2018. november 28., szerda

Csodálatos sütemény


Még van egy hasonló süti a blogomon, de ez most nem ostyalapos, és egy kicsit egyszerűbb megcsinálni.


Csodálatos 

Hozzávalók a barna piskótához: 4 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál olaj, 8 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor, só;
a fehér laphoz: 6 tojásfehérje, 1-1 bögre cukor, magozott meggy, pörkölt vagdalt dió és liszt;
a krémhez: 6 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 25 dkg vaj vagy margarin;
a tetejére: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál forró víz.

Elkészítése: A barna piskótához a tohásfehérjét keményre verjük a felváltva adagolt vízzel és cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját meg az olajat, végül pedig beleforgatjuk a kakaóval és a sütőporral összeszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt kb. 25x32 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük (tűpróba). A fehér laphoz keményre verjük a tojásfehérjét a cukorral, majd rendre beleforgatjuk a lisztet, a meggyet és a vagdalt diót. A masszát ugyanabban a tepsiben sütjük meg, amiben a barna piskótát, hogy a méretük egyezzen. A krémhez a tojássárgáját simára kavarjuk a cukorral meg a liszttel, felengedjük a tejjel, majd állandóan kavargatva sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt, összevegyítjük a habosra kavart vajjal, és jól kidolgozzuk. A barna piskótára kenjük a krém felét, ráhelyezzük a meggyes-diós lapot, és rákenjük a krém másik felét. A kakaómáz hozzávalóit simára kavarjuk, ráöntjük a süteményre és szépen elsimítjuk. Hidegbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


ÉÍ - 2018/TÉL


2018. november 25., vasárnap

Zöldségekkel sült csirkecomb


Banális, de mindig más tud lenni...


Zöldségekkel sült csirkecomb

Hozzávalók (4 személyre):  8-10 csirkealsócomb, 3 sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 3 hagyma, 1 marék fokhagyma, 1,5 dl fehérbor, olaj, só, bors, pirospaprika, gyömbérpor, szárított kakukkfű.

Elkészítése:  A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk és megtörölgetjük. Megszórjuk az ízlés szerint adagolt fűszerekkel, majd eloszlatjuk egy nagyobbacska hőálló tálban. A zöldségeket meghámozzuk, a sárgarépát vastagabb karikákra, a zellert kisujjnyi nagyságú hasábokra, a hagymát pedig cikkekre vágjuk. A zöldségeket a fokhagymacikkekkel együtt eloszlatjuk a csirkecombok között, aláöntjük a bort, meglocsoljuk 5-6 evőkanál olajjal, majd lefedjük, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre pároljuk. Ha szeretnénk, krumplipürével is tálalható, de a hús önmagában a sült zöldségekkel sokkal egészségesebb, mint krumplival párosítva.

NÚ - 2018/NOV.

2018. november 24., szombat

Narancsos-kakaós kuglóf


Nagyon finom lett. Legközelebb azért megpróbálom átitatni narancsos sziruppal, hogy lássuk, úgy milyen :) 


Narancsos-kakaós kuglóf 

Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2-3 narancs, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1,3 dl olaj, 30 dkg liszt, 5 dkg kukoricakeményítő (vagy citromízű pudingpor), 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, 2 csipet só, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor;
a tetejére: 15 dkg mascarpone, ½ narancs leve, 1-2 evőkanál citromlé, 1-2 evőkanál porcukor, apró szórócukor;
továbbá: vaj, liszt.

Elkészítése: 2 narancsot jól meghámozunk, botmixerrel simára pürésítjük, és kimérünk belőle 4 dl-nyi turmixot (ha nem elég, a harmadik narancs felét is hozzáadjuk). A tojást habos krémmé verjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, majd hozzáöntjük a narancsturmixot meg az olajat, beleteszük a narancshéjat, végül pedig beledolgozzuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és keményítővel elvegyített lisztet is. Eléggé híg masszát fogunk kapni, aminek 2/3-át vajjal megkent, liszttel megszórt kuglófformába simítunk. A maradék tésztába belekeverjük a kakaót, és ráöntjük a másiknak a tetejére. Fogpiszkálóval kissé örvényesre húzogathatjuk. 180 fokos, légkeveréses sütőbe toljuk 25-30 percre, majd a hőt 160 fokra csökkentve további 30-35 percig sütjük (tűpróba). Miután kivettük, a formában hagyjuk egy ideig hűlni, majd rácsra borítjuk. A mázhoz a hozzávalókat simára keverjük, és ha a kuglóf kihűlt, lekenjük a mázzal, illetve megszórjuk tetszés szerinti szórócukorral.

ÉÍ - 2018/TÉL



2018. november 22., csütörtök

Sült csirkecomb zöldséges kölessalátával

A csirkecombos varációk végeérhetetlenek...


Sült csirkecomb zöldséges kölessalátával

Hozzávalók (4 személyre): 4-6 egész csirkecomb, só, bors, fokhagymapor, olaj;
a körethez: 25 dkg köles, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 40 dkg brokkoli, 1 kukoricakonzerv, petrezselyemzöld, só, bors, olívaolaj, ½ teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítése:  A csirkecombokat megszórjuk a fűszerek keverékével, hőálló edénybe tesszük, rálocsolunk kevés olajat, majd lefedve, 40-45 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Ezalatt a kölest kétszeres mennyiségű sós vízben 15-20 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük és átöblítjük. A rózsáira szedett brokkolit sós-szódabikarbónás vízben 5 perc alatt megfőzzük. Utána hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább. A csíkokra vágott hagymát és a felkockázott gyökereseket 2-3 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, majd kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk. Mikor minden elkészült, egy tálban összevegyítjük a kölest, a hagymás répát, a leszűrt kukoricát meg a brokkolit, ízlés szerint sóval, borssal, aprított petrezselyemzölddel ízesítjük, és még meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal. A csirkecombbal tálaljuk.

Megjegyzés:  A bolti csirkehús alá nem muszáj folyadékot önteni, mert elég sokat kienged magából. Ha valaki házi csirkéből készíti, 1-2 dl bort, alaplevet vagy vizet is öntsön alá, hogy a hús kellően megpuhulhasson, és oda ne égjen. A salátához már meglévő, levesben főtt zöldséget is felhasználhatunk. Ebben az esetben csak a hagymát dinszteljük meg, a főtt zöldségeket csak hozzáadjuk a salátához. 

NÚ - 2018/NOV.

2018. november 20., kedd

Almás-túrós sült torta


Kicsit megviccel ez a torta, nem pont olyan lett a végeredmény kinézete, ahogy azt én eredetileg elképzeltem, mert az alma felemelkedett a masszában, és kiborításkor az aljára került ahelyett, hogy a  tetején maradt volna, de ez cseppet sem ártott a torta ízének. Nagyon finom lett. Akarom mondani: volt. :) A tortát összeállítani nem nehéz, sőt, hamar meg is van, de időbe telik, amíg igazán fogyasztható lesz, mert egy éjszakán át jó dermeszteni a hűtőben. De megéri a várakozást, csak időben ki kell gondolni és elkészíteni. 


Almás-túrós sült torta 

Hozzávalók (4 személyre) az almás réteghez: 50 dkg alma, 5 evőkanál cukor, ½ teáskanál őrölt fahéj, ½ mokkáskanál örült kardamom;
a túrós réteghez: 75 dkg tehéntúró vagy mascarpone (én utóbbival készítettem), 4 tojás, 1,2 dl habtejszín, 3-5 evőkanál porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 csipet só, 1 narancs héja, 1 evőkanál kristálycukor, 4 csapott evőkanál liszt;
továbbá: 2-3 dkg vaj, joghurt vagy tejszínhab a tálaláshoz.

Elkészítése: A cukrot világosra karamellizáljuk, majd rádobjuk az almát, és addig hagyjuk kis lángon, néha megkavarva, míg a karamell mind feloldódik, és kissé be is forraljuk. Végül megszórjuk a fűszerekkel, és félretesszük. A túrót simára kavarjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral meg az egyenként adagolt tojásokkal, illetve a kis sugárban hozzáöntött tejszínnel. Végül beledolgozzuk a kristálycukorral összedarált narancshéjat, a sót és a lisztet is. Egy 22-24 cm-es magas falú piteformát alaposan kikenünk vajjal, és belesimítjuk a karamelles almát. Ezután ráöntjük a túrós keveréket, és 180 fokos sütőben 1 óra – 1 óra 20 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a közepe még kissé kocsonyás. Ha a teteje igen pirulna, letakarjuk, vagy a hőből is levehetünk egy keveset. Hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni. Másnap tálra borítjuk, szeleteljük és tejszínhabbal vagy joghurtgaluskákkal kínáljuk.

Megjegyzés: Ha a tortaformát kiborítás előtt néhány másodpercre forró vízbe állítjuk, könnyebben ki tudjuk borítani. 


KAL/2019.


2018. november 15., csütörtök

Csirkestefánia zelleres krumplipürével


Komplett főfogás. Aki nem szeretné, nem muszáj zöldbabot készítsen mellé. Én viszont a krumplit nem hiányolom, és hússal nem is igazán eszem. 



Csirkestefánia zelleres krumplipürével 

Hozzávalók (4 személyre): 70 dkg darált csirkehús (mell és comb vegyesen), 2 közepes hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 2 nyers tojás, 1-2 szelet szikkadt kenyér, 6-7 főtt tojás, só, bors, ½ teáskanál gyömbérpor, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, olaj, zsemlemorzsa;
a körethez: 70 dkg krumpli, 30 dkg zellergumó, 1 kicsike hagyma, vaj, tej vagy tejszín, só.

Elkészítése:  A kenyeret beáztatjuk hideg vízbe. A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés forró olajon, hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, a finomra reszelt sárgarépát meg a zúzott fokhagymát, és félkészre pároljuk. A húshoz adjuk a zöldséges keveréket, a kifacsart, jól összemorzsolt kenyeret meg az egyik nyers tojást, majd sóval, borssal, a gyömbérrel és a szerecsendióval ízesítjük. Jól összedolgozzuk. Egy kalács- vagy őzgerincformát kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és belesimítjuk a húsos massza 1/3-át. Ezután középre, hosszában belehelyezzük a meghámozott főtt tojásokat úgy, hogy kerek végeikből levágunk egy keveset, hogy összeilleszthetők legyenek. Ezután befedjük a maradék húsmasszával, a tetején pedig elsimítjuk a másik felvert, kissé fűszerezett nyers tojást. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen, kb. 50 perc alatt készre sütjük. Óvatosan kiborítjuk a formából, felszeleteljük, és a zelleres krumplipürével, illetve bármilyen más párolt zöldséggel, esetleg salátával kínáljuk. A püréhez a krumplit, a zellert és a hagymát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, összetörjük, és a hagyományos püréhez hasonlóan vajjal és tejjel/tejszínnel habosra kavarjuk. Ha szükséges utánasózunk. 

Megjegyzés: A legjobb, ha a stefániát előzőleg elkészítjük, és hagyjuk kihűlni, mert hidegen sokkal szebben szeletelhető. Tálalás előtt mikróban vagy felforrósított sütőben átmelegíthetjük, de hidegen is finom, élvezetes. Ha készítenénk mellé zöldbabot, akkor a fagyasztott babot lobogó sós vízbe dobjuk, és roppanós-puhára főzzük. Egy nagy serpenyőben vajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta az összeaprított csilit és kevés petrezselyemzöldet, majd rádobjuk a leszűrt zöldbabot. Sózzuk ízlés szerint, összerázogatjuk, és kész.

KAL - 2019.

2018. november 11., vasárnap

Fűszeres almakompót


Csak úgy, nassolni, vagy egy töményebb ebéd után bizonyára jólesik ez a könnyed, ízgazdag almakompót. Nálunk mindenki nagyon szereti, nem is tudom, miért nem csinálom gyakrabban.


Fűszeres almakompót 

Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg alma (jó, ha többféle is van), 1 fahéjrúd, 1 csillagánizs, 3-4 szegfűszeg, 1 citrom, cukor (nálam xilit), 1 csipet só.

Elkészítése:  Felforralunk kb. 1,5 liter vizet, hozzáadjuk a fűszereket, illetve a citrom lehámozott héját, és néhány percig forrni hagyjuk. Ezután beledobjuk a meghámozott, tetszés szerint darabolt almát, 1 csipet sóval, ízlés szerinti cukorral és citromlével ízesítjük, és addig főzzük, míg az alma éppencsak megpuhul, de nem fő szét (max. 5-6 perc). Ezután hagyjuk langyosra hűlni, majd kínáljuk.

Megjegyzés: Ha különlegessé szeretnénk tenni, 1-2 dl almaborral, vagy egy kis kupica fehér rummal is ízesíthetjük. Természetesen, ezt csak akkor, ha gyerekeknek nem kell enni belőle.


KAL./2019.

2018. november 10., szombat

Csirkecomb dinsztelt káposztával

Egy másik csirkés recept. Ez oylan finom, és oylan jól néz ki, hoyg akár a karácsonyi asztalon is el tudnám képzelni. Miután összeállítottuk, a sütő végzi a dolgát.




Csirkecomb dinsztelt káposztával

Hozzávalók (4-6 személyre): 8 egész csirkecomb, 2 csapott evőkanál só, ½ - ½ teáskanál csípőspaprikapor, őrölt kömény és szárított oregánó, 1-1 teáskanál pirospaprika és bors, olaj; 
a káposztához: 1,2 kg fehér káposzta, 80 dkg vörös káposzta, 3 hagyma, maradék fűszerkeverék, só, 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál cukor, 2 citrom leve;
továbbá: ½ csokor petrezselyemzöld, piros csípős paprika.

Elkészítése: A konyhakész csirkecombokat jól bedörzsöljük a porfűszerek keverékével, tálba tesszük, és rálocsoljunk néhány evőkanál olajat. Jól összeforgatjuk, és félretesszük. A kétféle káposztát legyaluljuk, a hagymát csíkokra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük. Rászórjuk a maradék fűszerkeveréket, a cukrot, meglocsoljuk a citromlével, és kézzel jól összeforgatjuk. Ha szükséges, még sózzuk, majd rálocsoljuk az olajat is. Miután jól összekavartuk, sütőpapírral bélelt tepsi vagy nagyobb hőálló edény aljára terítjük a káposztát, ráhelyezzük a csirkecombokat (a keletkezett páclevet is rálocsoljuk), lefedjük, és 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megsütjük. Félidőnél kivesszük az edényt a sütőből, a combokat leszedjük, a káposztát pedig kissé összekavarjuk, hogy egyenletesen párolódjon, majd a combokat visszahelyezzük, lefedjük ismét, és visszatoljuk a sütőbe. Az utolsó 10 percben fedő nélkül sütjük, hogy a combok szépen megpiruljanak. Aprított petrezselyemzölddel és karikára vágott csípős paprikával megszórva kínáljuk.

NÚ - 2018/nov.

Pulpe de pui cu varză călită la cuptor

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 8 pulpe întregi de pui, 2 linguri rase de sare, câte 1 linguriță piper și boia de ardei dulce, câte ½ linguriță boia de ardei iute, chimen măcinat și oregano uscat, ulei;
pentru garnitură: 1,2 kg varză albă, 800 g varză roșie, 3 cepe, condimentele rămase de la carne, sare, 5 linguri ulei, 4 linguri zahăr, zeama de la 2 lămâi;
alte ingrediente: 1 legătură mică pătrunjel verde, ardei iute.


Prepararea: Pulpele curățate și spălate se șterg și se presară cu amestecul de condimente uscate. Se pun într-un vas, se stropesc cu câteva linguri de ulei, se masează bine cu mâna și se pun deoparte. Varza albă și cea roșie se taie fâșii subțiri, ceapa curățată se taie fideluță. Se pun toate într-un bol mai mare, se adaugă condimentele rămase de la carne, zahărul și zeama de lămâie și se amestecă bine totul cu mâna. Dacă e nevoie se mai pune sare, după care se stropește cu ulei și se amestecă iarăși. Se pune varza într-un vas termorezistent tapetat cu hârtie de copt , se nivelează, după care se așază și pulpele (se toarnă și zeama rezultată sub pulpe). Se acoperă, se dă la cuptor la 160-170 grade cu ventilație și se lasă la gătit cca 2 ore. La jumătatea timpului se scot o data pulpele, iar varza se amestecă cu o furculiță pentru a se găti uniform. Se pun înapoi pulpele, se acoperă din nou și se lasă să se gătească de tot. În ultimele 10 minute se descoperă vasul pentru ca pulpele să se rumenească. Se servesc presărate cu pătrunjel verde tocat și rondele de ardei iute. 

BA-2020/könyv

2018. november 9., péntek

Tárkonyos leves

Nálunk a tárkonyos levesbe krumpli is járt. Járt és kész. Nagy volt a csodálkozásom, amikor anyósomnál tárkonyos leves címén nem volt krumpli a levesben, de megtudtam, hogy olyant is szokott, de az tárkonyos krumplileves. :D Amúgy sok mindenre rácsodálkoztam anyósomnál, sok étel más volt nála, mint nálunk, de aztán idővel volt, amit én is átvettem tőle, és úgy készítem, mert jobban tetszik, mint ahogy én tanultam, és igen, volt, amit mai napig nem szoktam meg. A tárkonyos levest igazából már fogalmam sincs, hogy anyósom hogy készíti, de hogyha nekem gyorsan kell valami finom, klasszikus ízvilágú leves, akkor én így készítem: 


Tárkonyos leves 

Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma, 2 sárgarépa, 10 dkg rizs, 1,5 liter húsalaplé, 1 nagy csipet ecetes tárkony, 2 dl tejföl, só, tárkonyecet, kevés olaj.

Elkészítése: 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk a kis lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, és együtt dinszteljük tovább. Végül hozzáadjuk a rizst, 1-2 percig kavargatva pirítjuk, majd felöntjük a húsalaplével. Addig főzzük, míg a rizs meg nem puhul. Ha szükséges, végül további alaplével vagy vízzel hígítjuk leves sűrűségűre. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, visszaöntjük a levesbe, és egyet-kettőt forralunk rajta. Ha szükséges, utánasózunk, majd beletesszük a felaprított ecetes tárkonyt, és ha nem eléggé savanyú, tárkonyecettel ízesítjük.

Megjegyzés: A levest készíthetjük füstölt hússal is, ebben az esetben először megfőzzük a húst, majd a visszamaradt alaplébe beletesszük a megdinsztelt alapanyagokat. Ha hússal kínáljuk, akár főétel nélkül is elég ebédre. A leveshez felhasználható pl. a füstölt csülök főzőleve is. Így trmészetesen, már nem a gyors kategóriába tartozik. Alaplé híján vízzel is készülhet. 

KAL/2019.

2018. november 8., csütörtök

Blue angel

Sha már a koktéloknál tartunk, álljon itt egy másik így, egy ilyen szép, különlegesen exotikus koktél. Déván, az Erdélyi Konyhás találkozóinkon láttam és ittam Blue Curacaót, Karcsi, a főnökünk eléggé ügyes mestere a koktélkészítésnek. Az alábbi itóka is nagyon finom, Egy-egy különleges alkalomra igazán be lehet szerezni a likőrt. Megéri: :)



Blue angel

Hozzávalók (1 adaghoz): 30 ml vodka, 20 ml Blue Curaçao, Sprite, jégkocka, citrom-vagy lime-szelet, koktélcseresznye vagy bármilyen más gyümölcs (pl. Physalis).

Elkészítése: Magas poharakat megtöltünk jégkockával, ráöntjük a vodkát meg a Curaçao-t, majd felöntjük Sprite-tal. Citromszeltekkel és más gyümölccsel díszítjük.

Megjegyzés: A Blue Curaçao egy trópusi szigeten, Curaçao-n készített likőr, amit a Laraha nevű citrusféle – egy kesernyés narancsfaj – szárított héjával ízesítenek.


ÉÍ - 2018/ŐSZ


2018. november 7., szerda

Lounge lizard

Néha ki is kell rúgni a hámból! ;) Egy-egy finom koktél pedig igazán remek kísérője a "kirúgásnak". :) A koktélok elkészítéséhez sok-sok oldalon böngésztem a recepteket, majd megalkottam a magunk szájíze szerinti változatot. Megmondom őszintén, először kevesebb rummal próbáltam, de úgy csak a kóla meg a mandulaíz érződött. Az 50 ml-vel viszont számunkra tékéletes lett. Persze, mindenki a maga ízlése szrint növelje vagy csökkentse az arányokat.



Lounge lizard

Hozzávalók (1 adaghoz): 50 ml barna rum, 30 ml mandulalikőr (amaretto), kóla, jégkocka, citrom vagy lime.

Elkészítése:  Egy öblös poharat megtöltünk jégkockával, ráöntjük a rumot meg a likőrt, majd felöntjük kólával. Citromszeletekkel díszítjük.

ÉÍ - 2018/ŐSZ



2018. november 6., kedd

Aszalt szilvás csirke görög módra


Vagy inkább tesszaloniki módra, legalábbis ha hinni lehet Rick Stein-nak - és miért ne? Épp "elkaptam" a Tesszalonikiben forgatott műsorát, amiben elkészítette ezt az ételt. Csak alig néhány alapanyag van benne, egyszerűek és hétköznapiak - na jó, számunkra a sáfrány nem annyira hétköznapi, de azért nem is teljesen elérhetetlen ma már -, kicsit hasonlít a mi pörköltünkre, mégis azért teljesen más. Próbáljátok ki. 


Aszalt szilvás csirke görög módra

Hozzávalók (4 személyre):  8 csirkefelsőcomb, 1 csipet sáfrány, 3 hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 20 dkg aszalt szilva, olívaolaj, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A konyhakész csirkecombokat félpuhára főzzük annyi sós-sáfrányos vízben, amennyi jól ellepi. A hagymát felaprítjuk, 5-6 evőkanál olívaolajon megdinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 1 merőkanálnyival a csirke főzőlevéből. Rátesszük a csirkecombokat, felöntjük annyi főzőlével, amennyitől jó szaftos lesz, és fedő alatt további 20-25 percig főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk az aszalt szilvát is, elkeverjük, és jól összerotyogtatjuk. Sáfrányos rizzsel, zöld olajbogyóval kínáljuk, aprított petrezselyemzölddel megszórva.

Megjegyzés: A rizs főzéséhez fehasználjuk a megmaradt sáfrányos főzőlevet.


NÚ - 2018/nov.


2018. november 4., vasárnap

Kolozsvári káposzta

Ha elfogynak a már megírt tartalékreceptjeim, nem tudom, hogyan lesz, mert nehezen jut az időm, hogy csak úgy a blogra írjak egy-egy receptet. Ez is olyan, ami már régen meg van írva, mert már megjelent valamelyik kiadványunkban...



Kolozsvári káposzta 

Hozzávalók (4-6 személyre) a húsos réteghez: 50 dkg marha- vagy sertéshús, 30 dkg füstölt paprikás kolbász, 20 dkg sült csirkemell, 2 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2,5 dl házi paradicsomlé, 3 evőkanál házi ketchup (elhagyható), 1 teáskanál tört kömény, só, bors, zsiradék;
a káposztás réteghez: 1 kg káposzta, 2 hagyma, 3 nagy evőkanál sertészsír, 1 teáskanál morzsolt csombor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál ecet, só, bors;
a rizses réteghez: 25 dkg rizs, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors;
továbbá: 2 dl tejszín, zsiradék, zsemlemorzsa, tejföl a tálaláshoz.

Elkészítése:  A kétféle húst és a bőrétől megszabadított kolbászt kis lyukú darálón összedaráljuk. A felaprított hagymát megpirítjuk némi zsiradékon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a húskeveréket is. Pirítjuk néhány percig, hozzáadjuk a paradicsomlevet, a ketchupot és a köményt, majd kevés vizet öntögetve hozzá néha megkavarva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Végül zsírjára sütjük. A rizst megfőzzük kétszeres mennyiségű, sós-borsos vízben, majd hozzákavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. A káposztához megdinszteljük a hagymát a felforrósított zsíron, hozzáadjuk a finomra gyalult káposztát, megszórjuk a csomborral, sózzuk, borsozzuk, és szinte állandóan kavargatva, egy-egy kevés forró vizet öntve alá puhára pároljuk. Amikor a káposzta megpuhult, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk az ecetet és jól összekavarjuk. Egy jókora tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, megszórjuk morzsával, és belesimítjuk a káposzta 2/3-át. Erre tesszük a rizst, a rizsre pedig a húsos ragut, végül pedig befedjük a maradék káposztával. Rálocsoljuk a tejszínt, és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés: Ehhez az ételhez felhasználhatunk bármilyen maradék főtt vagy sült húst is. A sült csirkemell elhagyható, de használjunk helyette bármilyen más húst, hogy legyen meg az 1 kg.


KAL - 2019.