Meglepő kérdéssel fordult hozzám egy ismerősöm kb. 3 héttel ezelőtt, az üzletben: mit csinálok majd 22-én? Nem vállalnék el valami sütést-főzést akkorra? Mivel nem volt tudomásom egyéb programról, hát elvállaltam, természetesen. Elmondta, kb. mit szeretne, én is gondolkodtam, hogyan lenne a legjobb. Végül arra jutottunk, hogy ezúttal nem az elkápráztatás a cél, azaz nem kell sok, különleges falatka, fontosabb a jóllakás, tehát nem túl sokféle, de inkább nagyobb mennyiségű finomságot készítsek. Így dőlt el végül, hogy rántott csirkét, sonkatekercset és baconbe tekert csirkemájat fogok készíteni.
Hidegtál bő 6 személyre
Hozzávalók
a szezámmagos csirkefalatokhoz: 2 csirkemellfilé, só, bors, 6 tojás, 2 evőkanál liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál szezámmag, olaj a sütéshez;
a baconbe tekert csirkemájhoz: 50 dkg csirkemáj, 20-25 szelet bacon, 0,5 dl fehérbor
a sonkatekercshez: 20-25 szelet gépsonka, 20 dkg ömlesztett krémsajt, 1 adag
félperces majonéz, 1 kisebb sárgarépa, 2-3 evőkanál ecetes torma, só, citromlé, néhány szál petrezselyemzöld
a díszítéshez: salátalevelek, piros húsú paprika, petrezselyemzöld, fekete olajbogyó
Elkészítése:
A csirkemellet először felszeleteljük, a szeleteket pedig - nagyságuktól függően - két-három darabba vágjuk. Enyhén kiveregetjük, majd egy tálba tesszük. Sót és borsot szórunk rá, és kézzel jól összekavarjuk. Félretesszük.
A csirkemájat szűrőbe téve, folyó víz alatt jól átmossuk, majd mindegyiket átnézzük, nehogy epehólyag- vagy epevezeték-maradványok legyenek rajta. Ha mégis találunk, óvatosan - a májból is kikanyarítva egy keveset - kivágjuk. Ezután újra átmossuk a májat, majd feldaraboljuk. A kisebb lebenyeket levágjuk, a nagyobbakat, ha szükséges, félbevágjuk. Minden baconszeletre egy darabka májat fektetünk, felcsavarjuk, és szép sorjában hőálló edénybe pakoljuk. Rálocsoljuk a fehérbort, lefedjük, majd forró sütőben kb. félóra alatt szép pirosra sütjük.
Ezután visszatérünk a csirkefalatokhoz. A tojásokat felütjük egy nagyobbacska tálba, felverjük, sóval és borssal ízesítjük. A húst megszórjuk a liszttel, majd jól átforgatjuk. Ezután a húst beleborítjuk a tojásos tálba, és összekeverjük, hogy a massza mindenhol bevonja a húsdarabokat. A prézlit és a szezámmagot szintén egy nagyobbacska tálba öntjük, az olajat felforrósítjuk. A húsdarabokból néhányat átdobunk a prézlis tálba, megrázogatjuk, míg a szezámmagos morzsa mindenhol bevonja (ha szükséges, kézzel rásegítünk egy kicsit), majd a forró olajba dobjuk, és közepes tűzön szép aranysárgára sütjük. Amikor megsültek, papírtörlőre szedjük, hogy a lecsöpögő olajat felszívja. Ezzel a módszerrel meglepően gyorsan lehet végezni ezzel a hatalmas adag "aprósággal".
A tekercsekhez először elkészítjük a majonézt: magas falú pohárba mérünk 2 dl olajat, beleütünk 1 egész tojást, hozzáadunk 1 teáskanál mustárt, 1 kávéskanál sót, 1 evőkanál citromlevet és néhány szál petrezselyemzöldet. Botmixerrel fél perc alatt kemény majonézzé dolgozzuk. A tömlős sajtot tálba nyomjuk, hozzáadjuk a majonézt, a finomra reszelt sárgarépát, valamint az ízlés szerinti ecetes tormát, és jól összekavarjuk. További sóval, citromlével ízesítjük, ha szükséges. A masszát (nagyobb lyukú) csillagcsöves habzsákba pakoljuk, és a sonkaszeletek egyik felére hosszában egy csíkot nyomunk. A szeleteket feltekerjük, és szépen tálcára helyezzük.
EK - 2015/12
Sajnos, dobozokba kellett pakolnom az elkészült falatokat, hogy szállítani lehessen, de ha eleve szépen tálcákra kellett volna pakolnom, akkor a sonkatekercsek két végébe csillagcsővel még kis majonézvirágokat nyomtam volna, illetve sokkal gazdagabban díszítettem volna friss zöldségekkel. (Amik ott is voltak nálam - paradicsom, zöld paprika, uborka -, de az időközben változott "menetrend" miatt kár lett volna őket összevagdosnom.) Így aztán egy kisebb tálcára pakoltam a finomságok egy részét, csak hogy illusztrálni tudjam.:) Remélem, ízlett a megrendelőnek és a vendégeinek is! Rá fogok kérdezni!:)