Kissé időigényes desszert, mert sok réteget kell külön elkészíteni, de megéri a fáradozást, mert nagyszerű a végeredmény. Jamie Oliver Colchester pudding nevű desszertje ihlette, kevés változtatással imitt-amott. És nagyon kiadós, nem is gondoltam volna, hogy ebből a kevés alapanyagból ilyen sok adag fog kijönni. Amin nem változtattam, de a receptben mégis módosítva írtam le, mert legközelebb úgy csinálom, az a cukormennyiség. Én az eredeti szerint készítettem, de nekünk az brutál édes volt, a férjem meg sem tudta enni az adagját egyből. Szóval ha valaki édesebben szereti, tegyen 15 dkg cukrot a tápiókagyöngy mellé, illetve kb. 15-öt a habsipkához is (ez utóbbi, ennyivel, kb. az ehetetlen kategória szerintem - 3 tojáshoz 4 evőkanállal tettem, és bőven sok volt).
Tápiókapuding gyümölcsöntettel és habsipkával
Hozzávalók 6-8
adaghoz, a pudinghoz: 10 dkg tápiókagyöngy, 6 dl tej, 5-6 dkg cukor, 1
klementin héja, 2 teáskanál vaníliakivonat, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, 2 dl
habtejszín; a gyümölcsöntethez: 25 dkg vegyes erdei gyümölcs, 2 csapott
evőkanál cukor, 2 klementin leve, esetleg kevés víz; a habsipkához: 3
tojásfehérje, 8 dkg cukor, 2-3 evőkanál víz, 1 csipet só, 1 evőkanál málnaecet;
a tetejére: 10 dkg mandula, 2 csapott evőkanál porcukor, 1 klementin héja.
Elkészítése:
Főzés előtt 1 órával a tápiókagyöngyöt beáztatjuk a tejbe. Egy óra múlva
hozzáadjuk az 5-6 dkg cukrot, a vaníliakivonatot meg a finomra reszelt
klementinhéjat, és kb. 10 perc alatt megfőzzük. Ezalatt jól besűrűsödik. A
tojássárgáját elkeverjük az 5 dkg cukorral, majd gőz fölött addig keverjük-verjük,
míg szép fehéressé nem válik, és kissé be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a
tápiókapudinghoz. A habtejszínt nem túl keményre verjük, összeforgatjuk a már
langyosra hűlt tápiókával, és hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni. A mandulát
folyó víz alatt átöblítjük, papírtörlővel kissé felszikkasztjuk, majd
összekeverjük a porcukorral meg a klementinhéjjal, sütőpapíros tepsire
terítjük, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük, és
hagyjuk kihűlni, majd durvára törjük. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük,
és kb. 5 perc alatt megfőzzük. A habsipkához a tojásfehérjét keményre verjük. A
vizet a cukorral felforraljuk, majd vékony sugárban a tojáshabhoz öntjük,
miközben kézi mixerrel folyamatosan verjük. Addig dolgozzuk, míg a hab jó kemény,
illetve fényes nem lesz. Előkészített kelyhekbe kevés öntetet kanalazunk, majd
pudingot halmozunk rá, ismét kevés öntet következik, végül pedig csillagcsöves
nyomózsákkal habsipkákat nyomunk rá. A tetejére csepegtetünk egy kevés
öntetlevet, illetve megszórjuk karamellizált mandulával.
Megjegyzés: Desszert a.k.a. "halikradesszert", by lányok. :D :D :D
KT - 2016/2