2017. október 31., kedd

Zöldborsófőzelék kukoricával és csirkezúzával

Egy kicsit megszaporítottam az egyszerú zöldborsófőzeléket. :) 


Zöldborsófőzelék kukoricával és csirkezúzával  

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkezúza, 3 hagyma, 50 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó, 1 kukoricakonzerv, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, tej, tejföl, só, bors, olaj.

Elkészítése:  A hagymát megtisztítjuk, félbe, majd csíkokra vágjuk. A csirkezúzát alaposan átnézzük, belsejét jól megkapargatva több vízben átmossuk. A hagymát megdinszteljük kevés olajon, rászórjuk a pirospaprikát, rádobjuk a zúzát, majd felöntjük vízzel, megsózzuk, és puhára főzzük. Legjobb és leggyorsabb, ha kuktában végezzük ezt. Amikor már puha, hozzáadjuk a zöldborsót, és addig főzzük (néhány perc), amíg ez is megpuhul. Hozzáadjuk a kukoricát, összerotyogtatjuk, majd besűrítjük a kevés tejjel elkevert liszttel. Belekeverünk 3-4 evőkanál tejfölt is, illetve, ha szükséges, további tejjel vagy vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánaízesítünk, és tálaljuk is.

KAL - 2018.

2017. október 29., vasárnap

Préselt csülök

Bár nem gyakran eszünk disznót, az utóbbi időben többször készítettem ilyen préselt csülköt, mert.... nagyon szeretjük. Nagyon jó alternatíva a bolti felvágottakra...


Préselt csülök (vagy csülöksajt)

Hozzávalók: 2 friss, csontos csülök, (egyenként kb. 1,2-1,3 kg-osak), só, tetszés szerinti fűszerek (pl. szemes bors, babérlevél, vagy bármi más az ízlésünknek megfelelően), 5-6 cikk fokhagyma, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése:  A konyhakész csülköt fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, beleteszünk kb. 2 evőkanál sót, illetve tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük, és vajpuhára főzzük. Akkor jó, ha a csontot egyszerű tekerőmozdulattal ki tudjuk venni belőle. Amikor már annyira hűlt, hogy könnyen tudunk dolgozni vele, kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük a pirospaprikával meg 1-2 merőkanálnyival a csülök főzőlevéből, majd beleforgatjuk a húsdarabokat. A fűszeres lének jól be kell vonnia a húst. Ezután egy tiszta 2 literes palacknak levágjuk a felső részét, és a húsdarabokat jól belepréseljük úgy, hogy az esetleges hézagokat kitöltse a fűszeres lé. Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 napra, hogy jól megdermedjen, majd ollóval óvatosan felvágjuk a palackot, és a megdermedt csülöksajtot kiborítjuk belőle. Tetszés szerint szeleteljük, és zöldségekkel kínáljuk.


Megjegyzés: A húsdarabokat őzgerinc- vagy kalácsformába is beletehetjük, a tetejére pedig valamilyen nehezéket teszünk, hogy jól lepréselhessük. 

KT - 2017/11
BA - 2019/1


Ciolan presat


Ingrediente: 2 ciolane proaspete (fiecare a câte 1,2-1,3 kg), sare, condimente după gust (ex. piper boabe, foi de dafin, sau orice altceva pe placul nostru), 5-6 căței de usturoi, 2 lingurițe boia de ardei dulce.

Prepararea: Ciolanul curățat și spălat în apă fierbinte se pune la fiert în apă rece împreună cu 2 linguri de sare și condimentele alese. Se fierbe la foc mijlociu până ce carnea se înmoaie bine și se desprinde de oase. Se scoate carnea din apa în care a fiert, se lasă să se răcorească puțin, se dezosează și se taie apoi în bucăți mai mari. Usturoiul se pisează, se amestecă cu boiaua și 1-2 polonicuri din zeama în care a fiert ciolanul, se toarnă peste carne și se amestecă cu grijă. Zeama aceasta condimentată trebuie să cuprindă bine bucățile de carne. După aceasta se taie pertea superioară a unui flacon de 2 litri, iar bucățile de carne se așază în flacon presându-le cât se poate de bine. Se toarnă puțin și din zeamă, cât să umple golurile eventual rămase. Se pune flaconul la frigider pentru cel puțin 1 zi, după care flaconul se taie și ciolanul se răstoarnă pe un platou. Se feliază și se servește cu legume după gust.

Observație: Bucățile de carne se pot pune și într-o formă de cozonac sau chec, punându-se deasupra ceva greu pentru a putea fi presate.

2017. október 28., szombat

Hagyományos lekváros palacsinta

Ez az abszolút alap-alap palacsinta. Mindenki egy kicsit másképp csinálja, nekem leginkább ez a tejes-vizes változat vált be. És bár akárcsupán 1 tojással is működne, sokkal jobb állagú lesz az, amiben több tojás van. Amikor készítettem (ez még a nyáron volt :) ) csak apró méretű tojásaim voltak, úgyhogy nagyobbacska tojásokból 2 is elég. Az elkészült palacsintákat természetesen bármivel meg lehet tölteni, a lekvár csak az egyik opció. 


Hagyományos lekváros palacsinta

Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 30 dkg liszt, 3 kicsi tojás, 2 csipet só, 3 evőkanál olaj, 2,5 dl tej, 4 dl(+2-3 dl) dl víz;
továbbá: lekvár, fahéj, porcukor.


Elkészítése: A lisztet simára keverjük a tojással, a sóval meg a kicsinként adagolt tejjel, majd hozzáadunk 2 evőkanál olajat, és belekeverjük a 4 dl vizet. Sütés közben, ha a tészta vastagodik, még keverünk hozzá kicsinként 2-3 dl vizet, ahogy a szükség kívánja. Olajjal vékonyan megkent serpenyőben kb. 20 hígpalacsintát sütünk belőle. A bármilyen lekvárt elkeverjük kevés fahéjjal, megkenjük vele a palacsintákat, és feltekerjük. Porcukorral megszórva kínáljuk. 

PAL - 2017.

2017. október 27., péntek

Tüdős spagetti

„Mivel én húst hónapszámra nem vehetek magamnak, a vasárnapi ebédem fénypontja a körömpörkölt. (...) Ezt eszem egyik vasárnap, a következőn tüdős spagettivel lepem meg magamat. (...) Paradicsommártással, de uborkasalátával is tűrhető étel. S főleg laktató. A nyomorult fogyasztónak van egy olyan illúziója: húst ettem.” 
Ezt írja Piros hús, fehér hús című novellájában Tóth Mária, az aradi születésű írónő. A novellájában megemlített vagy leírt receptek képet adnak arról,  hogyan étkez(het)ett egy nyugdíjas özvegy értelmiségi a forradalom utáni Románia fővárosában. Ajánlom szeretettel a teljes novelláskötetet elolvasásra: Még a fákat is lelőtték, Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár, 1998.

A tüdős spagetti receptjét pontos adagokkal írta le az írónő, aszerint készítettem én is. 



Tüdős spagetti

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg sertéstüdő, 20 dkg spagetti, 1 vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál olaj, só, bors, zsiradék, zsemlemorzsa.

Elkészítése:  A tüdőt sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni, és ledaráljuk. A spagettit sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tüdőt összekeverjük a spagettivel, hozzáadjuk a lereszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojássárgáját meg az olajat, sózzuk-borsozzuk, és összekavarjuk. Ezután beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét, és zsiradékkal megkent, morzsával megszórt hőálló edénybe simítjuk. 180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük. Paradicsommártással vagy uborkasalátával kínáljuk.

Megjegyzés: A receptet teljesen a leírás szerint készítettem, és ízre nagyon finom, de állagra kissé száraz lett. 2 tojás helyett 4-et használva sokat javulna az állaga, vagy 1-2 evőkanálnyi tejfölt, netán besamelt is el lehetne simítani a tetején. Illetve, természetesen sajttal is meg lehetne szórni. Tüdő helyett darált hússal is elkészíthető.

EK - 2017/11.

2017. október 26., csütörtök

Gyümölcsös-magvas tejbegríz

Nem is annyira recept, mint amennyire csak egy klassz ötlet, hogy mit adjunk reggelire az iskolába induló gyerekeknek. Egy adag iylenből elegendő energiát, tápanyagot és vitamint vesznek fel néhány órára. Szoktam zabpehellyel vagy kölessel is helyettesíteni. Gyümölcsként pedig az éppen aktuális gyömölcsöket használjuk.


Gyümölcsös-magvas tejbegríz

Hozzávalók 2 személyre: 6 dl tej, 6 csapott evőkanál búzadara, 2 csapott evőkanál cukor (vagy más édesítő – méz, xilit stb.), 1 csipet só, gyümölcsök, magvak tetszés szerint.

Elkészítése: A tejet fölforraljuk, beletesszük a sót meg a cukrot, és állandó kavarás mellett beleszórjuk a búzadarát. 1-2 percig főzzük, vagy amíg besűrűsödik (de még folyékony, önthető), majd 2 öblös tálkába öntjük. A gyümölcsöket megmossuk, ha szükséges, feldaraboljuk, majd a magvakkal együtt rászórjuk a tejbegríz tetejére. Ha minél változatosabb színű „feltétet” használunk, a gyerekeknek annál kívánatosabb lesz. Gyümölcs helyett befőttet vagy lekvárt is használhatunk attól függően, hogy mikor minek van a szezonja.


Megjegyzés: Búzadara helyett zabpelyhet vagy kölest is használhatunk, mindkettőből finom kását főzhetünk, és azzal kínáljuk, ami éppen van. 

KT - 2017/9.

2017. október 25., szerda

Karalábéleves

Ez a leves Turós Lukács Lányok, asszonyok szakácskönyve című könyvéből van. Egyszerűsége ellenére is nagyon finom. 


Karalábéleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 őszi karalábé, 2 dkg zsír, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 liter csontlé vagy húsleves, só, esetleg kevés ecet, valamilyen apró szemű száraztészta.


Elkészítése: A karalábét vékony csíkokra vágjuk (vagy lereszeljük a nagy lyukú reszelőn), és a felforrósított zsíron kevés víz hozzáadásával megdinszteljük. Felöntjük a csontlével, miután fölforrt, beletesszük a száraztésztát, és addig főzzük, amíg a karalábé teljesen meg nem puhul. A vajból és a lisztből rántást készítünk, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöld felét, felöntjük kevés forró levessel, simára kavarjuk, és a leveshez adjuk. Jól kiforraljuk, illetve megsózzuk. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, rámerjük a forró levest, és megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel. Ha szeretnénk, nagyon kevés ecettel igazíthatunk az ízén. 

EK - 2017/9.

2017. október 23., hétfő

Rácsos, pudingos-almás sütemény

Apósom egyik kedvence ez a süti, és anyósom specialitása. Már sokféle pudinggal próbálta, az epressel ízlett a legjobban apósomnak is és a lányoknak is. De bármilyen másikkal is lehet készíteni.


Rácsos, pudingos-almás sütemény

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg zsiradék (vaj vagy zsír), 10-15 dkg cukor, 1 csipet só, 2 csapott teáskanál sütőpor, 1 tojás és 1 tojásfehérje,  kb. 2,5 dl joghurt vagy aludttej, kevés liszt;
a töltelékhez: 1 kg alma, 5 dkg cukor, 1-2 teáskanál fahéj;
továbbá: 2 tasak bármilyen ízű pudingpor, 7 dl tej, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1-2 evőkanál tej, porcukor.

Elkészítése: A lisztben elkeverjük a sót, a sütőport meg a cukrot, összemorzsoljuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a két tojást, és annyi joghurtot, amennyi szükséges, hogy jól nyújtható de nem ragacsos tésztát kapjunk. Hideg helyre tesszük, amíg az alma elkészül. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk, majd a cikkeket nem túl vékonyan összedaraboljuk. Rászórjuk a cukrot meg a fahéjat, és összekeverjük. A tésztát kettéosztjuk, felét lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe terítjük. Eloszlatjuk rajta a jól lecsepegtetett almát. A pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot főzünk, elkeverjük benne a vajat, amíg teljesen felolvad, és az alma tetejére simítjuk. A megmaradt tésztából rudakat sodrunk és rácsosan a tészta tetejére helyezzük. A rácsokat lekenjük a tejjel simára kevert tojássárgájával, és a süteményt 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a tetete szép aranybarna nem lesz. Miután kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

KT - 2017/10.

2017. október 22., vasárnap

Gundel-palacsinta

Az utolsó "darab" a Gundel Károly receptjeiből, amelyeket születésére emlékezve készítettem a Finom Falatok folyóiratunk szeptemberi számába. Fogadjátok szeretettel! :) 


Gundel-palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 2 tojás, 2 dl tej, 20 dkg liszt, 4-5 dl víz vagy további tej, 1 csipet só, olaj;
a töltelékhez: 20 dkg őrölt dióbél, 1,5-2 dl tejszín, cukor ízlés szerint, 5 dkg mazsola, 2-3 dkg cukrozott narancshéj, pici fahéj, 1 dl rum, esetleg tej;
a csokoládémártáshoz: 2,5 dl tej, 6-7 evőkanál cukor, 1 vaníliarúd, 10 dkg étcsokoládé, 1,5 dl habtejszín, 3 tojássárgája, 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 púpozott evőkanál liszt, 0,5 dl hideg tej.

Elkészítése: A palacsinta hozzávalóit simára keverjük, majd enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle. A töltelékhez a mazsolát és a vékonyan lehámozott narancshéjat rumba áztatjuk néhány órára, majd leszűrjük. Felforraljuk a tejszínt, hozzáadunk 2-3 evőkanál cukrot, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, majd beleszórjuk a diót, illetve leheletnyi fahéjat, és jól kenhető péppé főzzük. Ha szükséges, tejjel hígíthatjuk a megfelelő állagúra. A hűlés során a krém még keményedni fog. Miután langyosra hűlt, elkeverjük benne a rum felét, és félretesszük. A mártáshoz a 2,5 dl tejet felforraljuk 2 evőkanál cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével; a csokoládét megolvasztjuk vízgzőz fölött, a tejszínt kemény habbá verjük. A tojássárgáját simára keverjük a maradék cukorral, a kakaóporral meg a liszttel és a hideg tejjel, habverő segítségével habosra dolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, állandóan kevergetve hozzáöntjük a forró vaníliás tejet, majd kis lángra helyezve forrpontig hevítjük, de nem forraljuk fel. A lángról levéve még kavargatjuk egy ideig, majd fokozatosan a tejszínhabhoz dolgozzuk, és belevegyítjük a rum másik felét is. A cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, tányérra helyezzük, és közvetlenül tálalás előtt leöntjük csokoládémártással.


Megjegyzés: Az eredeti receptben még van egy mozzanat, amit én kihagytam: a megtöltött palacsintákat vajban körbepirítjuk, és úgy tálaljuk. Aki szeretné, így is készítheti. 

FF - 2017/9.


2017. október 20., péntek

Pikáns zöldséges csirke

Eszembe nem jutna zellerrel együtt készíteni a csirkét. De a román háziasszonyoknak igen. Egy régi folyóiratban találtam a receptet, és azért a magam módján készítettem el. nagyon finom étel, mindenki szerette nálunk. 


Pikáns zöldséges csirke

Hozzávalók (4-5 személyre): 1 egész csirke, 1 nagy hagyma, 1 kisebb zeller, 2 közepes sárgarépa, 1 zöld és 1 piros húsú paprika, 2-3 evőkanál csiliszósz vagy 1 csapott teáskanál csilipehely, 4 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál cukor, só, olaj, 2 evőkanál olívaolaj, petrezselyemzöld.


Elkészítése: A csirkét átnézzük és feldaraboljuk. A hagymát megdinszteljük 2 evőkanál olajon, majd hozzáadjuk az először nagyobb darabokra vágott, majd vékonyan felszeletelt zellert, és kevés vizet öntve alá 2-3 percig lefedve pároljuk. Hozzáadjuk a csirkét, ráöntjük a csiliszószt, megsózzuk, jól összeforgatjuk, és kevés víz hozzáadásával 20-25 perc alatt majdnem készre pároljuk. A sárgarépát lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, a paprikát vékony csíkokra vágjuk. 3-4 evőkanál olajon megdinszteljük először a sárgarépát, majd hozzáadjuk a paprikát, és kavargatva néhány percig dinszteljük. Egy tálkában összekeverjük az ecetet, a cukrot, kb. 1 teáskanál sót meg az olívaolajat, és ráöntjük a paprikás répára. Elkeverjük, ha szükséges, ízlés szerint utánaízesítünk, és kevés víz hozzáadásával kb. 5 percig pároljuk. Végül a répás keveréket hozzáadjuk a csirkéhez, óvatosan összekavarjuk, és 5-6 perc alatt jól összerotyogtatjuk. Ha szükséges, tovább igazítunk az ízén, és végül megszójuk aprított petrezselyemzölddel. Bármilyen körettel, vagy egyszerűen csak kenyérrel is tálalható.

EK - 2017/10.

2017. október 12., csütörtök

Kínai csirkeleves

Finom a húsleves, mese nincs, de néha megkívánunk egy kicsit másabb ízeket is. :) 


Kínai csirkeleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke csontos részei, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 darabka friss vagy szárított csípős paprika (ízlés szerint), ½ teáskanál kurkuma, néhány szál koriander- vagy petrezselyemzöld, 2 evőkanál szójaszósz, só, citromlé, 3-4 evőkanál napraforgóolaj, 1-2 evőkanál szezámmagolaj; a tálaláshoz: chow mein tészta, rizstészta vagy bármilyen más cérnametélt.

Elkészítése: A csirkedarabokat hideg vízben főni tesszük a sárgarépával és a patrezselyemgyökérrel együtt. Enyhén megsózzuk, és lehabozva, kis lángon finom, erős alaplevet főzünk belőle. A továbbiakban kétféleképpen járhatunk el. A hagymát, a fokhagymát, a csípős paprikát, a gyömbért, a kurkumát meg a zöldfűszert az olajokkal és 1-2 evőkanál forró vízzel együtt pépesítjük, majd egy lábosba öntjük, és állandóan kevergetve lepirítjuk. Ha nem szeretnénk pépesíteni, mindent finomra aprtíunk vagy lereszelünk, és az olajok keverékén megdinszteljük. Ezek után ugyanaz az eljárás. Hozzáadjuk a szójaszószt, és felöntjük annyi alaplével, amennyi levest szeretnénk. Ízlés szernt utánasózunk, illetve ciromlével ízesítjük, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor leszűrjük, és az időközben kifőzött tésztával, illetve a metéltre vágott sárgarépával kínáljuk. Megszórhatjuk valamilyen zöldfűszerrel is.
Megjegyzés: Ha az ízesítőket csak felaprítottuk, nem muszáj leszűrni a levest.

KT - 2017/10.
BA - 2018/2

2017. október 8., vasárnap

Santelli-rántotta

Italo Santelli olasz származású, sokáig Magyarországon élő vívómester volt. Kedvenc helye a Gellért szálloda volt, amelynek éttermét Gundel Károly vezette. Oda tért be szinte minden nap tízóraizni, és mivel ez a rántotta volt a kedvence, végül róla nevezték el.


Santelli-rántotta

Hozzávalók (1 személyre): 5 dkg házi füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2-3 evőkanál olaj, 3-4 tojás, só, bors, kevés sajt, petrezselyemzöld.


Elkészítése: A kis kockákra vágott szalonnát megpirítjuk az olajon, zsírját kiolvasztjuk. A kolbászt, a kicsumázott paprikát meg a paradicsomot vékony karikákra vágjuk. A szalonnára dobjuk a kolbászt, hagyjuk megpirulni, majd beletesszük a paprikát, és amikor kissé összeesett, hozzáadjuk a paradicsomkarikákat is. Megszórjuk sóval-borssal, addig pároljuk, amíg a paradicsom leve el nem fő. Ráöntjük a felvert, ízesített tojást, és lefedve, óvatosan rázogatva addig sütjük, amíg a teteje is meg nem dermed. Nem fordítjuk meg. Sajttal (parmezánnal a legjobb) megszórva kínáljuk. 

FF - 2017/9.

2017. október 7., szombat

Lazacos palacsintafalatok

Ideális partifalatka születésnapra, szilveszterre vagy bármilyen más alkalomra, de nem elvetendő sem reggelire-vacsorára, sem pedig tízóraira-uzsonnára. Szóval, igazi Jolly Joker! :) 


Lazacos palacsintafalatok 

Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg liszt, 1 késhegynyi só, 1 mokkáskanál sütőpor, 2 tojás, 3 dl tej, 6 dl víz, kevés olaj;
a krémhez: 50 dkg tehéntúró, 1-2 evőkanál tejföl vagy mascarpone, 30 dkg párolt lazachús (nem füstölt), 1 szál újhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors;
továbbá: uborka, koktélparadicsom, olajbogyó vagy tetszés szerinti más zöldségek.

Elkészítése:  A palacsinta hozzávalóit simára dolgozzuk, és olajozott serpenyőben nem túl vékony palacsintákat sütünk belőle. A krémhez a túrót villával összetörjük, a tejföllel vagy mascaponéval lazítjuk, majd belekeverjük a pirospaprikát és a finomra aprított hagymát. Ízlés szerint fűszerezzük, majd legvégül lazán beleforgatjuk a darabokra tépkedett lazachúst. A palacsintákat megkenjük a lazacos krémmel, feltekerjük, majd hűtőbe tesszük néhány órára, hogy jól megdermedjenek. Tálalás előtt jó vastag szeletekre vágjuk, és zöldségkarikákkal, olajbogyóval felváltva pici nyársakra húzzuk.


Megjegyzés: Ez a finomság kitűnő svédasztalra, mert egyszerűen elkészíthető, kiadós, és nem utolsó sorban látványos. Készíthetjük úgy is, hogy a pirospaprikát a palacsinta masszájába keverjük bele, a túrós krémet pedig fehéren hagyjuk. 

PAL - 2017

2017. október 5., csütörtök

Parasztos krumpli füstölt szalonnával

Gyors, egyszerű és olcsó fogás ebédre vagy vacsorára. A román konyha egyik remeke, hiszen a mai háziasszonyok épp az ilyen gyors és egyzsreű, de laktató fogásokat kedvelik.




Parasztos krumpli füstölt szalonnával (Cartofi ţărăneşti cu afumătură)

Hozzávalók (4 személyre): 1 kg krumpli, 25 dkg húsos szalonna, 10 dkg házi füstölt szalonna, 2 hagyma, só, bors, petrezselyemzöld, tejföl.

Elkészítése: A nem túl nagy krumplikat megmossuk, és héjában megfőzzük. Amikor kissé hűlt, meghámozzuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A házi szalonnát felkockázzuk, kiolvasztjuk a zsírját, illetve ropogósra pirítjuk. Hozzáadjuk a nagyobb csíkokra vágott húsos szalonnát, azzal is kavargatva pirítjuk kevés ideig, majd beletesszük a felaprított hagymát, és megdinszteljük. Egyszerre 2-3 evőkanálnyi vizet öntve alá, fedő alatt néhány percig pároljuk, vagy addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Ekkor beletesszük a feldarabolt krumplit, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és lazán összeforgatjuk. Tejföllel kínáljuk.

EK - 2017/10.

2017. október 4., szerda

Zöld szószos paradicsomsaláta grillezett sajttal

Ez a saláta nem most készült, de nekünk még mindig rengeteg a paradicsom a kertben, épp a napokban foglalatoskodtam azzal, hogy a nagy tálnyi koktélparadicsomból valami télen is felhasználhatót gyártsak. :) A sajt eredeti halloumi, Görögországból, isteni finom volt. 


Zöld szószos paradicsomsaláta grillezett sajttal

Hozzávalók 4 személyre: 8 szép, nagyjából egyforma méretű paradicsom (lehet többféle is), 2 lila hagyma, só, olívaolaj, 40-50 dkg grillezni való sajt (pl. halloumi);
a szószhoz: 1 csokor petrezselyemzöld, 10-15 bazsalikomlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál tahini (szezámpaszta), 2-3 evőkanál citromlé, 6-8 evőkanál olívaolaj, só, kevés víz.

Elkészítése:  A paradicsomot és a hagymát szép, egyenletes karikákra vágjuk, a paradicsomot kb. ½ cm vastagra, a hagymát 2-3 mm-esre. A szeleteket kistányérokra helyezzük egymással váltakoztatva, enyhén megsózzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. A szószhoz a zöldfűszereket, a szezámkrémet, a fokhagymát, illetve az olaj és a citromlé felét turmixgépbe pakoljuk, és simára turmixoljuk. Menet közben sózzuk, hozzáadjuk a maradék citromlevet és olajat, illetve vízzel hígítjuk tetszés szerint. Egy grillserpenyőt jól felforrósítunk, nagyon vékonyan megkenjük olívaolajjal, és a 7-8 mm vastagra szeletelt sajtot megrillezzük benne. A tányér közepére helyezzük a sajtot, a paradicsomot meglocsoljuk szósszal, és tálaljuk.

FF - 2017/8

2017. október 2., hétfő

Céklakrémleves

Még egy leves, de jócskán más, mint az előző. :) 


Céklakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 cékla, 50 dkg krumpli, 2 hagyma, 1 marék fokhagyma, olaj, tej vagy tejszín, só, cukor, (balzsam)ecet, friss bazsalikom, olívaolaj, csilipehely.

Elkészítése:  A céklát meghámozzuk és nyersen lereszeljük a kis lyukú reszelőn. Felhevítünk 4-5 evőkanál olajat, rádobjuk a céklát, és néhány percig pirítjuk. Rászórunk 1 evőkanál cukrot, illetve rálocsolunk 1-2 evőkanál (balzsam)ecetet, és elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott hagymát és krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, enyhén megsózzuk, és fedő alatt addig főzzük, míg minden teljesen meg nem puhul, az utolsó kb. 2 percben a meghámozott fokhagymacikkeket is hozzáadva. Ekkor az egészet simára turmixoljuk, és tejjel vagy tejszínnel, esetleg vízzel (vagy vegyesen) a kívánt állagúra hígítjuk. Visszatesszük a lángra, és állandóan kavargatva jól kiforraljuk. Megszórjuk aprított bazsalikommal, majd tálalás előtt meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, illetve megszórjuk csilipehellyel. 

EK - 2017/10



2017. október 1., vasárnap

Újházi-leves

E levesnek Újházi Ede színművész a névadója. Ez volt a kedvenc levese, és – fáradságot  nem sajnálva – akár Debrecenbe is elutazott a jó alapanyag beszerzéséért. Szerinte a levest csak vén kakasok húsából lehet főzni, olyanokéból, “amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főlniök, amíg belemáltak alevesbe és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel…” (Nagy Endre író) A legenda szerint a mai Gundel vendéglő elődjében tett látogatásaikor Újházi sokszor elmesélte, hogy milyen leves ízlik neki, mire Gundel Károly másnap máris elébe tette a finoman gőzölgő eledelt. Az alábbiakban az általam elkészített verziót olvashatják, amelyet a családom ízléséhez igazítottam.



Újházi-leves


Hozzávalók (6-8 személyre): egy 2 kg-os tyúk vagy kakas, 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 5 dkg karalábé, 1 zöldpaprika, 1 hagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, só, bors, friss gyömbér, cérnametélt, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A konyhakész tyúkot főni tesszük annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Lehabozzuk, majd csökkentjük a lángot, hogy gyengén, egyenletesen főjön. Félóra múlva beletesszük az egészben hagyott, behasított  sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, meg az egészben hagyott hagymát és paprikát, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, reszelt gyömbérrel. Amíg a leves fő, külön edényekben megfőzzük a zöldborsót meg a gombát, és leszűrjük. A metéltet is kifőzzük. Amikor minden megpuhult, a húst és a zöldségeket kiemeljük, a levest pedig sűrű szitán átszűrjük. A húst feldaraboljuk, a sárgarépát meg a zellert gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tányérokban szétosztjuk a húst, a tésztát, a zöldségeket, a gombát meg a zöldborsót, rámerjük a forró levest, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Az eredeti receptben karfiol és spárga is szerepel, aki szeretné, ilyet is adhat hozzá, szintén külön-külön megfőzve. Az eredeti receptben pedig úgy szerepel, hogy a külön főtt zöldségek főzőlevét hozzáöntik a leveshez, én viszont nem így készítettem.

FF - 2017/9