Amikor a gyerek szalmakrumplit szalmakrumplival enne, esetleg jöhetne mellé némi fasírt, akkor egy kissé el lehet bolondítani egy ilyen összeállítással. Namármost, ezt csak úgy mondom, mert van, amelyiket nem lehet elbolondítani. :P
Édesburgonyás-sajtos fasírt sült édesburgonya-hasábokkal
Hozzávalók (4
személyre): 50 dkg darált vegyes hús (sertés-marha), 20-25 dkg
édesburgonya, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 nagy vagy 2 kisebb
tojás, zabpehely vagy búzadara, kb. 10 dkg sajt (pl. cheddar), só,
bors, kevés olaj;
a körethez: 70 dkg
édesburgonya, 1 teáskanál szárított bazsalikom, só, bors,
balzsamecet, olívaolaj.
Elkészítése: A
sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát és a
meghámozott, feldarabolt édesburgonyát késes aprítóban finomra
dolgozzuk. Aprító híján a burgonyát finomra reszeljük, a
hagymákat pedig felaprítjuk. Hozzáadjuk a húshoz a tojással
együtt, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd annyi zabpelyhet
dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk
belőle. 15-20 percig félre is tehetjük állni, így a zabpehely
kissé megduzzad. Ha nincs zabpehely, búzadarával
helyettesíthetjük. Sőt, a zabot vagy grízt el is hagyhatjuk. A masszából diónyi gombócokat csípünk ki,
közepükbe egy-egy sajtkockát rejtünk, majd sütőpapíros tepsire
sorakoztatjuk. Megkenjük vagy megspricceljük kevés olajjal, és
200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt, a fasírtokat egyszer
megfordítva készre sütjük. A körethez az édesburgonyát
meghámozzuk, szalmakrumpli méretű hasábokra vágjuk és tálba
tesszük. Rászórjuk a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3
evőkanálnyi balzsamecetet, és ugyanannyi olívaolajat locsolunk
rá, és jól összeforgatjuk. Tepsire terítjük, és ugyancsak 200
fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Félidőnél a krumplihasábokat
is átfordíthatjuk, hogy egyenletesen piruljanak.
Megjegyzés:
Légkeveréses sütőben a fasírtot és a krumplit egyszerre is
süthetjük. Ha elhagyjuk a fasírtból a gabonafélét, paleo diétában is fogyasztható.