beküldheti a pályázati szelvényt a helyes megfejtéssel, illetve kiderül, hogy kik az előző lapszámok szerencsés nyertesei.
Jól olvasgatást, jó főzőcskézést kívánunk mindenkinek!!!

2011. február 1., kedd

Betiltani a gyógynövények és természetes készítmények forgalmazását??????

Alíznál olvastam, és úgy gondolom, ez minél többünkhez el kell, hogy jusson. Kisgyermekes anyaként el nem tudnám képzelni, hogy minden apróság miatt valamilyen gyógyszert, antibiotikumot gyúrjak a gyerekembe. Mert bizony sokszor van, hogy nincs ilyesmire szükség! Aki hasonlóan gondolja, olvassa el az alábbi levelet, majd írja alá a petíciót EZEN A LINKEN!!!!


Agresszív búcsú a gyógynövényektől

Nem újkeletű a hír, különösen azok körében, akik használják a természetes gyógykészítményeket, vagy valamilyen szinten kapcsolatban vannak a természetgyógyászattal, hogy rossz napok következnek a gyógynövényekre alapozott készítmények forgalmazóira. Uniós törvény, egyetemes megszorítás, maffia ez, ami nem kerüli el a természetgyógyászatot, mint a gyógyszeripar legnagyobb ellenségét.

Régóta harcban áll a Big Pharma szervezet (melyhez a legnagyobb gyógyszeripari vállalatok is tartoznak) a naturista gyógyszerek forgalmazóival. És ez a harc lassan a vége felé közeledik, írja az egyik nemzetközi neves szakhonlap. Lassan nyilvános lesz, hogy alig több mint két hónapjuk van hátra a gyógynövényalapú termékeket forgalmazóknak, hiszen április elsejével betilthatja ezeket az Európai Unió. A honlap értesülései szerint a Big Pharma és az Agribusiness rövidesen egészségügyi és élelmezési monopolhatalmat szerez. Ugyanolyan törvények alapján tiltják be a természetgyógyászatban használt gyógynövény alapú szereket, mint amilyen törvények alapján megszabták, hogy milyen szereket kell tartalmazniuk különböző élelmiszereknek, mint például a kenyérnek, a konzerveknek és általában az élelmiszereknek, ahhoz, hogy az üzletek polcaira kerülhessenek.

Egyszerű törvényekről van szó, a Tradicionális Növényi Gyógyszer Direktíva, a Növényi Gyógyszer Bizottság (HMPC) új szabályozásairól, melyek szerint minden naturista termék gyógyszernek számít, ezért ugyanolyan szabályok szerint lesz forgalmazható, mint egy gyógyszer.Teljesen mindegy az, hogy a gyógynövénnyel őseink több száz évestapasztalattal gyógyítottak, most drognak számít majd. Az már csak hab a tortán, hogy az engedélyezési eljárások hatalmas költségeit a kistermelőknek lehetetlen lesz megfizetni. A történet innentől kezdve már nagyon egyszerű lesz: ha lenne is hajlandóság némely orvosban, hogy homeopátiás kezelésre biztassa betegeit, akkor sem írhat fel natúr gyógykészítményeket, mert nem lesznek ezek forgalomban. Hiába a több évezredes tapasztalat, a hatékonyság mellett tanúskodó sok eredmény, hiába minden érvelés, hogy nagyanyáink, nagyapáink, őseink is uniós vagy világkódexes engedély nélkül gyakorolták a természetgyógyászatot. A ma ismert gyógyfüvek, a méz, a teák hatása első számú ellensége a gyógyszeriparnak.

A média pedig rendelkezik akkora erővel, hogy elhitesse az emberekkel, ezek a szerek károsak: látunk majd iszonyú elváltozásokat az arcon, a belső szerveken, a nemi szerveken, amitől ugye, mindenki retteg, és szakemberek bizonyítják majd a tévében, hogy mindez a természetgyógyászatnak köszönhető. A tévé előtt ülők pedig csak hálálkodni tudnak ekkora nagy szeretet láttán, hogy ím, a tudomány megvédte őket a gonosz természetgyógyászattól. De hogy nézzük a napos oldalt is: bízom benne, hogy vagyunk még néhányan, akik nem dőlünk be a manipulálásnak, és nem tévesztenek meg a puccos dobozokban árult készítmények. Még mindig hiszem azt, hogy a több ezer éves gyógyászati hagyományoknak mégiscsak sikerül fennmaradni a fehér maffia háborújával szemben is.

Igazából, ha az emberek rájönnének, hogy csupán emberi természetükből adódóan mekkora erejük van a betegségekkel szemben, már akkor tönkremenne a gyógyszeripar.

We call on the European Commission to stop the Traditional Herbal Medicinal Products Directive (THMPD), Directive 2004/24/EC, which is set to remove access to the vast majority of herbal medicinal products beginning 30 April 2011.

THMPD abridges the rights of each European citizen to self-determination in managing health. It goes far beyond reasonable controls over dangerous products, and enters the realm of coercion by limiting options for treating health issues.

The public's access to herbal products that have traditionally been freely available must continue uninterrupted.