2017. július 31., hétfő

Napraforgós dinnyekrém

Ez kimondottan a csúnya de finom kategória. :P 


Napraforgós dinnyekrém

Hozzávalók 1 személyre: 15 dkg görögdinnyehús, 1 érett banán, 5 evőkanál hámozott napraforgómag.

Elkészítése:  A napraforgót előző este (vagy min. 2 órával korábban) beáztatjuk hideg vízbe, majd leszűrjük. A felkockázott dinnyét és a karikára vágott banánt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a napraforgómagot, és simára dolgozzuk. Nagyon laktató, energiadús finomság, kitűnő reggelire. Fogyasztása után legalább 1 óráig nem érdemes semmi egyebet enni.

FF - 2017/7

2017. július 30., vasárnap

Atayef, az arab palacsinta

Vagy cataif-nak is nevezik, de bármi legyen a neve, egy mennyei finomság. Sok lesz belőle, kiadós, ám annál hamarabb fogy. 


Atayef, az arab palacsinta

Hozzávalók 35-40 darabhoz: 30 dkg liszt, 7 dkg búzadara, ½ mokkáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szárított élesztő, ½ teáskanál őrölt kardamom, 2 evőkanál olaj, 6 dl meleg víz;
a krémhez: 40 dkg mascarpone (ricotta vagy tehéntúró), 2-3 evőkanál porcukor, 1-2 tasak vaníliás cukor, ½ - ½ teáskanál őrölt kardamom és fahéj;
továbbá: 10 dkg őrölt pisztácia, 1,5 dl víz, 2 evőkanál méz, citromlé.

Elkészítése:  Összevegyítjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk az olajat, illetve fokozatosan a meleg vizet, és sima masszává keverjük. Letakarjuk, és legalább 20-25 percig pihenni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a krémet, amihez a hozzávalókat simára keverjük. Elkészítjük a szirupot is a vízből, a mézből, illetve ízlés szerinti citromléből. Amikor a pihentetési idő lejárt, nagyon vékonyan olajozott serpenyőbe 9-10 cm átmérőjű köröket öntünk a masszából, és közepes lángon addig sütjük őket, míg az aljuk aranybarna nem lesz, a tetejük pedig szép buborékos-lyukacsos. Nem kell megfordítani a palacsintákat, csupán addig sütjük, míg a nyers tészta meg nem szilárdul a tetején. Ekkor tányérra szedjük, egy másik adagot teszünk sülni, és amíg az sül, az elkészült palacsintákat összehajtjuk úgy, hogy a széleket egymáshoz illesztjük, és kb. a közepéig ujjbegyeinkkel összecsípve jól összeragasztjuk. Így hagyjuk kihűlni. Miután az összes megsült és kihűlt, megtöltjük 1-1 teáskanálnyi krémmel, majd a krémes részt őrölt pisztáciába mártjuk. Tálaláskor mézes sziruppal leöntve kínáljuk.

Megjegyzés: Ha túrót vagy ricottát használunk, kevés joghurttal vagy tejföllel, esetleg tejszínnel lazíthatjuk, összeállíthatjuk a krémet.

PAL - 2017.


2017. július 29., szombat

Vándorok eledele 6. - Fűszeres csirkeszárnyak

... gyömbérrel, fokhagymával, pezsgővel...


Fűszeres csirkeszárnyak

Hozzávalók 4 személyre: 16-20 csirkeszárny, 1 hagyma, 2 paradicsom, 1 piros húsú paprika, 1 maréknyi fokhagymacikk, diónyi gyömbér, 1 csípős paprika,1 nagy csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj, kevés pezsgő vagy bor.

Elkészítése: A csirkeszárnyakat alaposan átnézzük, leöblítjük, konyhai törlővel megszárítgatjuk, illetve sóval és borssal ízesítjük. Egy lábosba kevés olajat öntünk, elterítjük benne a csíkokra vágott hagymát és paprikát meg az összedarabolt paradicsom felét, rászórjuk a lereszelt gyömbért meg a finomra aprított csípős paprikát, majd belehelyezzük a csirkeszárnyakat. Erre rászórjuk az egészben hagyott fokhagymacikkeket, a maradék paradicsomot, illetve eloszlatjuk rajta az összetépkedett petrezselyemzöldet, illetve kevés sót és borsot szórunk még a tetejére. Ha van borunk vagy pezsgőnk (ha nyaralás közben netán ünnepelni való adódik, mint nálunk), aláöntünk egy keveset, ha nem, kevés vízzel helyettesítjük, és lefedve, mérsékelt lángon, 20-25 perc alatt készre pároljuk. Félidőben ajánlatos a szárnyakar átforgatni, hogy egyenletesen puhuljanak. Lehet közben rizst főzni mellé, de nem muszáj: egyszerűen friss kenyérrel is nagyon finom és laktató, a keletkezett szaftot is mártogatva vele.

Megjegyzés: Csirkeszárny helyett csirkecombból is készíthetjük, illetve a csípős paprikát akár el is hagyhatjuk.

KT - 2017/8

2017. július 28., péntek

Sárgarépás karalábésaláta

Most, amikor minden van hozzá...


Sárgarépás karalábésaláta

Hozzávalók 3-4 személyre: 2 friss karalábé, 2 nagyobbacska sárgarépa, 10-15 szem koktélparadicsom, petrezselyemzöld, tökmag;
Az öntethez: 2 dl majonéz, 1 dl joghurt, 1 evőkanál magos mustár, só, cukor, fehérbors, esetleg citromlé.

Elkészítése:  A zöldségeket meghámozzuk. A karalábét lereszeljük a kis lyukú reszelőn, a sárgarépát pedig a kis lyukú reszelőn. A koktélparadicsomot szeletekre vágjuk, és összekeverjük a karalábéval meg a sárgarépával. Megszórjuk petrezselyemzölddel és tökmaggal, majd a majonézöntettel kínáljuk. Az öntet hozzávalóit simára keverjük, és tetszés szerint ízesítjük.


Megjegyzés: Ha szeretnénk, maradék sült vagy főtt hússal, esetleg jó minőségű füstölt sonkával is kiegészíthetjük. 

FF - 2017/7

2017. július 27., csütörtök

Töltött paprika hússal és hús nélkül

Itt egy nyári, elmaradhatatlan klasszikus. Hússal és anélkül. :) 


Töltött paprika hússal és hús nélkül

Hozzávalók 5-6 személyre: 18-20 paprika (lehetőleg színes), 40 dkg darált hús, 10 dkg napraforgó, len- és tökmag vegyesen, 1 nagy sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 2 hagyma, 30 dkg rizs, 2 kisebb tojás, 2 paradicsom, 2 dl paradicsomlé, csípős paprika ízlés szerint (elhagyható), zellerzöld, kevés liszt, olaj, só, bors, 1-2 teáskanál pirospaprika, esetleg cukor, illetve zsemlemorzsa.

Elkészítése: 
        1.      Előkészítjük a hozzávalókat.
        2.      A hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd rászórjuk a rizst, összekeverjük, és együtt pirítjuk fehéredésig. Végül belekeverjük a pirospaprikát is.
        3.      Tálba tesszük a húst, hozzáadjuk a fele hagymás rizst, a felaprított zellerzöld felét, illetve az egyik tojást, sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük.
        4.      Egy másik tálba tesszük a finomra reszelt sárgarépát és zellert, a maradék rizst, a finomra darált magvakat, a kockára vágott hámozott paradicsomot meg a finomra aprított zellerzöldet, hozzáadjuk a tojást, tetszés szerint ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Ha netán túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsával igazíthatunk az állagán.
        5.      A paprikákat jól megmossuk, majd végeiket levágjuk, és kicsumázzuk.
        6.      A kétféle tölteléket betöltjük a paprikákba úgy, hogy nem töltjük meg őket teljesen, majd a nyitott végükkel mindegyiket lisztbe mártjuk.
        7.      A megtöltött paprikákat fazékba helyezzük, ráöntjük a paradicsomlevet, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, illetve beletesszük a megmaradt zellerszárakat, és addig főzzük, míg a töltelékben a hús és a rizs meg nem fő. Tálalás előtt cukorral ízesítjük tetszés szerint.

Megjegyzés: Aki a levét sűrűbbre szeretné, külön készíthet rántást 1-2 evőkanál liztből meg zsiradékból, és beránthatja vele az ételt.  

KT - 2017/7


2017. július 26., szerda

Forralt "bor" gyerekeknek

Bár most nem éppen a forralt borok időszakát éljük, ugyebár, most fedeztem fel, hogy ez a régi recept (sok más régi recepttel együtt) még nincs fenn a blogomon. És hogy majd ne felejtsem el - mint eddig - jobbnak látom, ha most felteszem. Alkalomadtán meg lehet találni.


Forralt bor” gyerekeknek

Hozzávalók 4 személyre: 1 l almalé, 2 szegfűszeg, 2 kardamommag, 1 fahéjrúd, 1 kisebb csillagánizs, esetleg citromlé vagy cukor.


Elkészítése: Az almaléhez hozzáadjuk a fűszereket, és hagyjuk állni 1-2 óráig. Ezután fölforraljuk, 1-2 percig hagyjuk főni, majd levesszük a lángról, és hagyjuk hűlni egy keveset. Amikor ihatóra hűlt, a fűszereket eltávolítjuk belőle (vagy leszűrjük), ízlés szerint citromlével igazítunk a savasságán, vagy ha szükséges, kevés cukorral édesítjük, és poharakba töltve kínáljuk a gyerekeknek. 

Megjegyzés: Abban az évben, amikor ez készült, sok almánk termett, és kiszoríttattuk az összeset, így egész télen ihattuk a finom "bort" a gyerekekkel együtt. A bolti almalének nem ilyen sem a színe, sem az állaga. A jelek szerint idén is sok almának nézünk elébe... :)

ADV - 2015.

Zellerkrém

Néhány évvel ezelőtt magyarországi vendégek jöttek anyósomhoz. Egyezség szerint kijöttünk a kertbe grillezni, egy gyönyörű tavaszi napot töltve a szabadban, a zöldben. Akkor Marika egy kis ajándékzacskót adott át nekem, amiben jobbnál jobb régebbi vagy újabb szakácskönyvek voltak, és én meghatódva vettem át az ajándékot. A könyveket azóta is sokat forgatom, inspirálódom belőlük, és hálás vagyok neki értük. Az egyik könyvből egyszercsak egy kis cetlit láttam kihullni, és amikor felvettem, láttam, hogy egy kézzel írott recept van rajta. S bár egyből megtetszett, és többször előfordult már, hogy alapanyagot vettem hozzá, mégis jó hosszú idő telt el, amíg ténylegesen elkészítettem. Az arányokon picit módosítottam (pl. több fokhagymát tettem bele), illetve zellerzölddel és metélőhagymával is ízesítettem, de mondhatom, egy isteni reggelinek-vacsorának, esetleg tízórainak, szendvicsnek való krém kerekedett belőle. Próbáljátok ki. 


Zellerkrém

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zellergumó, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, fehérbors, olaj, 2-3 zellerlevél, metélőhagyma.

Elkészítése:  A zellergumót, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A hagymát finomra aprítjuk, a zellert kis kockákra vágjuk, a fokhagymát, 1 cikk kivételével, összezúzzuk. 4-5 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zellert meg a zúzott fokhagymát, és egy-egy kicsi víz hozzáadásával fedő alatt addig pároljuk, míg a zeller teljesen meg nem puhul. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel, és sűrűre főzzük. Amikor a zeller megpuhult és zsírjára sült, hozzáadjuk a fehér mártáshoz, beletesszük a maradék fokhagymát, valamint a finomra aprított zellerlevelet, és botmixerrel simára turmixoljuk, habosítjuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve tálaláskor megszórjuk aprított metélőhagymával. Tálalás előtt jól behűtjük.

Megjegyzés: Hasonlóan készíthetünk krémet más zöldségekből is (pl. sárgarépa, karalábé, brokkoli vagy karfiol), illetve akár vegyesen több zöldségből és összehozhatjuk. 

EK - 2017/8



2017. július 25., kedd

Túrókrémes palacsinta gyümölcsöntettel

A palacsintát bármilyen formában szeretjük: egyszerűen és flancosan, édesen vagy sósan, nekünk mindegy... :) Ez most egy flancosabb fajta, de nagyon egyszerű elkészíteni. :P :D 


Túrókrémes palacsinta gyümölcsöntettel

Hozzávalók: kb. 20 hígpalacsinta (a hagyományos lekváros palacsintánál leírt recept szerint készítve);
a krémhez: 30 dkg tehéntúró, 10-15 dkg tejföl vagy görög joghurt, 1 citrom leve, 10 dkg cukor (nálam xilit);
az öntethez: 25 dkg málna, piros és feketeribizli vegyesen, 3-4 evőkanál cukor (xilit), 2 teáskanál zseléfix, víz.


Elkészítése: A túrót összetörjük, elkeverjük a cukorral (ízlés szerint többet vagy kevesebbet is lehet tenni), majd belekeverjük a citromlevet, illetve fellazítjuk a tejföllel vagy joghurttal. A megsült palacsintákat megkenjük a krémmel, tálaláskor pedig meglocsoljuk az elkészült öntettel. Az öntethez a jól megmosott bogyós gyümölcsöket összeturmixoljuk a cukorral, a zseléfixel, illetve a tetszés szerinti vízzel. 

PAL - 2017.


2017. július 22., szombat

Gyors, egyszerű zöldpaszulyleves

... avagy mamaízű leves mama abroszán. Gyorsan, egyszerűen. Mert régebb is főztek ilyen ételeket a háziasszonyok, nem minden főtt órákig, főleg nem nyáron, amikor hajnaltól estig bőven akadt munka.
Ha már volt paradicsom a kertben, mama azzal készítette, amíg nem volt, az előző évben eltett paradicsomlé került bele.


Gyors, egyszerű zöldpaszulyleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 60-70 dkg zöldbab, 1 hagyma, 2 paradicsom vagy 2 dl paradicsomlé, 1 púpozott evőkanál liszt, 1-2 dl tejföl, 1 kis csokor zellerzöld, só;
a tálaláshoz: zöldhagyma, esetleg tejföl.

Elkészítése: Főni teszünk 2,5-3 liter vizet, enyhén megsózzuk. Amikor fölforrt, beletesszük a finomra aprított hagymát, a kis darabokra tördelt, alaposan megmosott zöldbabot és a zellerzöldet (mama ezt összekötözte, és végül kiszedte, én szeretm megenni is). Ha friss paradicsomot teszünk bele, akkor adjuk hozzá apró kockákra vágva, amikor a zöldbab félpuhára főtt, ha paradicsomlével készül, a babot készre főzzük. Amikor a zöldbab megpuhult, a lisztet elkeverjük a tejföllel, illetve a paradicsomlével vagy vízzel, és a leveshez öntjük. Jól kiforraljuk, utánasózunk, és félrevesszük. Ízlés szerint plusz tejföllel, illetve sóba mártott zöldhagymával fogyasztjuk.

KAL - 2018.
BA - 2018/6.

2017. július 21., péntek

Zelleres cukkinisaláta pikáns joghurtöntettel

A család imádja a salátákat. Az a jó bennük, hogy nagyobbik lányom is szívesen fogyasztja a nyers zöldségeket ellentétben a főtt-sült társaikkal. Hús mellé nálunk ritkán készül más köret, inkább valamilyen salátával fogyasztjuk, de egy ilyesmivel vacsorára önmagában is jóllakunk. 


Zelleres cukkinisaláta pikáns joghurtöntettel

Hozzávalók 2-3  személyre: 40 dkg cukkini, 15 dkg zellergumó, 1 piros kápia paprika, 15 dkg nyers brokkoli (elhagyható);
az öntethez: 5 evőkanál sűrű joghurt, 2 evőkanál édes-savanyú csiliszósz, 2 evőkanál halszósz, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál citromlé, ½ citrom héja, kevés tej vagy víz, esetleg só.

Elkészítése:  A jól megmosott cukkinit lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, a meghámozott zellergumót pedig a kis lyukú reszelőn. A paprikát kicsumázzuk és csíkokra vágjuk, a brokkolit vékonyan felszeleteljük. Az egészet tálba tesszük, kézzel lazán összeforgatjuk, majd tálaláskor leöntjük az öntettel. Az öntethez a joghurtot, a szószokat, a citromlevet, a citromhéjat meg a cukrot befőttesüvegbe tesszük, és jól összerázzuk. Ha szükséges még egy picit sózzuk, illetve tejjel vagy vízzel hígítjuk, és ismét jól összerázzuk.

Megjegyzés: Önmagában is fogyasztható finom, laktató saláta, de húsos ételek kísérője, körete is lehet.

FF - 2017/7

2017. július 20., csütörtök

Barbecue csirkeszárny magvas salátával

Ilyenkor, nyáron lehet grillezni is, anniy csupán a hátulütője a dolognak, hogy a pác megéghet és sem látványra, sem ízre nem hozza  a várt eredményt. Azért meg lehet próbálni...


Barbecue csirkeszárny magvas salátával

Hozzávalók 4 személyre: 12-16 konyhakész csirkeszárny, só, bors, barbecue-szósz, 4-5 evőkanál olaj;
a barbecue-szószhoz: 2 dl házi ketchup, 2-2 evőkanál szójaszósz és worcestershire-szósz, 1-1 evőkanál méz és cukor;
a salátához: 1 kínai kel, 1-2 piros húsú kápia paprika, 2-3 sárgarépa, 2-3 zellerszár, 1-2 lila hagyma, 5-5 dk napraforgó- és tökmag, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkeszárnyat megtörölgetjük, és enyhén megszórjuk sóval meg borssal. A szósz hozzávalóit simára keverjük egy tálban, majd beletesszük a csirkeszárnyat, kézzel jól összeforgatjuk, és lehetőség szerint állni hagyjuk egy ideig (akár egész éjszakán át is). Elkésítéskor a csirkeszárnyakat kiszedjük a pácból (leheőleg minél több pác maradjon rátapadva), hőálló edénybe rakjuk, meglocsoljuk kevés olajjal, és először lefedve, majd fedő nélkül 220 fokon kb. félóra alat készre sütjük. A salátáthoz a zöldségeket csíkokra vágjuk, illetve lereszeljük, megsórjuk kevés sóval, illetve meglocsoljuk citromlével, és öszeforgatjuk. Tálalás előtt olívaolajat locsolunk rá, és  a tányérokon megszórjuk magvakkal.

Megjegyzés: Ha van konyhai robotunk, ne átalljuk használni azt; az előkészített zöldségeket 1-2 perc alatt nagyon szép vékony csíkokra vagy szeletekre vághatjuk vele.

Tipp: A visszamaradt pácot állandóan kavargatva felforralhatjuk egy edénykében, és a hús mellé kínálhatjuk. 

EK - 2017/8

2017. július 18., kedd

Banános barackital

Most érik a barack, most van itt az ideje, hogy mindenféleképpen fogyasszuk. :) 


Banános barackital

Hozzávalók 1 személyre: 1 érett barack, 1 kisebb banán, 1-2 dl tej.

Elkészítése:  A barackot magtalanítjuk, a banánt meghámozzuk, és kb. 1 dl tejjel együtt blenderben simára turmixoljuk. Ha kanalazni szeretnénk, akkor el is készült, de ha iható finomságot szeretnénk belőle, akkor kicsinként hozzáöntjük a maradék tejet, és szintén habosra turmixoljuk.

Megjegyzés: Készíthetjük joghurttal is, ebben az esetben talán szükség lehet egy pici mézre az édesítéshez, illetve kevés vízre a hígításhoz.

FF - 2017/7

2017. július 15., szombat

Vándorok eledele 5. - Fahéjas húsgolyók paradicsomos tök-cukkinivel

Azóta birizgálja a fantáziámat ez a fahéjjal ízesített fasírt, amióta láttam a Csábító fűszer (A touch of spice/Politiki kouzina) című filmet valamikor a télen-tavasszal. És most, mivel éppen adott volt minden hozzá - nemcsak az alapanyagok, hanem maga a környezet is ;) - hát elkészítettem. Egy tökös-cukkinis körettel, amihez a cukkini még otthoni, de a két tököt dinnyevásárláskor nyomta a kezembe a piaci néni széles mosoly közepette - ha már szavakkal értekezni nem tudtunk, a mosoly szerencsére egy és ugyanazt jelenti minden nyelven. :)
A népek konyhája címke csupán azt jelenti ezúttal, hogy görögös beütésű, nem kimondottan egy eredeti görög ételről van szó, mégha szokás is errefelé fahéjas húsgolyót készíteni. :)



Fahéjas húsgolyók paradicsomos tök-cukkinivel

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált hús, 1 tojás, 2 szál újhagyma, 5-6 kis cikk fokhagyma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj, 5 dkg vaj;
a körethez: 2 kisebb főzőtök, 1 cukkini, 5-6 cikk fokhagyma, diónyi gyömbér, 2 nagy paradicsom, olívaolaj, só, bors, 1-2 teáskanál szárított oregánó, 1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy kapor).

Elkészítése: A húst összekeverjük a finomra aprított újhagymával, a lereszelt fokhagymával, a tojással, a fahéjjal és a zsemlemorzsával. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a masszát, majd diónyi golyókat formázunk belőle, és kevés forró olajban két oldalán pirosra sütjük. Ekkor a zsiradékba tesszük a vajat, hagyjuk felolvadni-forrósodni, majd egy kanál segítségével, a serpenyőt megdöntve, a forró zsiradékot a húsgolyókra kanalazzuk, míg egyenletesen szép aranybarna színt nem kapnak. Papírtörlőre szedjük, és melegen tartjuk. (Végülis a sütést csak akkor kell elkezdeni, amikor a köret már elkészült.)
A körethez a tököt és a cukkinit négybe hasítjuk, majd kb. 1/2 cm vastag darabokra szeleteljük. Felforrósítunk 5-6 evőkanál olívaolajat, rádobjuk a tökféléket, és erős lángon, gyakran kavargatva pirítjuk. Amikor a tök kezd összeesni (kb. 5 percnyi pirítás után), rászórjuk a lereszelt fokhagymát meg gyömbért, illetve az oregánót, és hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (vigyázat, a gyömbértől is csípős már), 2-3 percig rotsogtatjuk még, majd belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és félrevesszük a lángról. Fasírttal, előkészítéssel együtt kb. félórás étel.


2017. július 12., szerda

Ratatouille, avagy a franciák lecsója

Még sosem készítettem ratatouille-t, pedig nagyon birizgálta mindig a fantáziámat. De eljött az ideje, és nagyon ízlett mindenkinek, aki kóstolta. Férjecském, bár eleinte gyanakvóan méregette, miután megkóstolta, jól bepakolt belőle. :) Nagyon finom lett, na, minden öndicséret nélkül. :)


Ratatouille, avagy a franciák lecsója

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy lila hagyma, 1-1 piros, sárga és zöld húsú kaliforniai paprika, 2 kisebb cukkini, 1-2 padlizsán, 5 paradicsom, 1 dl fehérbor, 3 babérlevél, néhány ágacska friss kakukkfű, só, bors, olaj.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, amit kell meghámozunk, illetve feldaraboljuk: a hagymát csíkokra, a paprikát nagyobb darabokra, a cukkinit félbe, majd kb. ½ cm vastag szeletekre, a padlizsánt pedig kb. 2x2 cm-es kockákra. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, meghámozzuk, húsát pedig feldaraboljuk. A zöldségeket 2-2 evőkanálnyi olajon külön-külön erős lángon megpirítjuk, miközben szinte állandóan kavargatjuk, hogy le ne égjenek. A padlizsánhoz valamivel több olajra lesz szükség, mert jobban beszívja. Miután mindegyiket megpirítottuk, nagyobb serpenyőbe vagy lábosba tesszük, mellédobjuk a babérlevelet és a száráról lecsipkedett kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, aláöntjük a bort, és lefedve max. 5 percig rotyogtatjuk. Vigyázzunk, hogy a zöldségek ne főjenek szét. Pirított bagettel kínáljuk. Ez utóbbi az én fotómról szépen lemaradt a nagy igyekezetben. :P :D 

KT - 2017/7

2017. július 6., csütörtök

Brokkolis-húsos palacsintagombócok

A palacsinta bármilyen formában finom, akár édesen, akár sósan, akár egyszerűen, lekvárral vagy sajttal, akár valamilyen komplexebb krémmel, öntettel. Van, amikor gyorsan lezavarjuk, máskor meg rászánjuk az időt. Nos, az alábbi recept is egy picivel időigényesebb az egyszerű lekváros palacsintánál, de a végeredmény igazán megéri.



Brokkolis-húsos palacsintagombócok

Hozzávalók 4-5 személyre: 15 dkg liszt, késhegynyi só, ½ mokkáskanál sütőpor, 2 tojás, kb. 5 dl tej, kevés olaj;
a töltelékhez: 40 dkg darált hús, 1 hagyma, 1 kisebb kápia paprika, 1 teáskanál pirospaprika, 50 dkg brokkoli, 1 tojás, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy zabpehely, só, bors, 2 teáskanál szárított oregánó, bor (elhagyható);
a mártáshoz: 7 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 5 dl tej, 10 + 5 dkg sajt, 2 evőkanál tejföl vagy joghurt, só, fehér bors, 1 teáskanál szerecsendió.

Elkészítése:  A palacsinta hozzávalóiból sima tésztát keverünk (legegyszerűbb a konyhai robot segítségével), majd enyhén olajozott serpenyőben 8-10 palacsintát sütünk belőle. A mártáshoz a vajból és a lisztből fehér rántást készítünk, felöntjük a hideg tejjel, belekeverjük a tejfölt, és állandóan keverve jól kiforraljuk. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük, valamint belekavarjuk a lereszelt 10 dkg sajtot. A töltelékhez megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott paprikát is. Beletesszük a darált húst, és állandóan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy-egy kevés vizet vagy bort öntve alá, lefedve készre pároljuk, illetve végül zsírjára sütjük. A brokkolit sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, majd összeaprítjuk. A brokkolit összevegyítjük a húsraguval, hozzáadjuk a tojást, az oregánót meg a morzsát vagy zabpelyhet, és összekeverjük. Ha szükséges, utánaízesítünk. A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, és nagyjából kerekre formázzuk őket. A mártást hőálló edénybe simítjuk (néhány kanálnyit meghagyunk belőle), belehelyezzük a palacsintagombócokat, a meghagyott mártást rákenjük a gombócok tetejére, és 20-25 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Végül a palacsintákra szórjuk a lereszelt többi sajtot, és még náhány percre visszatoljuk a sütőbe, hogy ráolvadjon. 

PAL - 2017

2017. július 5., szerda

Gyömbéres gyümölcsturmix

Nagyon szeretem a különféle turmixokat, shake-eket, és amóta ismét van amivel turmixoljak, hát természetesen, ismét rendszeresen beiktatom őket. A kertben éppen termő és/vagy a piacon megvásárolható finomságokból pl. ilyen is készült: 


Gyömbéres gyümölcsturmix

Hozzávalók 1 személyre: 2 jó érett őszibarack, 1 maréknyi friss málna, 1 maréknyi friss feketeribizli, mogyorónyi vagy diónyi gyömbér ízlés szerint, citromlé.

Elkészítése:  A gyümölcsöket jól megmossuk, a barackot kimagozzuk és feldaraboljuk, a feketeribizlit leszedjük a száráról, illetve a gyömbért meghámozzuk. Blenderben vagy botmixerrel az egészet összeturmixoljuk citromlével ízesítve. Ha reggelire-uzsonnára készítjük, ajánlatos jó sűrűn hagyni, ha viszont napközben fogyasztjuk el, kevés vízzel hígítani is lehet. Ha  a gyümölcsök jó érettek, nem szükséges semmiféle plusz édesítés.

FF - 2017/7

2017. július 4., kedd

Habsipkás meggyes pite



Habsipkás meggyes pite

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 1 csipet só, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás;
a sárga krémhez: 3 tojássárgája, 2-2 evőkanál keményítő és cukor, 2 dl tej, ½ vaníliarúd
a meggyes krémhez: 50 dkg kimagozott meggy, 1 citrom héja, 10-15 dkg cukor, ½ vaníliarúd, 2 evőkanál keményítő, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só.
a tetejére: 3 tojásfehérje, 2 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor;
továbbá: kevés vaj és liszt.

Elkészítése: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot meg a porcukrot, és ujjbegyeinkkel morzsásra dolgozzuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal csak addig gyúrjuk finoman, amíg a tészta össze nem áll. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A tojássárgáját simára keverjük a cukorral, a kikapart vaníliamaggal, a keményítővel meg a tejjel, és kis lángon, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Egy másik edényben főni tesszük a meggyet a citromhéjjal, a cukorral, a kikapart vaníliamaggal meg a sóval, és kevergetve 2-3 percig főzzük. A keményítőt simára keverjük a citromlével, illetve kevés vízzel, félrehúzzuk a meggyet, hozzáöntjük a keményítőt, majd visszatesszük a lángra, és kavargatva besűrítjük. Mindkét krémet hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra (kb. 3 mm) nyújtjuk, és kibélelünk vele egy vajjal vékonyan megkent piteformát úgy, hogy a peremére is jusson. A fölösleget levágjuk. A tésztára sütőpapírt terítünk, a közepébe pedig babot vagy lencsét szórunk, és 180 fokon 10 percig sütjük (vaksütés). Ekkor eltávolítjuk a nehezéket meg a papírt, és további 5 percig sütjük még a tésztát. A sütőből kivéve rákenjük a tojásos krémet, és 5-6 percig sütjük, míg a krém egy kis kérget nem kap. Ezután óvatosan rákenjük a meggyes krémet is, és 160 fokra csökkentve a hőt 10-15 percig sütjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, kerek csöves habzsák segítségével kis habrózsákat nyomunk a pite tetejére, majd visszatoljuk a sütőbe néhány percre, vagy addig, amíg a hab a tetején enyhén barnulni nem kezd.


Megjegyzés: A leeső tésztával akár be is fedhetjük a pitét, vagy rácsot, egyéb díszeket is készíthetünk belőle. Ebben az esetben nem szükséges habrózsákat nyomni a tetejére. A recept cseresznyével vagy más gyümölccsel is elkészíthető.

KT - 2017/6
BA - 2018/6

2017. július 2., vasárnap

Rizses hús erdélyiesen

Elég ritkán készítem én ezt a hagyományos rizses húst, nem tudom, miért, pedig mindannyian szeretjük. Csirkéből így csinálom: 


Rizses hús erdélyiesen

Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg csirkealsócomb, 2 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 30 dkg rizs, zsír vagy olaj, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát finomra aprítjuk, megdinszteljük a felforrósított zsiradékon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Beletesszük a csirkecombokat, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a hús félpuhára nem fő. Ekkor hozzáadjuk a rizst, felöntjük másfélszeres mennyiségű vízzel (a hús alatt is van még folyadék), utánaízesítünk, elkavarjuk, és közepes lángon felforraljuk. Ezután a lángot kicsire vesszük (akár vasalátétet is helyezhetünk alá), az edényt lefedjük, és 10-15 percig főzzük csendesen. Amikor a rizs mind beitta a folyadékot, óvatosan átkavarjuk, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Savanyúsággal kínáljuk.


Megjegyzés: Rizses hús készülhet másfajta hússal is, Erdélyben talán a sertés a leggyakoribb, de nagyon ismert a ludaskása is.

KT - 2017/5

2017. július 1., szombat

Szederlekvár

Nálunk még éppen nem érik a szeder, egyelőre csak a málna ontja-ontja mézédes gyümölcseit, de hamarosan a szeder is megörvendeztet. Másnál viszont már érhet a szeder is, talán jól jön az alábbi egyszerű recept is. 


Szederlekvár

Hozzávalók 4-5 üveghez: 2 kg érett szeder, 20-30 dkg cukor, 1 citrom leve.

Elkészítése: A szedret átválogatjuk, és lehetőleg folyó víz alatt jól átmossuk. Hagyjuk alaposan lecsepegni, majd ép zománcú tiszta edénybe tesszük, rálocsoljuk a citromlevet, és elkezdjük főzni. Az elején ajánlatos sűrűn kavargatni, vagy akár 1-2 dl vizet is lehet aláönteni, a főzés során ez elpárolog. Miután fölforrt, a lángot kicsire vesszük (érdemes fémalátétet is helyezni az edény alá), és addig főzzük, amíg a szederszemek jól szétfőnek (15-20 perc). Ezután hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, és forrástól számítva, folyamatosan kavargatva 5-6 percig főzzük még vagy amíg eléri az általunk kívánt sűrűséget. Ezután csírátlanított száraz üvegekbe tesszük, rácsavarjuk a kupakot, néhány percre fejtetőre állítjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

EK - 2017/7