2016. június 30., csütörtök

Frissítő nyári limonádé

Már legalább 2-3 éve olvastam erről a limonádéról, amitől állítólag olvadnak a kilók. De akármennyire is haladó gondolkodású lennék (vagy legalábbis annak tartom magam), illetve bármennyire is szeretem kipróbálni az újdonságokat meg a különleges, meghökkentő társításokat, az uborka valahogy sosem fért bele a limonádéról "vallott nézeteimbe". :P Úgyhogy készítettem a vizet szorgalmasan sokszor és rendszeresen, de a kilók, persze, nemhogy nem olvadtak, hanem inkább szaporodtak. Biztos azért, mert sosem tettem bele uborkát. :P :D Nos, a napokban ismét nekiálltam a limonádé-készítésnek, s akkor gondoltam egy merészet és nagyot: beleszeeteltem egy uborkát is. Háááááát. Maradok inkább a kilóknál. Meg lehetett inni, nem mondom, sőt, akár finomnak is nevezhetném, de annyira furcsa ízvilág, hogy inkább lemondok róla. Megittam a teljes kancsónyit, egy fél délután még sok is volt, hoyg elfogyjon, de akkor is, uborka nélkül nekem jobban ízlik. Próbáljátok ki így is, úgy is, majd döntsetek kedvetekre.


Frissítő nyári limonádé

Hozzávalók 1 kancsónyi limonádéhoz: kb. 1 liter víz, 1,5 citrom, 1 kisebb uborka, 5-6 dkg friss gyömbér, 5-6 szál menta, néhány szál levendulavirág, jégkocka.

Elkészítése: A citromot, az uborkát, a gyömbért és a mentát jól megmossuk. A gyömbért héjastól lereszeljük, az uborkát pedig vékony szeletekre vágjuk. A kancsóba tesszük a mentát, a gyömbért meg a jégkockát és hosszú kanállal jól összekavarjuk, így a mentából felszabadulnak az illóolajok. Ezután belefacsarjuk 1 citrom levét (ha szeretnénk, a megmaradt héját is beledarabolhatjuk), beletesszük a karikára vágott fél citromot meg az uborkát is, végül pedig - a színhatás kedvéért is - néhány levendulavirágot teszünk bele. Azonnal is fogyasztható, de ha áll 15-20 percet még finomabb, aromásabb lesz. Nagyon jó szomjoltó, és a felhasznált alapanyagok jótékony hatásait is élvezhetjük.

Megjegyzés: Aki idegenkedik az uborkától, hagyja ki belőle, esetleg bármiylen szezongyümölcst használhat még hozzá.
KT - 2016/8
BA - 2018/7-8


2016. június 29., szerda

Ragacsos grillcsirke

Régen sütöttem utoljára csirkét, nagyon megkívántam. És persze, a család sem ellenkezett. :) Most iylen ragacsos páccal készült, és a könnyebb átsütés, illetve a szebb, egyenletesebb pirulás érdekében a csirkét már eleve kettévágtam. Amikor ilyen pácot készítünk, sütés közben kicsit jobban karamellizálódik, úgy néz ki, mintha megégne, ám szó sincs erről, a bőre finom, puha-ropogós lesz.


Ragacsos grillcsirke

Hozzávalók 3-4 személyre (magában, köret nélkül): 1 konyhakész grillcsirke (kb. 1,5 kg-os), só, bors; a páchoz: 1-1 evőkanál méz és paprikalekvár, 2-2 evőkanál balzsamecet, olívaolaj és Teriyaki-szósz, só, bors.

Elkészítése: A csirkét megmossuk, megtörölgetjük, majd hátán és mellcsontjánál átvágva kettévágjuk. Alaposan megszórjuk sóval és borssal, amjd elkészítjük a pácot. A hozzávalókat összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd rákenjük a két fél csirkére. Lehetőség szerint állni hagyjuk (hidegben, akár egész éjszakán át is), majd hőálló edénybe rakjuk, ráöntjük a megmaradó páclevet, és 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt szép piros-ragacsosra sütjük. Időnként megöntözhetjük a keletkezett szafttal. Körettel is kínálhatjuk, nekünk nem hiányzott, csak paradicsomsalátát ettünk mellé. És 3-an tüntettük el. :)
KAL - 2017


2016. június 28., kedd

Meggyes-túrós rétes

Nagyon finom, eléggé gyorsan elkészülő finomság akár hirtelen beállított vendégek számára, desszertként, akár másodiknak egy kiadósabb leves után, vagy csak uzsonnára, vacsorára.


Meggyes-túrós rétes

Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 2 csapott evőkanál búzadara, 40-50 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája + 1 egész tojás (házi), xilit vagy fruktóz, 1 citrom reszelt héja, 1-2 tasak vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vaníliapor, 30 dkg meggy (kimagozva).

Elkészítése: A leveles tésztát akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsi hossza. A tehéntúrót kézi mixer segítségével habosra keverjük a tojássárgájával, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral meg az ízlés szerinti xilittel (10-15 dkg mehet bele, a meggy úgyis savanykás). A kinyújtott tésztára rászórunk 1 evőkanál darát, majd a háromnegyedére rásimítjuk a túrós krémet, végül erre rászórjuk a maradék darát. Eloszlatjuk a krémen a meggyet, majd a tésztát (hosszanti oldalán) feltekerjük. Tepsibe helyezzük, éles késsel néhány helyen rézsútosan bemetsszük, majd lekenjük felvert tojással, és 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
KAL-2017


2016. június 27., hétfő

Zöldséges rizses hús

Nagylányom nem szereti a lecsót, de a rizses húst nagyon. Ám a főtt zöldséget sem szereti, de ha az rizses hús, akkor még a zöldséget is hajlandó megenni. Még akkor is, ha nincs hús benne. Jó, mi? :P :D
Az alábbi étel bárányhússal készült, a bárány főzővizéből pedig egy finom levest csináltam - minő meglepő a rizses hús maradékából. :)


Zöldséges rizses hús

Hozzávalók 4-5 személyre: 70-80 dkg csontos bárányhús (vagy bármilyen más hús), 1-2 hagyma, 3 új sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 20-25 dkg zöldborsó, 1 evőkanál paprikalekvár (vagy darált sós paprika, esetleg 1/2 piros kápia), 30 dkg rizs, olaj, só, bors.

Elkészítése: Hogy gyorsabban menjen, több oldalról "támadunk". :) A húst felöntjük hideg vízzel, és kuktában 15-20 perc alatt készre főzzük. A rizst fehéredésig pirítjuk 1-2 evőkanál olajon, majd felöntjük két és félszeres mennyiségű vízzel, enyhén megsózzuk, és készre főzzük. Végül leszűrjük, és folyó víz alatt át is öblíthetjük. A hagymát finomra aprítjuk, a finomra reszelt zellerrel együtt (lehet kockára vágva is beletenni :)) megdinszteljük. Hozzáadjuk a paprikalekvárt, majd a vékony karikákra vágott új sárgarépát, felöntjük kevés húslével vagy vízzel, sózzuk-borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a répa félpuhára nem fő. Ekkor hozzáadjuk a friss vagy fagyasztott zöldborsót, további vízzel/húslével öntjük fel, és készre főzzük. Ekkor beletesszük a csontról leszedett, feldarabolt húst, és hagyjuk rotyogni még néhányat. Végül belekeverjük a rizst is, utánaízesítünk, és tálaljuk.

Megjegyzés: A maradék már senkinek sem lett volna elég, ezért a bárány maradék főzővízébe tettem, tovább hígítottam, felforraltam, és tejfölös-tojásos habarással behabartam. Aprított petrezselyemzöldet szórtam rá, és másnap megvolt a finom levesünk. :)

NÚ-2019/márc.

2016. június 26., vasárnap

Alma-rebarbara leves mentával

Amikor eltelt a délelőtt egyéb munkával, de délben a gyerekeknek muszáj valami kedvükre való finomat enniük, akkor a gyümölcsleves az egyik legjobb választás. Szabály nincs rá, abból készülhet, ami éppen található otthon. Ezúttal az alma és a rebarbara volt a soros nálunk.


Alma-rebarbara leves mentával

Hozzávalók 4-5 személyre: 3 alma, 35 dkg rebarbara, cukor (nálam xilit és sztéviapor), 1 tojássárgája, 2-3 dl tej, 1 kis csokor menta, só, citromlé.

Elkészítése: Fölforralunk 2-2,5 l vizet, majd rendre beledobjuk a meghámozott, kockára vágott almát, és 2-3 perccel később a karikára vágott rebarbarát. Ízesítjük valamilyen édesítővel meg 1-2 csipetnyi sóval, 3-4 percig főzzük együtt (vagy ameddig szükséges, csak éppen nem főjenek szét a darabkák), majd hozzáöntjük a tej kétharmadát, és jól kiforraljuk. A tojássárgáját simára keverjük a félretett tejjel, fellazítjuk kevés forró lével, és hozzáöntjük a tűzről félrevett leveshez. Ízlés szerint utánaédesítünk-sózunk, illetve citromlével igazítunk az ízén. Belekeverjük a finomra aprított mentaleveleket, és hagyjuk hűlni. Akár langyosan, akár jól behűtve kínáljuk.

NÚ - 2019/5.

2016. június 25., szombat

Fűszeres, töltött csirketekercs

Egy finom tekercs, ami hidegen-melegen egyaránt finom. 


Fűszeres, töltött csirketekercs

Hozzávalók 6-8 személyre: 2 egész csirkemell kicsontozva (1,5-1,7 kg), só, bors, 2 evőkanál szárított rozmaring összezúzva, 3-4 evőkanál paprikalekvár (darált sós paprika), 15-20 dkg hajszálvékonyra szeletelt császárszalonna, 15 dkg sajt, olaj.


Elkészítése: A csirkemelleket félbevágjuk, majd mindegyiket úgy vágjuk be innen és onnan, hogy nagyjából ujjnyi vastag lappá tudjuk kiteríteni. Ha szükséges, kissé ki is klopfolhatjuk, én nem tettem. Mindkét oldalát megszórjuk sóval és borssal, illetve jól bedörzsöljük az összezúzott rozmaringgal, lazán feltekerjük, és néhány órára félretesszük. Ezután több rétegben alufóliát terítünk le, megkenjük kevés olajjal, császárszalonna-szeleteket helyezünk rá egymás mellé (6-7 szelet 1 húshoz), majd a húsdarabokat ráterítjük, megkenjük paprikalekvárral, ráhelyezünk néhány sajtcsíkot, és a helető legszorosabban feltekerjük. Az alufólia végit jól összeszorítjuk és megcsavarjuk. A becsomagolt húsokat hőálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és 220 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük-pároljuk. Végül óvatosan kicsomagoljuk, és visszatoljuk a sütöbe 5-10 percre, hogy a szalonna kissé megpiruljon rajta. Melegen bármilyen körettel tálalható, hidegen sok-sok friss zöldséggel kínáljuk. 
KT - 2016/7

2016. június 23., csütörtök

Csirkemáj-terrine

Csirkemájpástétom egy kicsit másképp...


Csirkemáj-terrine, azaz csirkemájpástétom formában fagyasztva

Hozzávalók 4-5 személyre: 50 dkg csirkemáj, 2 hagyma, 20-25 dkg vaj, 1-1 teáskanál borókabogyó és rózsabors, 1 babérlevél, só, bors, olaj, 1 evőkanál konyak vagy citromlé.


Elkészítése: Kevés olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a babérlevelet meg az összezúzott bogyós fűszereket, kavargatva pirítjuk egy keveset, majd rádobjuk az átnézett, jól megmosott csirkemájat, enyhén sózzuk-borsozzuk, és közepes lángon, lefedve, néha átforgatva saját levében készre pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd 3-4 csirkemájat félreteszünk, a többit pedig botmixerrel pürésítjük, vagy húsdarálón ledaráljuk. A májpüréhez kanalanként hozzáadjuk a puha vajat, és kézi mixerrel habosra dolgozzuk, miközben ízlés szerint utánasózunk-borsozunk, illetve beledolgozzuk a konyakot vagy citromlevet is. A félretett májat kis kockákra vágjuk, és lazán beleforgatjuk a krémbe. A pástétomot fóliával bélelt formába simítjuk és fagyasztóban jól kifagyasztjuk. Tálalás előtt kiborítjuk, és éles késsel szépen szeleteljük. Ha szobahőn áll, egy idő után teljesen átpuhul, kenhető lesz. Friss zöldségek kíséretében kínáljuk. 
(KT, 2016/7)

2016. június 22., szerda

Rizses lecsó padlizsánnal és csirkehússal

Mifelénk a lecsóba eredetileg nem jár tök vagy padlizsán, ám a román asszonyok  szoktak tenni bele. Nemrégiben egy ilyen jó, gazdag ízű romános lecsót készítettem, amibe kivételesen húsdarabkák is kerültek. :) 

Rizses lecsó padlizsánnal és csirkehússal (Ghiveci cu vinete, orez şi carne de pui)

Hozzávalók 4-5 személyre: 50 dkg csirkemell, 1 nagy padlizsán, 2 nagy hagyma, 3-4 paradicsom, 2-3 piros húsú paprika, 15 dkg rizs, 5-6 cikk fokhagyma, petrezselyemzöld, olaj, só, bors.


Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és folyó víz alatt átöblítjük. Hagyjuk lecsepegni. A csirkehúst kis kockákra vágjuk, majd fehéredésig pirítjuk kevés olajon. Kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz még 3-4 evőkanál olajat adva megdinszteljük a nem túl finomra aprított hagymát és a csíkokra vágott paprikát, majd hozzáadjuk a kb. 1x1 cm-es kockákra vágott padlizsánt, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, és néha megkeverve, illetve kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk. Amikor a zöldségek majdnem elkészültek, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, a lepirított húst meg a vékonyan felszeletelt fokhagymát, és 5-10 percig hagyjuk együtt rotyogni. Végül belekeverjük a rizst meg a finomra aprított petrezselyemöldet, utánaízesítünk, és jól összeforrósítjuk. 
(EK, 2016/7.)

2016. június 21., kedd

Töltött paradicsomalma, à la Saint-Hilaire Jozéfa

És itt egy harmadik finomság a Képes pesti szakácskönyv huszonnyolcadik, 1894-ben megjelent kiadásából. Egyszerű hozzávalókból készül, amik megtalálhatók minden háztartásban, és nem utolsó sorban pont erre az időszakra való. A paradicsomalma, természetesen, a paradicsom - akkori nevén. :)


Töltött paradicsomalma

Hozzávalók 4 személyre: 12 nagyobbacska, szép kerek paradicsom, 15 dkg rizs, 50 dkg hús (borjú vagy sertés, nálam borjú volt), 2 hagyma, olaj vagy zsír, só, bors, kevés pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld; a mártáshoz: a paradicsomok kivájt belseje, 1 kisebb hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 4 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, olaj, vajdarabkák, só, bors.


Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, csumájuk felőli végüket levágjuk, belsejüket kivájjuk. Megsózzuk, és üregükkel lefele fordítva tálra tesszük, hogy fölösleges leve lecsepegjen. A rizst enyhén sós vízben megfőzzük. Kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a finomra aprított hagymát, megszórjuk pici pirospaprikával, majd rádobjuk a nagyon kicsi kockákra vágott húst. Elkeverjük, és saját levében pároljuk, míg zsírjára nem sül. Ezután kevés forró vizet vagy húslevest öntve alá, gyakran kavargatva, készre pároljuk. Összevegyítjük a rizzsel és a finomra aprított petrezselyemzölddel, és félretesszük. A mártáshoz a hagymát üvegesre dinszteljük 3 evőkanál olajon, majd hozzáadjuk a kivájt baradicsombelsőt meg a felkarikázott fokhagymát, és addig főzzük, míg jól szét nem fő. Botmixerrel pürésítjük, vagy szitán áttörjük. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és a paradicsomalaphoz keverjük. Jól kiforraljuk, illetve sóval és borssal ízesítjük. Ízlés szerint cukor is tehető bele. A paradicsomokat megtöltjük a rizses hússal. Nagyobb méretű hőálló tálat kikenünk vajjal, belesimítjuk a szósz háromnegyedét, majd belehelyezzük a paradicsomokat. A maradék mártást a paradicsomokra kanalazzuk, majd mindegyik tetejére mogyorónyi vajat teszünk, és 180-200 fokos sütőben 25-30 perc alatt összesütjük. 

Megjegyzés: Ez a recept tökéletes pl. egy kis maradék sült hús vagy pörkölt felhasználásához. A családtagok észre sem veszik, hogy ugyanazt eszik, mint előző nap. ;) :P
(EK, 2016/7)

2016. június 20., hétfő

Borjúhús-göngyöleg (croquette) à la Saint-Hilaire Jozéfa

Az alábbi recept is a Képes pesti szakácskönyvből van, megfogott benne az, hoyg a húsmasszát ostyába tekerve kell kisütni. Érdekes recept, próbáljátok ki ti is. 


Borjúhús-göngyöleg (croquette)

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg darált borjúhús, 10 dkg szalonna, 1 sárgarépa, 1 hagyma, húsleves, 6 tojás, só, bors, 2-3 nagy ostyalap; a panírozáshoz-sütéshez: 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, bő olaj; a tálaláshoz: párolt zöldségek(pl. sárgarépa, zellerszár, hagyma, karfiol, brokkoli, gomba stb.).

Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd megdinszteljük rajta a hagymát és a finomra reszelt sárgarépát. Miután összeestek, hozzáadjuk a borjúhúst, és állandóan kevergetve, nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük sóval meg borssal, és kisebb lángon, lefedve készre pároljuk kevés forró húslevesel pótolva folyamatosan az elpárolgó folyadékot. Amikor a hús elkészült, kanál fokával 4 mélyedést csinálunk bele, és a mélyedésekbe egy-egy tojást ütünk. Az edényt visszafedjük, a lángot elzárjuk, és így hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, az egészet összekavarjuk (ha szükséges, deszkán kissé össze is aprítjuk), hozzáadjuk a két nyers tojást, és ha szükséges, utánaízesítünk. Az ostyalapokat kb. 10x6 cm-es (vagy ahogy a lapok adják) téglalapokra vágjuk, hirtelen hideg vízbe mártjuk őket, ráteszünk egy-egy evőkanálnyi adagot a húsmasszából, és feltekerjük. Lisztbe, felvert tojásba és morzsába forgatás után bő olajban aranybarnára sütjük. Roppanósra párolt zöldségekkel kínáljuk (hasábokra vágott sárgarépát, zellerszárat és újhagymát pároltam nagyon rövid ideig).
(EK, 2016/7)

2016. június 19., vasárnap

Tejleves, à la Saint-Hilaire Jozéfa

A recept az 1894-es kiadású Képes pesti szakácskönyvből származik. Köszönet a könyvért Bernád Juditnak, nagylányom osztálytársának a nagymamájának, aki azzal tisztelt meg, hogy kölcsön adta nekem néhány hónapra. Köszönöm neki a sok-sok kézzel írott receptet is, és nem utolsó sorban az ajándékba kapott kis desszertesvillát is. :)
A következőkben néhány a könyv alapján elkészített recept lesz olvasható.

Kicsi lányom választotta ki ezt a tejlevest, nagyon izgalmas volt számára, és nagyon ízlett is mindannyiunknak. Igaz, édessége révén inkább desszert kategória, de egy kiadósabb főétel esetén akár előtte, akár utána kiváló finomság. A mandulát kihagytuk belőle, egyikünk sem tudta elképzelni, hogy mandulával együtt rágicsáljuk... :P



Tejleves   (26. old.)

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 1 teáskanál vaníliakivonat, cukor (nálunk xilit volt), 3 tojássárgája, 1 csipet só; a tálaláshoz: őrölt fahéj, pirított zsemle- vagy kifliszeletek.

Elkészítése: A tejet fölforraljuk az ízlés szerinti cukorral, a sóval meg a vaníliakivonattal. Egy tálban simára kavarjuk a tojássárgáját, majd miután a tej fölforrt, kicsinként elkezdjük hozzáönteni a tojássárgájához, miközben habverővel erőteljesen kavarjuk, hogy ki ne csapódjon. Miután ráöntöttük az egészet, hagyjuk egy keveset hűlni, végül fahéjjal megszórva, pirított zsemleszeletekre öntve tálaljuk.

Megjegyzés: Ha mandulával szeretnénk készíteni az eredeti recept szerint,a  finomra tört hámozott mandulat a tejjel együtt fölforraljuk.
EK - 2016/7


2016. június 10., péntek

Tejszínes-zöldséges csirke

Amikor valami gyors kell, de a minőség sem mindegy. Fontos, hogy a zöldségeket ne főzzük szét, jó roppanósak maradjanak, inkább nyersek, mint átpuhultak. Van fog, meg lehet rágni... :)


Tejszínes-zöldséges csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy kicsontozott csirkemell, 50 dkg brokkoli, 50 dkg sárgarépa, 2 evőkanál mascarpone, 2 dl tejszín, só, bors, olaj, esetleg petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkemellet szeletekre, majd kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A sárgarépát szintén hansonló nagyságú hasábokra daraboljuk, a brokkolit pedig rózsáira szedjük. (Természetesen, amit kell, meghámozunk, illetve megmosunk.) Egy edényben olajat hevítünk, rádobjuk a húst, nagy lángon, állandóan kavargatva hirtelen (1-2 perc) megpirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük (Nagy legyen a láng, hoyg piruljon, és még ne kezdjen el levet engedni). A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a répahasábokat, és állandóan kavargatva kb. 5 percig pároljuk. ezután hozzáadjuk a megpirított húst meg a brokkolit, és lefedve, először saját levében, majd ha szükséges kevés forró vizet öntve alá 6-7 perc alatt megpároljuk. Ekkor hozzáadjuk a mascarponét, elkeverjük, felöntjük a teszínnel (ha kell, vízzel vagy tejjel is hígíthatunk rajta), és kb. 2 perc alatt kiforraljuk. Ha szeretnénk, végül aprított petrezselyemzölddel is megszórjuk. Főtt rizzsel kínáljuk, de önmagában is finom, laktató, illetve nem utolsó sorban tápláló.

2016. június 9., csütörtök

Nyár eleji káposztás csorba

No, már épp ideje, hogy júniusban is hozzak receptet. Nehéz, hosszú napok vannak mögöttünk. Főztem, de általában nem fotózós ételeket, ez a leves az első, amit ebben a hónapban fényképeztem. Jó kis nyár eleji, savanykás csorba. Romános beütésű, a tárkonyt én adtam hozzá önkényesen, eredetileg csomborral kellett volna, de azzal igen lucskos káposztás lett volna. :) Az adag nagy, kétszer ettünk belőle, ma kettővel többen is voltunk, és még mindig maradt. :)


Nyár eleji káposztás csorba

Hozzávalók 8-10 személyre: 4 szelet házi szalonna (több is lehet), 1 kg friss káposzta, 2-3 új sárgarépa, 1 darabka zeller, 2-3 krumpli, 2-3 szál újhagyma vagy 1 hagyma, 1 kisebb piros kápia paprika, 2 evőkanál paprikalekvár (darált sós paprika) vagy 2 teáskanál pirospaprika, só, ecet, 3-4 friss tárkonyág.

Elkészítése: A szalonnaszeleteket bevagdossuk, majd egy fazékban, kis lángon kiolvasztjuk, ropogósra sütjük. A taréjokat kiszedjük, félretesszük, és a zsírt is kimerjük, csak 2-3 evőkanálnyit hagyunk az edényben. Ezen megpirítjuk a finomra aprított újhagymát, majd hozzáadjuk a paprikalekvárt, elkeverjük, és felöntjük (forró) vízzel. Beletesszük a vékony csíkokra vágott káposztát, enyhén megsózzuk, és kb. 5 percig főzzük. Ekkor beletesszük a karikára vágott sárgarépát meg a felkockázott zellert, további kb. 5 perc után pedig a kockára vágott krumplit, a csíkokra vágott paprikát és a levelektől megszabadított tárkonyszárakat. Ha túl sűrű lenne, ekkor hígítjuk még annyi forró vízzel, hogy megfelelő legyen a sűrűrége. Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul, végül utánasózunk, ecettel ízesítjük, illetve megszórjuk a finomra aprított tárkonylevelekkel. Tálaláskor tejfölt is adhatunk mellé, de nem muszáj.

Megjegyzés: Az utóbbi időben sokszor bevetem azt a Jamie Olivernél látott trükköt, hogy vizet forralok a forralóban, és azzal öntöm fel az ételeket. Sokkal hamarabb elkészülnek így.              
EK - 2016/7